Diari La Veu del País Valencià
Badalona desobeeix la prohibició d’obrir el 12-O cap dependència municipal
ACN / Badalona

El govern municipal de Badalona ha acabat desobeint, en part, la interlocutòria judicial que prohibia a l’Ajuntament obrir cap dependència municipal per atendre la ciutadania, donant la possibilitat als funcionaris de treballar en un dia festiu.

Finalment cap empleat públic ha anat al seu lloc de feina perquè el govern no els podia garantir seguretat jurídica, però sí que els regidors han atès les demandes ciutadanes de manera simbòlica. Ho han fet a l’interior de l’edifici d’oficines del Viver, un extrem que el jutge tampoc els permetia.

“Cap jutge pot impedir la tasca de representació política vers els ciutadans”

De fet, el tercer tinent d’alcalde, José Téllez, ha acabat estripant la interlocutòria davant els veïns concentrats davant les dependències municipals i ha avisat que “cap jutge ni cap delegada del govern” pot impedir-los exercir la seua tasca de representació política davant els ciutadans.

Puntualment a les huit del matí, una àmplia representació de regidors del govern municipal de Badalona han entrat a l’edifici d’oficines municipals del Viver, on molt d’ells tenen el seu despatx. Asseguren que hui no farien “res diferent” al que ja fan habitualment altres festius o els caps de setmana.

L’alcalde accidental, Oriol Lladó, explica que també el 12 d’octubre els regidors fan la seua feina de representació política i que això no suposa cap fet “excepcional” com es vol fer creure, diu, des del govern espanyol. “No volem viure en un estat que utilitza el poder judicial per trencar tot sentit de proporcionalitat”, ha etzibat.

Lladó i el tinent d’alcalde responsable de l’àrea de Recursos Humans, José Téllez, han comparegut poc abans de les nou del matí davant un centenar de veïns concentrat a les portes de les oficines per a dir-los que els atendrien de la millor manera possible dins l’edifici, contradient així la resolució judicial emesa dimarts després del recurs de la delegació del govern espanyol.

Finalment, qui no ha entrat a treballar són el mig centenar de treballadors que s’havien postulat per a fer-ho, una desena dels quals encara insistia aquest matí. Segons ha explicat Téllez, però, la manca de garanties jurídiques vers els funcionaris els ha conduït finalment a fer un pas enrere en aquest sentit.

Regidors del govern municipal de Badalona atenen ciutadans a l’interior de les oficines del Viver. Foto: ACN.

Joan o Marta són alguns dels veïns que han demanat entrar. Ho han fet per torns i han estat els mateixos regidors els que els han atès a la sala d’espera de l’àrea d’informació ciutadana de l’Ajuntament. La majoria han efectuat tràmits simbòlics amb l’únic objectiu de donar suport als electes.

També han fet acte de presència la diputada de la CUP Eulàlia Reguant, que ha defensat el dret de l’Ajuntament a obrir les dependències per atendre la ciutadania. En aquesta línia també s’ha pronunciat l’alcalde de Sabadell, el republicà Juli Fernández, que ha denunciat la situació d’indefensió de l’Ajuntament davant una interlocutòria enviada a última hora.

De fet, no serà fins dijous que el jutge escoltarà l’argumentació de l’Ajuntament de Badalona, que està citat a les onze del matí a la ciutat de la justícia. “Compareixerem i ens defensarem perquè estem convençuts que la decisió és correcta”, ha afirmat Lladó. Téllez, per la seua banda, avisa que “cap jutge” pot impedir que els regidors atenguen els ciutadans, a l’hora que trencava la interlocutòria emesa pel magistrat.

Els que no han fet acte de presència al Viver, en canvi, han estat els representants del grup municipal d’ICV-EUiA al consistori. En un comunicat, els ecosocialistes lamenten que el govern espanyol en funcions del PP “s’interposi en els acords del govern municipal amb els sindicats de l’Ajuntament” sobre l’aprovació del calendari laboral de 2016.

Altres ajuntaments mantenen l’activitat el 12-O

A diferència de l’ambient, entre festiu i enrarit, que hi ha a Badalona, altres ajuntaments catalans mantenen l’activitat aquest 12 d’octubre, majoritàriament governats per ERC o la CUP. De fet, des d’ERC asseguren que són una quarantena els consistoris on governen en els quals “els equips de govern atendran les seves responsabilitats de servidors públics amb normalitat”. En altres casos, també l’alcalde i els regidors de l’equip de govern estaran a disposició de la població a efectes de consultes, suggeriments i gestions.

També han treballat amb normalitat el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i el conseller de Salut, Toni Comín, que han visitat les urgències de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. A més, els regidors dels grups municipals d’ERC de Lleida i Tarragona tenen reunions programades per la jornada, tot i no formar part del govern dels consistoris.

Comparteix

Icona de pantalla completa