TROVAM!, una fira de país per 'mostrar tot el que sabem fer bé en el sector musical'

Aquesta 4a edició tindrà lloc a Castelló de la Plana i rep el suport de la majoria d’institucions públiques per primera vegada
18 octubre 2016 01:00h
Sixto Ferrero / València

Tot i que s’ha presentat al Teatre Principal de València, la Fira valenciana de la música, el TROVAM!, tindrà lloc a Castelló de la Plana (la Plana Alta) des del 10 fins al 13 de novembre. Fins al cap i casal s’han desplaçat la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló, Verònica Ruiz, el president del VAM i director del TROVAM!, Joan Gregori, el codirector del Pro Weekend, Ivan Chabrera i el conseller Vicent Marzà els quals han explicat en què consisteix aquesta IV edició d’una fira de l’àmbit musical privat que per primera vegada rep l’impuls i el suport de les institucions públiques. No obstant això, hi eren donant suport, perquè en formen part de l’organització i col·laboren, el president del COM, Manolo Miralles, el subdirector de l’Institut Valencià de la Música, Leonardo Marqués, el director de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos i el catedràtic d’Estètica i teoria de les Arts de la Universitat Jaume I de Castelló, Wenceslao Rambla.

“Per què es fa a Castelló?”, ha llançat al vol la pregunta el conseller Marzà. “Perquè hem de descentralitzar, encara que hui s’haja presentat el TROVAM! a València, no tot es pot fer ací i cal cosir el territori”, ha respost el conseller amb la frase de moda entre l’equip del Botànic. Marzà ha emfatitzat que la “cooperació institucional” d’aquesta fira, “conjuntament amb el sector privat”, respon fil per randa a molts dels objectius exposats i consensuats en el Fes Cultura. Tot i que la programació és ampla i intensa al llarg dels quatre dies amb expositors per mostrar les propostes professionals musicals, concerts diversos i taules rodones, el conseller ha posat l’atenció en la presència “significativa de dones liderant projectes”, puntualitzant “i de fet, moltes d’aquests s’hi troben ací”, a la presentació d’aquesta fira. Igualment, abans que els periodistes li preguntaren pel muntant econòmic públic, ha avançat que la Conselleria “a través de l’Institut Valencià de Cultura ha posat 25.000 euros”. També ha volgut destacar el castelloner, el concert de Carles Santos amb el Cor de la Generalitat, “per fi —el vinarossenc—, podrà dirigir al Teatre Principal de Castelló”. Ha conclòs la seua intervenció destacant que la fira serveix per a mostrar allò “que fem bé en el sector musical valencià”.

Tot i que hi ha una forta implicació d’institucions públiques, com la GVA, la Diputació de València i de Castelló, l’Ajuntament de Castelló, l’AVL, la Presidència de les Corts, la UJI i en menor mesura la UV, un fet que tant el conseller com el director del TROVAM, Joan Gregori, han destacat perquè la fira representa la capacitat del sector musical arreu del País Valencià, “un projecte de país” com ho ha definit Gregori, aquest diari ha preguntat quina era la implicació de les administracions públiques de les comarques del sud, a la qual Gregori ha respost que “s’ha contactat amb totes, també amb la Diputació d’Alacant, però aquesta no ha trobat fins ara la manera de col·laborar”, tot i que els grups de les comarques de la Marina o l’Alcoià hi seran a la fira, les institucions del sud del país no hi seran, ara bé, “tenen les portes obertes per a les futures edicions” ha afegit Gregori. No obstant això, el conseller ha afegit que “hi és la Generalitat, i per tant, està Alacant, perquè aquesta representa tot el territori valencià”.


Joan Gregori, Vicent Marzà, Verònica Ruiz i Ivan Chabrera, presentant el TROVAM! (2016).

En el seu torn, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló, Verònica Ruiz, ha destacat que amb aquesta 4a edició del TROVAM!, una fira de “naixement modest”, impulsat pel VAM (Valencian Music Association), aconseguirà “assolir aquesta Fira de la música en valencià”. El director de la fira s’ha mostrat agraït pel suport institucional cap a “aquest projecte de país”, per a després recordar aquella “naixença modesta” des del VAM. “Hem anat integrant la gent del sector, implicant fires d’altres territoris”, com per exemple destaca la participació del Mercat de Música Viva de Vic, la Fira B! De l’Institut d’Estudis Baleàrics o la col·laboració de la Fira Mediterrània de Manresa, “encara que també tenim contactes amb fires d’altres territoris”, més enllà dels de l’àmbit lingüístic comú, ja que caminen cap a la “construcció d’una xarxa que siga positiva per al sector”. Per això, Gregori ha conclòs fent una crida al sector professional de la música a participar i anar-hi.

Tanmateix, tot i que la fira compta amb una bona presència de músiques, grups, associacions professionals, gestors empresarials i editorials de música popular, la presència de professionals de la música clàssica, i tradicional com ha apuntat Manolo Miralles, és totalment absent, o en el cas de la tradicional “en poca quantitat”. Així ho ha fet veure aquest diari, ¿on eren els grups, ensembles i consorts professionals de la música clàssica dins d’aquesta Fira de la música valenciana? Davant l’absència, i la idea encara que la música clàssica professional són les bandes de música, “no descartem que estiguen en pròximes edicions” ha respost Joan Gregori, perquè, segons el director del TROVAM!, “la música clàssica té altres canals”, i a més “amb un pressupost ajustat no podem arribar a tot”. Així mateix, s’ha fet notar que hi participarà el Cor de la Generalitat sota la direcció de Carles Santos i la Banda Municipal de Castelló amb Andreu Valor posant sobre l’escenari l’espectacle Bandautòrium.

En el torn de precs se’ls ha demanat que valoraren la presència de la dona, ja que comptaran amb una taula rodona moderada per Amàlia Garrigós amb Eva Dénia, Greta Cantos, Annabel Nadal i Corina Preciado, i la valoració ha estat que la fira, pel que fa a taules i participació de grups, “representa un equilibri en tots els aspectes”.

Destaca, entre la programació, la gala de lliurament dels XI Premis Ovidi, organitzats pel COM, i que enguany tindran lloc diumenge 13 de novembre al Teatre Principal de Castelló de la Plana. Per altra banda, si voleu saber la programació completa d’aquesta 4a edició del TROVAM! La fira de la música valenciana, podeu fer-ho consultat la web de l’organització.


 
next