Diari La Veu del País Valencià
Una caravana de taxis recorre València contra els tractats de lliure comerç del TTIP i CETA
EP / València

Una caravana de taxis ha recorregut, aquest matí de dilluns, el centre de la ciutat de València per protestar contra els tractats transatlàntics de lliure comerç que s’estan negociant entre Europa, els EUA i el Canadà i que, segons han alertat, cerquen acabar amb tot tipus de reglamentacions, ja siguen de caràcter social, laboral, professional, sanitari o tècnic, “posant així en perill” els drets dels treballadors.

Així ho han denunciat després d’una marxa que ha començat a les 10.30 hores des de les Torres de Serrans i que ha envoltat el centre del cap i casal −ocupant, en ocasions, fins a tres carrils− per concloure a la plaça de l’Ajuntament amb la lectura d’un manifest. Durant la protesta, han fet sonar el clàxon i portaven cartells en els quals es podia llegir #niCETAniTTIP, #SoyTaxistaActivista o el símbol de la bandera pirata al costat del nom de l’empresa Uber, entre altres missatges.

La protesta −convocada per la Campanya contra el TTIP, Confederació d’Autònoms del Taxi del PV, USOCV i ATCV− s’emmarca dins d’una setmana d’accions programades en diferents ciutats europees contra el TTIP i el CETA denominada ‘Tardor de resistència’ i que té com a objectius visibilitzar l’oposició a aquests tractats i exigir a la Comissió Europea que no els signe.

Segons han alertat, aquests acords inauguren una nova generació de tractats que minimitzen els aspectes purament tècnics d’accés al mercat, com ara aranzels o contingents d’importació, per centrar-se en altres temes “més sucosos” per als grans negocis, com són els serveis, les protecció de les inversions i la desregularització.

En aquest sentit, el manifest que han llegit a les portes de l’Ajuntament denuncia que l’eliminació de barreres, que per als defensors dels tractats de lliure comerç no són més que “traves burocràtiques”, “limitarien, d’entrar en vigor, la capacitat dels governs per regular l’activitat i l’entrada de proveïdors de serveis estrangers en el mercat nacional, amenaçant així la viabilitat dels serveis públics i dels proveïdors d’un altre tipus de serveis nacionals, com el transport”.

Amb aquests tractats, explica el text, “la deslocalització es legalitza i es lleven tot tipus de traves perquè les empreses cerquen instal·lar-se on més benefici puguen obtenir, sense tenir en compte un altre tipus de consideracions socials o laborals. L’efecte és la destrucció de llocs de treball i el desmantellament del teixit industrial”, adverteixen.

A més, tant el TTIP com el CETA inclouen un mecanisme de resolució de conflictes inversor-Estat, anomenat ISDS o ICS, que “podria desencadenar un auge de demandes de grans empreses estrangeres contra la UE o els seus estats membres davant tribunals d’arbitratge privats i exigir-los indemnitzacions per adoptar salvaguardes en matèria laboral, de salut, medi ambient, pimes, finances o altres mesures internes”, assenyala.

Alguns dels taxistes que han participat han assenyalat que aquest tipus d’acords internacionals “ens afecten als taxistes, als autònoms i a tots els treballadors en general”. Segons han explicat en declaracions a Europa Press, “els treballadors perdran recursos, les grans empreses es redreçaran, les xicotetes i mitjanes empreses segurament cauran i els autònoms segurament ho tindrem molt cru en un país com és Espanya, que és, sobretot, un país d’autònoms”.

Un altre taxista ha assenyalat que aquests acords donen via lliure a algunes apps que sota la “suposada etiqueta d’empresa col·laborativa el que estan fent és llevar-nos treball i no pagar impostos”.

En aquesta mateixa línia, un altre dels manifestants ha lamentat que es vulga “alliberar el sector” i ha criticat, en concret, l’engegada d’UBER, “que està fent tot el possible per acaparar el sector del taxi i, després, més sectors. Tot el relacionat amb el transport, liberalització total perquè ells puguen guanyar a pler. Nosaltres, tot legal, amb assegurança de tot i el que és d’ells, tot va fora i no paguen impostos”.

Comparteix

Icona de pantalla completa