Diari La Veu del País Valencià
Es descobreix una bodega de finals del segle XV en la restauració de Bombas Gens

RedactaVeu / València.

En les obres de restauració que s’estan realitzant a l’antic edifici de Bombas Gens a València han descobert un celler de 39 m2 del segle XV o principis del XVI, època en la qual es va construir la Llotja de València, entre altres monuments destacats.

Els treballs de rehabilitació que convertiran l’antiga fàbrica en la seu de la Fundació Per Amor a l’Art i en el centre de les seues activitats han permès aquesta troballa de gran importància arqueològica per l’excel·lent estat de conservació de l’estança: “Ens l’hem trobada completa. Amb les seues parets, sòls, bancs, volta i, fins i tot, una xicoteta bassa de recollida. En una cantonada ha aparegut també una gerra pràcticament sencera”, explica Paloma Berrocal, arqueòloga del projecte.

S’estima que el celler pertanyia a una alqueria, coneguda entre el veïnat com ‘La Casa de Comets’, i que era utilitzada per produir i emmagatzemar vi i oli per al seu autoabastiment. Segons Berrocal, “la casa va ser derrocada en el segle XVII i part de les restes de les plantes superiors van quedar encapsulades a l’interior del celler. Açò és d’agrair des del punt de vista arqueològic, ja que facilita en gran manera el treball d’interpretació de les restes. Ens ha permès, a més, recuperar vaixella, ceràmica de cuina, taulells dels paviments originals, etc.”.

Bodega. Foto: Daniel Rueda.

Casualment, els taulells trobats coincideixen amb els que llueixen en l’actualitat en la centenària Alqueria de Barrinto, molt pròxima a Bombes Gens, encara que aquests últims són una reproducció. Des de la Fundació Per Amor a l’Art, es pretén fomentar la connexió amb els diversos elements patrimonials del barri: “Encara que de moment estem estudiant la manera d’integrar-ho en el projecte, tenim clar que volem que estiga obert al públic i que siga visitable. També seria desitjable establir una connexió amb la resta d’edificis històrics de la zona i que formara part de l’itinerari històric”, explica la directora de la Fundació, Susana Lloret, a través d’un comunicat.

Paloma Berrocal, arqueòloga del projecte. Foto: Daniel Rueda.

Fundació Per Amor a l’Art

Aquesta iniciativa està impulsada per la Fundació Per Amor a l’Art, que es dedica desenvolupar la sensibilitat artística, a la recerca de la malaltia de Wilson i d’altres malalties rares i a l’ajuda social als més necessitats i que preveu que la seu en Bombas Genes estiga apunt per a la primavera del 2017.

Comparteix

Icona de pantalla completa