Diari La Veu del País Valencià
Educació supera obstacles per dur endavant el Decret de Plurilingüisme

RedactaVeu / València.

L’STEPV, igual que altres sindicats progressistes i entitats que treballen per l’ús i defensa de la llengua, havien mostrat el seu rebuig al Projecte sobre plurilingüisme, un document que ha de reflectir-se en el futur Decret de Plurilingüisme. En la seua vessant política ha combregat el suport dels partits del pacte del Botànic mentre que ha rebut el rebuig sistemàtic dels partits conservadors de l’oposició.

Bona part d’aquesta oposició al Projecte ha anat minvant, de manera que, a hores d’ara, tot i que es mantenen veus discordants com el mateix STEPV anuncià ahir, la Conselleria d’Educació va superant obstacles per a materialitzar el Decret plurilingüista “dinàmic”. En eixe sentit es manifestava l’STEPV a través d’un comunicat, on anunciava que es mantenia “en contra” d’aquest a través del seu “vot particular”, tot i que li reconeixia avanços pedagògics pel que fa a l’aprenentatge de les llengües, però, votava favorablement, “per responsabilitat”, en la Comissió Permanent del Consell Escolar Valencià, per aprovar el Dictamen sobre el Projecte i per tant la Comissió (CECV) l’aprovava “amb una sèrie de recomanacions”.

Així, el sindicat considera que dur endavant el projecte, sense atendre a modificacions com la llengua vehicular o el vincle entre l’aprenentatge del valencià amb l’anglès, al remat, a més de suposar no donar resposta a la LUEV, significa un “fre en la normalització del valencià com a llengua central del sistema educatiu valencià”. Per això, anunciaven que aquesta ha estat “una oportunitat perduda en la recuperació del valencià”.

Aquest Dictamen sobre el Projecte de Decret, pel qual s’estableix el model lingüístic educatiu valencià̀ i es regula la seua aplicació́ als ensenyaments no universitaris del País Valencià és l’últim tràmit previ a l’Informe del Consell Jurídic Consultiu perquè el Govern valencià aprove la norma base que regularà el model plurilingüe al sistema educatiu valencià.

L’STEPV enumera les “mancances perquè es faça realitat allò que fa més de tres dècades va ser aprovat en la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) i que recull l’article 19.2 d’aquesta norma”, on l’alumnat: “En finalitzar els cicles on el valencià és obligatori, independentment de quina haja estat la llengua habitual, aquests han d’estar capacitats per fer sevir oralment i per escrit el valencià en igualtat amb el castellà”. Insisteixen en el fet que el sindicat ha “explicat que aquest Decret de Plurilingüisme no és el que li convé de cap manera al sistema educatiu valencià” perquè “s’ajorna sine die la possibilitat de fer realitat aquest manament de la LUEV”. Afegeixen més handicaps, com ara bé: “No tenir presents els més de 30 anys de programes d’ensenyament en valencià; no tenir en compte la realitat sociolingüística del país, perquè el valencià, el castellà i l’anglès no es troben en la mateixa situació en el punt de partida; i vincular l’increment del valencià com a llengua vehicular d’instrucció a l’increment de l’anglès (quan comptem amb un nombre testimonial de professorat capacitat per a vehicular en aquesta llengua), són elements que poden suposar un fre en la normalització del valencià”.

El Vot particular

El sindicat ha inserit un Vot particular que recull la “discrepància” i afirmen que ha estat “en consonància amb allò acordat amb Escola Valenciana i altres entitats”. Aquestes discrepàncies passen per “no compartir l’excessiu nombre de nivells (alguns dels quals no poden ser catalogats, amb un mínim de rigor científic, de programa plurilingüe); proposem la desaparició dels nivells bàsics; no estem d’acord amb el calendari d’aplicació i proposem un acurtament; no hi veiem cap mecanisme que garantisca la progressió entre els nivells inferiors i els avançats, quedant-se el dinamisme del programa només en això, una paraula que, en aquest cas, no fa la cosa; no compartim el vincle que el Projecte de Decret estableix entre valencià i anglès, ja que suposarà, de fet, un fre per al desplegament del valencià, atès el nombre testimonial de professorat capacitat per a vehicular en anglès i el temps que costa formar-ne”.

Per altra banda l’STEPV hi reconeix avantatges al Projecte de caire pedagògic, com la “incorporació als processos d’ensenyament i aprenentatge d’una metodologia moderna i innovadora”, això “suposa una nova concepció de l’aprenentatge de llengües”; consideren positiu el “compromís” de l’Administració per “portar a terme un pla de formació del professorat intensiu”, o “el compromís que ha manifestat en assignar nous recursos per a fer realitat el plurilingüisme a les nostres aules”. També reconeixen “la importància” que té “el paper que se li atorga de nou a la comunitat educativa en els processos de decisió a través dels consells escolars”. Tanmateix, afirmen que “sempre ens quedarà el dubte de si l’actual Projecte de Decret garanteix l’assoliment d’aquest objectiu esmentat en un termini prudencial, sobretot si tenim present que estem més de tres dècades d’ensenyament plurilingüe. I una cosa més: ha estat un vull i no puc o un puc i no vull? L’administració educativa valenciana hauria de contestar sincerament aquesta qüestió”, es pregunten.

Davant de tot això, l’STEPV es justifica posant per endavant “el nostre compromís amb la societat valenciana”, mentre recorden el seus “compromisos: amb l’educació com un instrument de transformació social; amb el valencià com una eina de conformació d’identitat i d’integració social; amb una educació de qualitat, científica i moderna”. L’STEPV conclou afirmant que “per tots aquest compromisos que mantenim, per responsabilitat, hem votat a favor del Dictamen elaborat per la Comissió Permanent, tot i mantenir la nostra profunda discrepància amb el Projecte de Decret de Plurilingüisme”. Adverteix finalment que “continuarem treballant per a compensar les mancances d’aquesta norma i perquè les ordres que despleguen el mateix puguen fer realitat allò que tothom desitgem. La societat valenciana trobarà al seu costat en aquesta tasca al professorat compromès i a l’STEPV”.

Comparteix

Icona de pantalla completa