Diari La Veu del País Valencià
Arranca Mostra Viva amb l’objectiu d’agermanar pobles a través de la cultura
RedactaVeu / València

Mostra Viva del Mediterrani 2016 va començar a caminar la nit del divendres 7 d’octubre al Palau de la Música amb la gala d’inauguració de la quarta edició del certamen, que es perllongarà fins el 16 d’octubre.

Segons destacaren durant l’acte, l’edició d’enguany “és la demostració que el projecte, que va nàixer com una expressió de rebel·lia en 2013 i va viure tres anys de resistència, camina en bona companyia cap al lloc que li correspon”, és a dir, “fer de València i del País Valencià un lloc de trobada de les cultures dels pobles mediterranis”, així com “convertir aquesta ciutat i aquest país en lloc d’acolliment dels creadors culturals de totes les riberes d’aquest mar entre terres”.

Durant la cerimònia d’inauguració, en la qual van intervenir Vicent Tamarit, president, i Giovanna Ribes, vicepresidenta de l’associació, es dedicaren unes paraules d’agraïment a Javier Mariscal “per cedir generosament la imatge del cartell”, així com a les “nombroses persones i entitats” que s’han anat unint a Mostra Viva, a tots aquells “que han cregut en aquesta obstinació d’agermanar pobles a través de la cultura”, i a la Generalitat Valenciana, la Diputació de València i l’Ajuntament de València.

La inauguració va comptar amb la presència de representants d’un bon nombre d’entitats patrocinadores i col·laboradores, entre els quals es trobaven Joan Ribó, alcalde de València; Glòria Tello, regidora de Cultura; Abel Guarinos, director de l’Institut Valencià de Cultura, i l’homenatjat de la nit, Ossama Mohammed, que va acudir acompanyat de la seua esposa i cantant Noma Omran, la qual actuarà, aquesta nit de dimarts, al Palau de la Música.

Així, Maite Ibañez, vicepresidenta de Mostra Viva del Mediterrani, va lliurar el Pont del Mediterrani al director sirià Ossama Mohammed després de fer un recorregut per la seua trajectòria, en la qual destaquen la Palmera d’Or de la Mostra de Cinema de València per Estels del dia, el 1988, o el recent projecte ‘Silvered Water, Syria Self-Portrait’, que mostra el resultat del seu diàleg amb Wiam Simav Bedirxam, una jove kurda que resistí els bombardejos a Homs, i on explica la guerra a través d’un autoretrat col·lectiu.

Moment del liurament del Pont del Mediterrani a Ossama Mohammed. Foto: Mostra Viva del Mediterrani.

Ossama Mohammed viu des de fa un temps a París com a refugiat forçat per la guerra que perdura al seu país. Mostra Viva del Mediterrani va voler transmetre a través d’Ossama la seua solidaritat amb el poble de Síria “i amb tots els pobles del Mediterrani travessats per la crisi i conflictes que deurien acabar de manera immediata per obrir els amples camins de la llibertat, la pau i el progrés”.

El reconeixent en forma de l’escultura denominada ‘Ponts del Mediterrani’ se li va realitzar per la seua aportació al cinema i als valors de la cultura i la convivència dels pobles del Mediterrani. Ossama va agrair el guardó i va manifestar un desig que solament es pot entendre des de la seua condició de refugiat: “Tinc l’esperança de poder col·locar el premi en el millor lloc de la meua casa”, va manifestar.

Comparteix

Icona de pantalla completa