Diari La Veu del País Valencià
Manifestacions hui arreu del País Valencià contra el TTIP i el CETA
L. Part / València

#NiCETAniTTIP. El País Valencià serà hui un clam contra els mal anomenats acords de lliure comerç i inversions TTIP (Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions (Transatlantic Trade and Investment Partnership, en anglés) que es negocien entra la UE i Estats Units) i el CETA (Acord Econòmic i Comercial Global, que es negocia amb Canadà) i que el Govern en funcions de Mariano Rajoy s’obstina en dur endavant amb presses, sense cap debat i sense importar-li les opinions en contra de partits, organitzacions i entitats representants de la societat civil que advoquen per un model econòmic diferent i més just.

Les tres capitals de les tres demarcacions, juntament amb ciutats com Paterna, Sant Vicent del Raspeig i Elx, entre d’altres, acolliran al llarg d’aquest dissabte manifestacions contra la firma d’aquests acords, les conseqüències dels quals poden ser terriblement perjudicials per als interessos econòmics del conjunt dels valencians i ciutadans europeus. Les manifestacions coincideixen i es sumen a les protestes que anualment se celebren amb motiu del dia Mundial contra la Pobresa.

Al cap i casal, la manifestació començarà a les 18 hores al Parterre, des d’on la comitiva es dirigirà cap a l’Ajuntament sota el lema ‘#NiCETAniTTIP, les persones i el planeta per damunt de les internacionals’; a Alacant la manifestació s’ha convocat també a les 18 hores a la plaça del 25 de Maig amb el lema ‘No deixem ningú enrere’ i tot seguit, a les 19 hores, tindrà lloc una concentració a la Concha de l’Esplanada. Pel que fa a Castelló de la Plana, la concentració –que inclou activitats lúdiques i batucada- està prevista des de les 11 fins a les 14 hores en la plaça Santa Clara.

A Elx (Baix Vinalopó) l’acte de protesta s’ha convocat a les 18 hores. Eixirà des de la plaça de Baix, i recorrerà Reina Victoria i Jorge Juan fins a Les Xemeneies (Avinguda de la Llibertat) on hi haurà una concentració i parlament dels grups i entitats convocants, mentre que a Paterna, també a les 18, la protesta se celebrarà davant de l’Auditori, situat en l’avinguda Vicent Mortes Alfonso. Finalment, a sant Vicent del Raspeig (l’Alacantí), la concentració amb el lema ‘#niCETAniTTIP, No deixem ningú enrere’, es durà a terme a les 11 i mitja del matí a la plaça d’Espanya, davant l’antic ajuntament.

Les protestes convocades arreu del País Valencià han estat precedides per una intensa setmana d’activitats (tallers, xerrades, debats, taules redones i col·loquis) per a informar i conscienciar la societat valenciana del perills i nefastes conseqüències que la firma d’aquestos acords comportaria per als interessos de les valencianes i valencians.

Pronunciament en contra de les Corts i 32 ajuntaments del PV

El passat 21 de setembre, les Corts Valencianes aprovaren –amb el posicionament en contra de PP i C’s- una iniciativa de Podem d’una proposició no de llei en la qual s’instava el Govern estatal a no autoritzar la signatura o ratificació de l’Acord Econòmic i Comercial Global entre Canadà i la Unió Europea (CETA) sense realitzar un informe detallat que avalue les seues repercussions al País Valencià.

L’europarlamentària d’Esquerra Unida Marina Albiol, un dels polítics valencians més combatius contra la firma d’aquestos acords, considera el CETA com un “cavall de Troia del TTIP” ja que comportaria els mateixos efectes perniciosos sobre l’economia valenciana, “i deixaria en una situació de completa desprotecció, davant els grans poders econòmics, les pimes, els sectors industrials tradicionals o l’agricultura i la ramaderia, entre d’altres”.

També el diputat de Podem Daniel Geffner ha recordat que el CETA, tot i que el text va ser tancat el 26 de setembre de 2014, no ha sigut debatut en el si del Congrés dels Diputats ni en els diferents Parlaments Autonòmics i que tampoc s’ha consultat sobre el mateix la ciutadania, ni els sectors productius, ni els ens municipals malgrat que “tots ells es veuran afectats enormement per l’aplicació d’aquest Tractat”. El CETA entre Canadà i la Unió Europea, segons Podem, podria qüestionar el control de preus i accés als medicaments, la protecció de treballadors i consumidors o la seguretat alimentària. També tindria un impacte evident sobre sectors productius de la nostra comunitat tan importants com l’agroalimentari o les energies renovables.

A més a més, nombrosos serveis públics prestats per les Administracions locals i regionals veurien compromès el seu caràcter d’universalitat, equitat o facilitat d’accés per la possible privatització irreversible dels mateixos, ja que el tractat inclou un conjunt de regulacions transversals relatives als principis bàsics d’accés als mercats que podrien afectar negativament les polítiques públiques i el dret a regular de la Generalitat i de les autoritats municipals, la qual cosa ha fet que una trentena d’ajuntament del PV s’hagen pronunciat contra aquestos acords.

El màxim benefici de les transnacionals

Tant el TTIP com altres tractats comercials de nova generació (CETA, TISA…) responen fonamentalment a la necessitat de les grans empreses transnacionals de buscar el seu màxim benefici, “encara que siga destruint més del que creen”, segons l’organització No al TTIP.

La diferència entre el TTIP i el CETA, segons les mateixes fonts, es troba bàsicament en el país amb qui es negocia, és a dir, el TTIP és un tractat que implica els Estats Units d’Amèrica, mentre que el CETA compta com a interlocutor amb el Canadà, “un país que no es veu tan diferent als europeus”. “Signar el CETA és obrir la porta al TTIP” afirmen des de l’organització convocant de les protestes, ja que tots dos “tenen els mateixos aspectes negatius”.

Pel que fa a la producció agrícola, la firma dels acords suposaria la pèrdua per part dels països de la capacitat de mantindre i crear denominacions d’origen, i també la pèrdua de garanties respecte a la qualitat dels productes.

Comparteix

Icona de pantalla completa