Diari La Veu del País Valencià
L’ajuda econòmica del XarxaLlibres ‘no es declararà a Hisenda’
Europa press / València

El secretari autonòmic d’Educació ha donat a conèixer que 323.300 alumnes dels 335.000 que van participar en les ajudes de XarxaLlibres formen part dels bancs de llibres iniciats arran d’aquest programa. Així mateix, ha recordat que “no cal declarar les ajudes concedides a Hisenda” perquè “no es consideren ingressos per subvenció” que necessiten ser reflectits.

Des de Ciutadans (C’s), la diputada Mercedes Ventura ha criticat la “improvisació” que ha existit en XarxaLlibres i ha preguntat pel “preu que ha hagut de pagar la comunitat educativa per aquesta idea tan poc madurada”. En la mateixa línia, ha parlat d’”ambigüitat informativa” i ha inquirit Soler sobre si “s’ha informat els pares respecte de la declaració de les ajudes a Hisenda”.

El secretari autonòmic ha dit que “no cal declarar res a Hisenda”, ja que es va realitzar la consulta al Ministeri i a l’oficina pressupostària “i no es considera un ingrés com a subvenció”. El passat mes de juny, el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, ja va assegurar que, en principi, les ajudes de XarxaLlibres estan “exemptes de tributació en l’IRPF”, segons es desprèn de la informació facilitada per l’Administració central al Consell.

A més a més, Miguel Soler, que ha comparegut a petició pròpia en la Comissió d’Educació i Cultura de les Corts Valencianes, ha assegurat que no li consta que hi haja xiquets que hagen començat el curs escolar sense tindre llibres i assegura que es tracta d’un “tema que cal valorar”. “Fins ara, els únics que començaven el curs sense llibres eren els que no tenien diners per comprar-los, però això ara ja no passa perquè o han rebut ajudes o els posa el centre”.

Problemes de gestió

Ha reconegut que hi ha hagut “problemes de gestió”, però ha recordat que es tracta d’una iniciativa a la qual s’han sumat el 96% dels ajuntaments (més del 98% de la població) i que ha implicat 335.000 alumnes, 1.384 centres públics, 273 de concertats (el 74% dels col·legis d’aquesta xarxa) i diferents administracions, al mateix temps que ha assegurat que des de la Conselleria s’està treballant per trobar “mecanismes de millora”.

Sobre les crítiques rebudes des de diversos sectors i la recerca d’ofici que ha obert el Síndic de Greuges, Soler ha comentat que es col·laborarà proporcionant tota la informació del defensor del poble valencià.

A més, ha detallat que dels 335.000 alumnes que van sol·licitar les ajudes de XarxaLlibres, finalment hi participen, als bancs de llibres, més de 323.000. Ha justificat la diferència en la no-participació d’alguns centres concertats, la participació dels quals depèn del titular del centre després de la recomanació del Consell Jurídic Consultiu. Ací, Soler ha comentat que pares del 26% de centres privats i concertats que van decidir no sumar-se al programa van traslladar queixes a la Conselleria, que els va explicar la situació.

Pagaments a ajuntaments a partir del dijous

Soler ha subratllat que la Conselleria ha complert amb els terminis dels seus pagaments i ha celebrat que les diferents administracions, incloent les diputacions provincials d’Alacant i Castelló governades pel PP, hagen col·laborat conjuntament per aportar els 98 milions d’euros assignats als pressupostos de 2015 i 2016 que s’han destinat. Ha anunciat que, a partir del proper dijous 13 d’octubre, els ajuntaments que han realitzat una despesa superior als diners que han rebut podran justificar-ho perquè la Generalitat els faça l’abonament.

Pel que fa als 10 ajuntaments amb informe d’estabilitat negatiu, s’ha treballat perquè les famílies se’n pogueren beneficiar, i ha detallat que, en l’actualitat, els escolars de Silla i Cullera ja han cobrat i que en altres localitats, com Bigastre o Oriola, el pagament està en tramitació.

El “pitorreo” de la comunitat educativa

Gascó ha qualificat XarxaLlibres com el “pitorreo de la comunitat educativa” i ha posat com a exemples alguns dels ‘memes’ que circulen per les xarxes socials i en els quals es bromeja que “entendre el programa és un cas del programa de televisió Quarto Milenio”.

El secretari autonòmic li ha respost que “l’orde que es va publicar i va organitzar el banc de llibres té l’informe favorable de l’Advocacia i de la Intervenció de la Generalitat”, qui deia que “no es podia obligar els ajuntaments i per això es canvià l’orde. Cap ajuntament d’aquesta Comunitat ha participat obligat i ningú li ha donat aquesta orde”, ha recalcat Soler.

Beatriz Gascó (PP) també ha retret la Conselleria de “manipular els números”, de passar “un caramel enverinat als ajuntaments” i de tirar-los la culpa, “com sempre, als centres concertats”. Gascó ha proposat a Soler que la Generalitat “opte per un programa d’ajudes que assumisca, econòmicament, el cent per cent”.

El PSPV, Compromís i Podem han coincidit a lloar el caràcter “educatiu i social” de Xarxa Llibres.

Comparteix

Icona de pantalla completa