Oltra: ‘Si a les negociacions hi haguera hagut dones, Espanya, possiblement, tindria Govern’

La vicepresidenta inaugura les conferències dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira amb la participació de Carmen Montón, Ma José Catalá, Ma Josep Amigó i Àngela Ballester
19 octubre 2016 01:00h

Xavier Pérez / Alzira.
 
‘Dones del segle XXI: creadores de futur’. Aquest és el títol del cicle de conferències dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira, que es va iniciar anit a una abarrotada Casa de la Cultura en què Mónica Oltra, en la seua dissertació, va demostrar el seu carisma i el poder de comunicació i simbiosi que sempre transmet al públic, i més encara en un tema com la defensa del feminisme i del paper de les dones en tots els àmbits de la societat.

El cicle de conferències va estar inaugurat per l’alcalde de la ciutat, Diego Gómez, i per l’editor de Bromera, Josep Gregori. Tots dos convidaren el públic a assistir a aquestes conferències i al lliurament dels premis, que tindrà lloc l’11 de novembre.

Després, es va celebrar la taula redona ‘En primera línia. Ser dona en la política actual’, moderada per la periodista Jèssica Crespo i en què hi intervingueren Carmen Montón, Ma José Catalá, Ma Josep Amigó i Àngela Ballester (per videoconferència des de Madrid).

Però, abans, la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, va ser l’encarregada de dibuixar, amb una conferencia, l’actual paper de la dona no sols en política, sinó en tots els àmbits de la societat. Les paraules més repetides per Oltra van ser “el poder de la dona”, paraules que va aplicar a les quatre participants de la taula redona: “Elles són dones poderoses per la seua capacitat”. Però la primera lloança va a ser per a Bromera i és que “sense Bromera aquest País seria molt pitjor”.

Amb un to reposat, però contundent, la vicepresidenta va dirigir els primers missatges sobre les pròximes eleccions als EUA, amb els quals va afirmar que Hillary Clinton “està molt més preparada que Obama o Bill Clinton. Els mitjans sols es fixen en l’edat de la candidata, en si és freda o calculadora o en com va vestida”. Oltra va defensar la candidata front al monstre Trump “perquè Hillary és una dona poderosa”.

La vicepresidenta va ficar com a exemple “d’igualtat i paritat” el Consell del Pacte del Botànic, encara que va reconèixer que al segon o tercer escaló de la Generalitat el percentatge és de 60 a 40 a favor dels homes.

I, sens dubte, el que més va calar en el públic va ser l’afirmació “que si hi haguera hagut dones a les negociacions a Madrid, Espanya ja tindria un Govern. Les dones tenim la capacitat de dialogar o la intel·ligència emocional, per això el títol del cicle de conferències m’agrada: ‘Creadores de futur’.
 

Maria Josep Amigó, Carmen Montón, Jèssica Crespo i Maria José Català

A continuació, entraren en joc Carmen Montón, Ma José Catalá, Ma Josep Amigó i Àngela Ballester en la tertúlia sobre les seues experiències com a polítiques. Des de Madrid, la diputada de Podem, Àngela Ballester, va defensar “la paritat i la igualtat com un símbol de democràcia”. Per la seua part, l’exconsellera i diputada del PP, Maria José Català, va remarca que “l’educació i els valors són pilars fonamentals per arribar a la igualtat”, mentre que la Consellera de Sanitat, Carmen Montón, va insistir que “la política necessita feminisme, la vida necessita feminisme”.

Per la seu part, la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, va destacar que “durant els seus 17 anys de regidora havia estat rodejada per homes feministes”, encara que va lamentar que des del segle XIX “sols hi ha hagut una presidenta de la Diputació: Clementina Ródenas”.
 


 
next