Diari La Veu del País Valencià
Olivas va mediar perquè Vicente Cotino venera accions de la seua empresa

RedactaVeu / EP / València.

L’expresident de Bancaixa i de la Generalitat Valenciana José Luis Olivas ha negat, davant el jutge, que cometera algun tipus de frau fiscal en una operació amb l’empresari Vicente Cotino, nebot de l’expresident de les Corts Juan Cotino, i ha defensat que li va cobrar 500.000 euros per assessorar-lo i intervenir en la venda d’unes accions de la seua empresa eòlica en una operació que va ser “beneficiosa” tant per a Cotino com per a Bancaixa –entitat que presidia– i per a Iberdrola –on era conseller.

Olivas, qui està imputat a Madrid per la fallida de Banc de València, s’ha pronunciat així en el Jutjat penal número 6 de València, on aquest dimarts s’ha assegut en el banc dels acusats al costat de l’empresari Vicente Cotino, nebot de l’expresident de les Corts Juan Cotino, per un presumpte frau a Hisenda. També està acusada la dona d’Olivas.

Tant Olivas com Cotino s’enfronten a una pena de tres anys de presó, tal com sol·licita provisionalment el ministeri fiscal, per un delicte contra la Hisenda Pública i un altre de falsedat documental. Així mateix, se’ls reclama el pagament d’una multa de 202.700 euros. El ministeri públic no acusa la dona d’Olivas.

En concret, segons manté la fiscal, l’empresari, suposadament, va pagar 580.000 euros a una societat de José Luis Olivas per uns treballs que no van existir i pels quals Vicente Cotino es va desgravar la factura, de manera que es va causar un perjudici a Hisenda.

Aquesta acusació ha sigut negada tant per Olivas com per Cotino. L’operació se centrava en la venda de participacions de Projectes Eòlics Valencians S.A. –amb accions per Endesa (55%), Sedesa (25%) i Bancaixa (20%)– a Iberdrola. En concret, Cotino, amo de Grup Fiscal Asedes Capital S.L., al qual pertanyia Sedesa, va demanar a Olives que l’ajudara a vendre el 25% d’actius a la companyia elèctrica. A canvi, i si s’obtenia una plusvàlua de 39 o 40 milions, li va oferir pagar-li 500.000 euros més IVA.

Sobre aquest tema, Olivas ha defensat que va realitzar aquest assessorament a Cotino, va fructificar la venda i, per aquest motiu, va cobrar aqueixos 500.000 euros a través d’una societat que compartia amb la seua dona, Imarsol. Va aprofitar el seu treball per a intentar vendre també a Iberdrola el 20% d’accions de Bancaixa: “Jo defensava els interessos de Bancaixa i de Cotino, perquè parlàvem d’un total del 45% de les accions. I, per a ser sincers, també els interessos d’Iberdrola, perquè Iberdrola volia tenir un parc eòlic en la Comunitat”, ha argumentat.

“Actuava –ha agregat– per a fer un favor a Bancaixa, perquè tampoc tenia cap obligació. Jo era un executiu i volia fer un favor a Bancaixa per la meua situació. I també actuava en nom de Cotino perquè em va fer un encàrrec. Treballava per a Cotino i ajudava a fer una operació beneficiosa per a Bancaixa, que obtindria una plusvàlua de 39 milions d’euros i s’estalviaria la intervenció d’un intermediari”, ha insistit.

Comparteix

Icona de pantalla completa