La plaça de l’Ajuntament de València més plena que mai de llibres en valencià

Del 20 al 23 d’octubre la plaça de l’Ajuntament de València acull la 4a edició de la Plaça del Llibre, amb diverses activitats al voltant de la literatura en valencià
20 octubre 2016 01:00h
RedactaVeu / València

Per primera vegada, la plaça de l’Ajuntament de València acull la 4a edició de la Plaça del Llibre que comença aquest dijous a partir de les 11h. Així, des de dijous fins a diumenge (del 20 al 23 d’octubre), al bell mig de València tindran lloc presentacions de llibres, col·loquis i xarrades, exposicions, activitats infantils i espectacles al voltant de la lletra i la música.

Tot i que podeu seguir detalladament els horaris d’aquesta mostra de literatura en valencià a la ciutat de València, accedint a la seua web, els organitzadors (ACPV, AELC, GVA, AEPV, Gremi de llibrers i FULL), destaquen d’aquest punt d’encontre per a editorials que editen en català, llibreries, autors, il·lustradors i bibliotecaris, que reunirà “la major oferta de llibres en valencià que s’ha vist mai a la ciutat, amb set llibreries i 36 editorials que treballaran conjuntament per oferir als lectors les últimes novetats i també els imprescindibles de la literatura en la nostra llengua”.


Organitzadors de la 4a edició de la Plaça del Llibre.

La fita compta amb la col·laboració de la Xarxa de Biblioteques públiques de València, les universitats públiques valencianes i la Diputació de València.

Activitats destacades

Fer créixer l’índex de lectura és un dels principals objectius i la raó de ser del Pla valencià per al foment del Llibre i la lectura, és per això que dins d’aquesta edició s’hi dedica activitats als estudiants. Hi ha preparades activitats per al jovent, organitzades per cicles educatius.

Paral·lelament, des del 13 d’octubre i imbricat dins d’aquesta edició, a l’Octubre CCC continua l’exposició ‘Nosaltres, les escriptores valencianes en el temps’, on les comissàries Rosa i Manola Roig, visibilitzen les més de 400 escriptores valencianes, amb l’intent que l’exposició siga “un catàleg de totes les dones que, des del segle XV fins ara mateix, han escrit en aquest territori, en totes les llengües: llatí, castellà, valencià i usant tots els gèneres: poesia, assaig, biografia, relats de vida, teatre, novel·la, contes… Totes elles ho fan des del seu lloc, eixa terra pròpia que ara s’ha de convertir en nostra”. L’exposició naix d’una necessitat col·lectiva, com és “revisar una tradició literària que les invisibilitza” les dones i per això, l’exposició tracta de ser una “eina útil per a contribuir a la paritat/equitat, també, dins del món de les arts, tot creant un espai de promoció, alhora que de reflexió, sobre una situació concreta: la de les dones escriptores al nostre territori al llarg del temps”.

Una altra activitat destacada serà el Sopar de la Plaça, divendres 19 (a les 22h) a l’Octubre CCC, però, prèviament, (a les 21h) es lliuraran els premis de la Plaça del Llibre, els quals, segons expliquen els organitzadors, tenen com a finalitat reconèixer persones i entitats que han destacat per la seua trajectòria literària i la seua tasca de difusió del llibre i la lectura”. Per tot això, el Premi d’Honor Plaça del Llibre 2016 és per a l’escriptora mallorquina Maria-Antònia Oliver, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2016, amb una llarga i reconeguda trajectòria. El Premi Difusió Plaça del Llibre 2016 és per als bibliotecaris i bibliotecàries valencians/es, representats per COBDCV (Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana) i l’Associació de Bibliotecaris Valencians.

La Plaça del Llibre amb aquest impuls institucional i la implicació del sector tractarà d’empènyer l’índex de lectura dels valencians, però, igualment, mostrarà la seua cara més compromesa amb la societat valenciana, ja que els organitzadors destinaran les aportacions dels participants de la Plaça a la compra de llibres que seran donats a les biblioteques dels hospitals infantils valencians.
 
La Veu
 
next