Diari La Veu del País Valencià
Ximo Puig: ‘A Cuba es juguen moltes coses i no ens podem permetres no estar’
RedactaVeu / la Habana

El president Ximo Puig, ha qualificat d’“històrica” la visita de la delegació del PV a Cuba –amb l’objectiu de reforçar les relacions amb l’illa i cercar noves oportunitats de negoci per a les empreses valencianes- i ha assenyalat que en un moment “estratègic” com l’actual, la representació valenciana no podia faltar.

“Espanya i la Comunitat Valenciana han estat sempre vinculats a aquesta illa, i seria terrible que, precisament ara que és quan es pot generar més negoci i obertura, els valencians estiguérem fora de joc”, ha declarat.

El cap de l’Executiu valencià es troba de viatge a Cuba juntament amb una delegació formada per representants de 23 empreses valencianes, així com pel conseller d’Economia, Rafa Climent, la Cambra de comerç, la Confederació Empresarial Valenciana i el rector de la Universitat d’Alacant.

“L’objectiu de la nostra visita és donar una oportunitat a les empreses valencianes i generar una plataforma de suport per a aquestes”, ha explicat Puig, qui també ha destacat no solament l’obertura econòmica de l’illa, sinó el seu potencial geoestratègic. En aquest sentit, ha explicat que, encara que Cuba no representa el mercat més important de les empreses valencianes, el “factor oportunitat és fonamental”.

Puig s’ha referit al procés de desglaç impulsat pel president dels EUA, Barack Obama, com un fet que farà possible “tancar la negra etapa d’Aznar”, en referència a la Posició Comuna Europea, que es va convertir en un escull de cara a establir relacions amb l’illa. “Crec que en aquests moments ningú assenyat veuria amb mals ulls aquest acostament a Cuba”, ha afegit sobre aquest tema.

Per a la jornada d’aquest dimecres 12 d’octubre, el president de la Generalitat tenia previst reunir-se amb la vicepresidenta de l’Assemblea Nacional de Cuba, Maria Antonia Marí Machado, i més tard amb el ministre de Relacions Exteriors de l’illa, Bruno Rodríguez, a qui Puig ha definit com una de les persones “més influents” en aquests moments.

En clau cultural, també visitarà l’Institut Cubà d’Art i Indústria Cinematogràfica (ICAIC) i el Museu de la Música. En aquest sentit, el president ha destacat els “forts” vincles de caràcter cultural que uneixen el País Valencià amb Cuba, i ha posat com a exemple José Martí, d’origen valencià i heroi nacional en l’illa.

Comparteix

Icona de pantalla completa