Inici ‘absolutament decebedor’ de la campanya citrícola

Els preus per als productors són, de mitjana, un 20 per cent inferiors que els del passat exercici i amb les satsumes primerenques l'enfonsament de les cotitzacions és d'un 50 per cent
10 octubre 2016 01:00h
RedactaVeu / València

“Absolutament decebedora”. Així ha qualificat l’inici de l’actual campanya citrícola l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Assaja) després que aquesta haja arrancat amb una caiguda del 20 per cent de mitjana en els preus respecte dels registrats durant el passat exercici.

Encara més, l’organització agrària ha explicat que, en alguns casos, com succeeix amb les satsumes primerenques (clausellines, okitsus i iwasakis), l'enfonsament de les cotitzacions és d'un 50% respecte del curs precedent, uns preus amb els quals, “els productors d'aquestes varietats de satsuma, no podran cobrir ni el 70% del cost de producció”.

En un comunicat, l’organització agrària ha explicat que, mentre s'aprecia aquesta tendència regressiva en matèria de cotitzacions, els costos de producció als quals enguany han hagut de fer front els citricultors per a traure avant les seues collites han experimentant un increment del 8% a causa, fonamentalment, de l'impacte de la sequera sobre el cultiu, la qual cosa ha obligat a realitzar més regs dels habituals i més tractaments per combatre els atacs de plagues que han proliferat a causa de les elevades temperatures i de “la persistent i dramàtica” absència de pluges.
 
El president d'AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, ha afirmat que estan “molt preocupats” perquè la campanya ha començat “amb mal peu” per als productors “i cal prendre mesures com més prompte millor per redreçar el rumb".
 
Reunió hui per analitzar la situació

Precisament la Conselleria d'Agricultura ha convocat, per a aquest dimarts, una reunió en què la cadena alimentària en què s’han detectat problemes en aquests primers compassos de la temporada centrarà bona part de la trobada. Segons Aguado, en aquesta reunió, “per descomptat, exposarem el nostre punt de vista sobre el que està succeint i analitzarem la situació al costat dels responsables de la Conselleria i la resta dels representants del sector per a tractar de cercar solucions i poder revitalitzar la campanya ara que encara som a temps”.
 
Entre les causes que podrien explicar aquest decebedor inici, el president comenta que “el tonatge existent és assumible pels mercats a preus raonables”, però la demanda “està molt parada, segurament perquè almenys fins a hui no ha fet massa fred a Europa, un factor que sempre ajuda molt al consum de taronges i mandarines”.
 
Presència als supermercats de cítrics de Sud-àfrica

Segons el president de l’entitat agrària, “pel que sabem”, també hi ha “prou” presència als supermercats de cítrics procedents de Sud-àfrica “i açò, evidentment, juga en contra dels nostres”, per la qual cosa ha anunciat que “no podem quedar-nos de braços creuats” i  “cal estudiar el que ocorre i actuar en conseqüència abans que siga tard”.
 
La Veu

 
next