Catalunya commemora el 76é aniversari de l'assassinat de Companys

El 15 d'octubre de 1940, el president de la Generalitat Catalana va morir afusellat al Castell de Montjuïc
15 octubre 2016 01:00h
Ofrena Companys.

RedactaVeu / València.

Tal dia com hui​, ​ara fa 76 anys, Lluís Companys, president de la ​Generalitat de ​Catalunya, va ser assassinat​ davant d'un escamot d'afusellament al Castell de Montjuïc. Nascut al Tarrós, Lleida, va ser advocat i defensor de les llibertats de Catalunya durant tota la seua vida. Hui es commemora, per tant, el seu assassinat. 

Exiliat a França, l'​agost de 1940,​ va ser detingut per la policia alemanya d'ocupació en col·laboració amb l'agent franquista Pedro Urraca, a Ar Baol (Bretanya). Després de ser interrogat a Madrid, fou traslladat al Castell de Montjuïc, on un Consell de Guerra el va condemnar a mort.

Companys va ser afusellat el 15 d'octubre de 1940 en el major dels silencis.  

Homenatges

Actualment​, ​Catalunya, ​cada any, ​commemora l'efemèride amb diferents actes per tal d'evitar que la seua figura caiga en l'oblit. Diferents partits, institucions i entitats han realitzat aquest matí una ofrena floral en la tomba de Companys, a Montjuïc. Entre d'altres, cal destacar la presència del president de la generalitat catalana, Carles Puigdemont, i de la presidenta del parlament català, Carme Forcadell, així com la de les formacions polítiques d'ERC, Junts pel Sí, PDC, EUiA, ICV i En Comú Podem.

A més, no sols a Montjuïc s'estan realitzant actes en homenatge a la figura de Companys, sinó que a poblacions com Perpinyà, Figueres, Olot o Banyoles, entre d’altres, s'hi han realitzat també ofrenes florals per tal de recordar aquest assassinat del franquisme. També a Reus s'ha volgut recordar aquesta data i el consistori ha penjat una senyera amb un crespó negre per tal de recordar la mort de Lluís Companys.

Xarxes

A Twitter, una de les etiquetes més emprades a nivell estatal és, a hores d'ara, President Companys, a través de la qual podeu seguir l'actualitat dels homenatges que s'estan realitzant, així com el record i homenatge que moltes persones li volen fer. Podeu punxar al següent enllaç per comprovar-ho.

Per a tots aquells que vulguen ampliar informació sobre la vida de Companys, així com consultar diferents publicacions que parlen d'ell, podeu vistar aquest enllaç de la Universitat de Barcelona, aquest altre de l'Arxiu Nacional de Catalunya o aquest últim de Memòria d'Esquerra.

A més, també podeu fer una ullada als dos capítols que va emetre TV3 sobre Companys: ací teniu el primer i el segon.

La Veu
next