Diari La Veu del País Valencià
Va de bo? Enrique Soriano elegit president del Consell Rector de la nova RTVV

RedactaVeu / València.

La comissió de Radiotelevisió Valenciana i de l’Espai Audiovisual de les Corts ha aprovat per unanimitat que Enrique Soriano siga el president del Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC), la nova RTVV, una designació que havia quedat encallada des del passat mes de juliol. El nomenament haurà de ser confirmat en el ple de la cambra valenciana, previsiblement la setmana vinent.

Soriano, proposat pel PSPV, té un marcat perfil jurista, ja que és doctor en Dret i lletrat de les Corts des de fa 25 anys. Ha participat en nombrosos congressos, jornades d’estudi i seminaris relacionats amb el dret parlamentari, tècnica legislativa, organització territorial de l’estat, dret constitucional i mitjans de comunicació.

En la seua compareixença, ha indicat que el projecte de la nova RTVV serà “difícil i complex”, no correspon tan sols a la Presidència, sinó que “és col·lectiu, de tota la societat valenciana” i ha apostat per convertir-ho en “atractiu per a tots els ciutadans” amb els objectius de donar “informació creïble, educar i entretenir des de la perspectiva de servei públic” i de manera que “tots els sectors de la societat puguen veure’s reflectits”.

Així mateix, ha repassat la llei per la qual es crea la nova CVMC i els mandats que encomana al Consell Rector, entre ells la convocatòria del concurs per a designar el director general, un concurs que es convocarà, una vegada constituït aquest òrgan, “en el menor termini possible”.

Ha assegurat que aquesta persona serà triada sota els principis d’igualtat, mèrit i capacitat, valorant el “prestigi, experiència i projecte adequat a les necessitats” del nou ens. Soriano ha advocat per emprar de forma “eficient” els recursos que dispose la nova corporació i també treballarà per a determinar l’equipament i personal mínim imprescindible per a la seua engegada.

“La tasca que es proposa no és xicoteta quant a les actuacions”, ha reconegut Soriano, que s’ha referit al “repte” que suposa fer front a les expectatives creades amb aquesta llei quant a dotar el país Valencià amb mitjans de comunicació públics, en valencià i amb una economia “sostenible”, un “desafiament en el qual no pot quedar al marge ningú que puga aportar experiència i innovació”.

També ha indicat que la llei crea una nova corporació i, com a tal, suposa partir “de zero”, sent conscients que hi ha un passat i “qüestions que poden afectar-nos” però treballant a partir d’ací “mirant al futur, de zero”.

Davant la pregunta del portaveu del PP en la comissió, Jorge Bellver, de si considera que el fet d’haver sigut alt càrrec -va ser director general de l’IVAJ durant el govern del socialista Joan Lerma- és compatible amb la “despolitizació” que es pretén en la nova RTVV, ha respost que “haver sigut alt càrrec no significa ser partidista en cap moment” i, ha agregat, més enllà que “cadascun tinga les seues conviccions polítiques i ideològiques” puga desenvolupar el seu treball professional “sense que açò li puga afectar en cap cas”.

Així mateix, davant la pregunta del nombre de treballadors que podria tenir la corporació, ha indicat que seria “absurd” donar una xifra exacta perquè caldrà constituir la societat i veure “quines són les necessitats” abans que el director general determine el volum de personal necessari, encara que ha apuntat que estarà “lluny de la xifra de partida dels 1.600 que va arribar a tenir” l’antiga RTVV.

El portaveu de Podem, Antonio Montiel, ha subratllat que la candidatura de Soriano “reforça simbòlicament la vinculació de la futura radiotelevisió pública al legislatiu” en haver treballat com a lletrat en la redacció de la llei i ha assegurat que li consta la seua “independència de criteri”, al mateix temps que ha recordat que serà “molt important que el president del Consell Rector no responga a impulsos ni cridades de cap força i siga capaç de sobreposar-se a qualsevol tipus de pressió”.

Antonio Subiela (Ciudadanos) li ha desitjat “tota la sort” en el projecte, ha valorat el seu perfil jurista davant la “tempesta jurídica que inevitablement s’acosta” i ha mostrat la seua confiança en què es puga començar de zero i aconseguir uns mitjans públics “plurals i sostenibles”.

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha subratllat que Soriano “dóna seguretat jurídica”, al mateix temps que ha recordat que no es pot avançar “des de la desmemòria” i l’ha advertit que “haurà de tenir en compte la manipulació, falta d’independència o abusos” que va haver-hi en l’antiga RTVV per a evitar que es repetisquen. A més, li ha explicat que hi ha “gran part de la ciutadania esperant que òbriguen la tele però una altra que ni l’espera ni la vol” i és un “repte” convèncer aquesta part de la seua necessitat.

La socialista Rosa Peris ha incidit també en el perfil professional de Soriano davant les “moltes cruïlles” que haurà d’afrontar i l’ha instat a treballar per a “recuperar la credibilitat que es va perdre a dojo per una manera sectària d’entendre com es gestionen els mitjans”. “En les seues mans està fer-ho diferent”, ha agregat.

Jorge Bellver, del PP, ha posat de manifest el “canvi de criteri” dels grups, que al juliol valoraven Josep López com a candidat per la seua experiència com extreballador de RTVV mentre ara destaquen el perfil jurídic de Soriano, i ha celebrat que “ha fracassat la imposició com a forma de fer política” que es va practicar, al seu parer, en proposar al juliol a Josep López.

També ha criticat que Podem i PSPV no hagen acudit a una reunió prèvia a la comissió convocada per la síndica del PP, Isabel Bonig. Sobre aquest tema, Montiel ha assenyalat que no se’l va convocar a cap reunió per “cap via”, mentre que Peris ha subratllat que han acudit a totes les reunions formals i informals i en aquest cas per “un problema” no ha pogut estar, per la qual cosa ha demanat disculpes, però ha incidit que la seua voluntat no era la de “boicotejar” la trobada.

El síndic de Podem ha demanat que aquest consens aconseguit hui es mantinguera i no s’usaren “maniobres per a seguir posant impediments” intentant sembrar “vents de ruptura”.

Polèmica sobre la forma de votar

La Junta de Síndics d’aquest dimarts haurà de decidir sobre la inclusió de la votació del president del Consell Rector i dels membres en l’ordre del dia del ple, els dies 19 i 20 d’octubre, així com pronunciar-se sobre la proposta del PP de votar els candidats un a un -i no per blocs- i primer els seus, per a veure si hi ha vetos d’algun partit i actuar llavors en conseqüència.

Després de la comissió, Montiel ha apuntat que desconeix eixa proposta però en tot cas el PP “no està en condicions de posar condicions” perquè ells “van trencar el consens amb López”, mentre que el socialista Manolo Mata ha lamentat eixe “aldarull” creat entorn de la votació i ha defensat que es vote en tres blocs -president, membres permanents del Consell i membres provisionals-.

Així mateix, Subiela ha assenyalat que a Ciudadanos li és indiferent “com votar” encara que la proposta del PP no té “molt de sentit”, atès que no tenen “problema amb cap candidat”. Ferri, per la seua banda, ha recordat que ni la cultura política ni el reglament contemplen la votació ‘ad hominem’ i ha defensat que es vote d’acord al que estableix la legalitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa