Europa press / València
El nou equip responsable del Palau de la Música de València té previst reordenar i reestructurar la plantilla després de detectar l'auditoria encarregada per la regidora de Cultura i presidenta de l'organisme, Glòria Tello, diverses "deficiències" en l'auditori, com per exemple "departaments sobredimensionats" i "alguns llocs freturosos de contingut".
L'objectiu és iniciar "una línia de modernització per a tenir un Palau de futur i amb projecció internacional". Sota eixa premissa, es parteix de la idea d'aprofitar els recursos actuals "evitant en la mesura del possible qualsevol tipus d'acomiadament".
Així s'ha posat en relleu en una roda de premsa per a informar de la finalització de l'informe en la qual han participat l'edil Glòria Tello; el director del Palau de la Música, Vicent Ros; el cap de Recursos Humans, Ignacio Rosat, i el sotsdirector de Gestió, José Manuel García.
Rosat ha desgranat les principals "deficiències" que assenyala l'auditoria, adjudicada a l'empresa Altair per uns 19.000 euros. En primer lloc, ha subratllat la necessitat de comptar amb un Pla estratègic, treballar per objectius i amb cronogrames, elaborar un Pla de prevenció de riscos laborals i desenvolupar un manual de funcions i responsabilitats del personal, ja que l'actual és "obsolet, ambigu i no s'aplica". Unes necessitats que ja va avançar Vicent Ros, en ser presentat a principis d’estiu com a nou director del Palau.
A més, Rosat considera que existeixen alguns llocs "freturosos de contingut" i alguns "departaments sobredimensionats" per la qual cosa proposen en uns casos, la seua amortització després de la jubilació d'eixos empleats, i també assenyala una relació de llocs excedentaris, per no considerar-se necessaris en l'actual estructura del Palau.
Quant a les recomanacions, advoca per un "camí de doble via" --segons ho ha definit Rosat--, ja que, d'una banda, suggereix l’externalització parcial d'algunes funcions i departaments però també assenyala que es podria prescindir d'algunes de les contractes externes actuals. En eixa línia, els consultors aposten per refondre i reestructurar àrees i flexibilitzar els horaris dels treballadors per a adaptar-se al públic i la programació artística.
El Palau de la Música compta amb uns 170 empleats. L'informe --no vinculant-- s'ha realitzat sobre els 73 de caràcter administratiu i no ha contemplat els músics de l'Orquestra de València perquè aquesta formació "té necessitat d'ampliar la seua plantilla i un perfil artístic que no es pot reestructurar", ha explicat Glòria Tello. De fet, hui mateix el Butlletí Oficial de la Província (BOP) publica les bases que han de regir la convocatòria per a la constitució d'una borsa de treball de contractació de personal laboral temporal de professors de diversos instruments.
"Nefasta gestió dels últims anys"
La regidora Glòria Tello ha asseverat que aquest informe reflecteix "la nefasta gestió que en els últims anys hi ha hagut en el Palau de la Música". "Hi ha gent que s'esforça molt a dir que l'esquerra no sap gestionar”, però, “una empresa externa independent ha auditat que la dreta no gestionava gens bé", ha sentenciat.
Preguntada per la possibilitat que es produïsca una reducció de plantilla, ha contestat: "No ho sabem, la nostra intenció és treballar, no en termes economicistes com l'empresa privada, sinó en termes d'empresa pública. No puc assegurar res però el que sí puc assegurar és que la intenció d'aquest equip és intentar aprofitar al màxim els recursos de què disposem. Probablement molta gent canviarà de departament per a poder fer la seua tasca".
La regidora ha llançat un "missatge de tranquil·litat als treballadors, que són l'ànima d'aquesta casa". "Nosaltres el que volem és que el Palau puga ser millor per al públic i per a ells" i eines com l'auditoria "són necessàries per a fer una bona gestió", sense "caràcter de revenja", ha ressaltat.
Sobre uns hipotètics acomiadaments també s'ha pronunciat Ignacio Rosat, qui ha fet notar que "la idea és que no". "La regidoria creu en l'ocupació pública i del que es tracta és que amb la gent que hi ha es faça un treball més efectiu evitant en la mesura del possible qualsevol tipus d'acomiadament".
Per la seua banda, el director de l'auditori, Vicent Ros, ha instat perquè "no dramatitzen la situació". "Açò no és més que una eina de treball que era necessària per a la transparència; a partir d'ara, analitzarem, estudiarem i prendrem decisions que consensuarem amb els treballadors".
Sindicats: "Beraç a braç" però sense acomiadaments
Per la seua banda, fonts sindicals han manifestat a Europa Press que a partir d'ara, una vegada rebut l'informe d'auditoria, el que correspon és asseure's a estudiar-ho amb deteniment.
Representants dels treballadors han mostrat la seua predisposició a treballar "braç a braç" amb l'equip directiu per a engegar mesures que milloren el funcionament de l'auditori musical, al mateix temps que han advertit de la importància que açò es faça sense perdre llocs de treball.