Diari La Veu del País Valencià
Ecologistes En Acció destaca la importància de protegir els arbres monumentals

RedactaVeu / La Serrania.

Ecologistes En Acció La Serrania ha celebrat aquest cap de setmana unes jornades dedicades als arbres monumentals, dels quals asseguren n’hi ha 1.500 protegits al País Valencià. A més, han destacat també en un comunicat que en 3 anys s’ha augmentat l’inventari d’aquests en quasi un 60%. No obstant això, l’entitat explica que els experts asseguren que el repte està a mantenir-los en bon estat i a identificar nous exemplars susceptibles de protecció en zones encara per explorar.

“La major amenaça per als arbres grans i centenaris és el desconeixement de la seua existència. Que en un canvi de cultiu o de sistema de reg desaparega un exemplar susceptible de conservar”, assegura Ricardo Barberá, tècnic del Centre d’Experimentació i Recerca Forestal de Quart de Poblet. Per açò el seu treball i el d’altres científics del País Valencià es centra a trobar-los i a assegurar el seu manteniment en òptimes condicions al llarg del temps.

Segons informen des de l’entitat ecologista una de les zones amb menys arbres monumentals identificats és la Serrania de València. Entre els centenars de milers d’oliveres s’amaguen desenes d’exemplars que per la seua edat o característiques, podrien ser susceptibles de rebre protecció oficial, encara que asseguren que és fàcil localitzar-les. Per açò, Ecologistes En Acció La Serrania ha dedicat enguany les seues XVI Jornades al coneixement i divulgació d’aquests exemplars, on s’ha donat a conèixer el ric i variat patrimoni arbori així com també s’ha conscienciat sobre la importància i el valor d’aquests arbres al llarg de la història.

Dins de la programació d’actes d’aquestes jornades hi va haver una xarrada-col·loqui sobre la Llei d’Arbres Monumentals, amb la presència i veu de Ramón Mampel, Secretari General de la Unió de Llauradors i Vidal Balaguer, regidor de Medi ambient de la localitat i tècnic de la Conselleria de Medi ambient de la Generalitat. També es va projectar la pel·lícula ‘L’Olivera’ d’Icíar Bollaín, film que aborda el comerç amb arbres monumentals i un documental sobre l’àguila cuabarrada del Parc Natural del Túria, a càrrec de Manolo Ambou. A més, es va realitzar una eixida pel Parc Natural del Túria on es van visitar arbres monumentals i singulars de la mà del botànic Aurelio Peña.

Comparteix

Icona de pantalla completa