Diari La Veu del País Valencià
L’advertència dels taurins: ‘Aquests són els alcaldes que han prohibit els bous’

RedactaVeu / València.

De llistes negres i paraules prohibides n’hem tingut diverses al País Valencià. Fins ara no havíem tingut un llistat “d’alcaldes i equips de govern que han prohibit la Festa a la Comunitat Valenciana”, així titula la Unió Taurina, el llistat que ha elaborat amb la finalitat d’advertir la població: “Vagen vostès prenent nota a quin partit representen per a actuar en conseqüència de quins són els representants polítics que ens defensen” afirmen a la seua pàgina web.

Igualment, afirmen que “les dades”, una mena de llista negra, “les remetrem a totes les comissions i penyes de la Comunitat Valenciana perquè coneguen tota la família taurina els dirigents que estan jugant amb la nostra forma de vida”.

Assenyalen així l’alcalde o alcaldessa, el partit polític (Compromís, EUPV, PSPV, Podem, PP i els Verds) i el tipus de prohibició, sempre segons el criteri de la susdita Unió Taurina, en fins a 26 municipis (Alcalalí, l’Alcúdia, Aldaia, Alaquàs, Alacant-Barri del Moralet, Altea, Alzira, Canals, Calp, Gata de Gorgos, Godella, Ondara, Pedreguer, Silla, Sueca, Benimàmet, Benifaraig, Borbotó, Carpesa, Massarrojos, València, Villena, Xàtiva, Xàbia, Xirivella i Xixona).

Finalment, el llistat conclou amb l’última advertència: “El Món del Bou en la Comunitat Valenciana no es negocia”. No obstant això, si atenem al llistat trobem poblacions que abans de prendre cap decisió al voltant de la tauromàquia han celebrat un procés consultiu a la ciutadania com és el cas de Xàtiva (Decideix la fira que vols), Canals (“Vols que l’Ajuntament de Canals realitze actes taurins a la Fira de Setembre? Sí/No”), Aldaia, Alaquàs, o per exemple en el cas de Calp, l’eliminació del bou embolat i encaixonat d’enguany respon a un acord entre l’equip de govern i la comissió taurina i es prepara una consulta popular sobre la seua supressió definitiva per a l’any 2017. El cas de Godella, on arriba la prohibició a través d’una iniciativa ciutadana, o el cas d’Ondara on a partir d’una enquesta ciutadana s’acordà suprimir el bou embolat, però, també Silla féu una consulta ciutadana on es digué “no al bou embolat i amb corda”. Sueca també va fer una consulta, com també la va fer Xirivella. La resta de municipis o pedanies com en el cas de València han arribat a la “prohibició” o la “no autorització” i “denegació de permisos” amb l’argument de “falta de tradició” i “motius científics” sostinguts sobre les conclusions d’estudis i investigacions de veterinaris.

Comparteix

Icona de pantalla completa