Diari La Veu del País Valencià
Bonig inaugura la programació de la nova RTVV

Sergi Tarín / València.

En el temps de joia del ‘telefem’ a Canal 9, amb programes com Parle vostè, calle vostè i sobretot Tómbola, les estrelles mediàtiques solien simular sentir una gran ofensa per abandonar el plató i fer pujar la temperatura del debat i, de pas, l’índex d’audiència. Un cosa semblant feu aquest dijous la cap del PP valencià, Isabel Bonig, qui escollí el segon d’or de l’hora punta parlamentària per alçar-se de l’escó i marxar de l’hemicicle acompanyada de tota la bancada del PP. En eixe instant anaven a votar-se els membres del Consell Rector de la nova RTVV. “No volem participar en un procés que no ens ha agradat, on s’ha assenyalat el PP per les persones proposades”, pronuncià Bonig abans de girar cua com un pare Apeles o una Karmele Marchante qualsevol.

Acte seguit, Bonig compareixia ufanosa i sardònica, al corredor, davant les càmeres: “Sent que no puguen gravar la votació”. I arrapava segons de dolcíssima espera: “Falta TV3, perquè després no diguen que tinc mania a TV3”. I ja amb la totalitat dels focus dirigits cap a una sola direcció, la Thatcher de la Vall justificava l’absència dient que una part de la cambra “ha assenyalat una persona designada pel grup popular”. Es referia així a les reticències de molts diputats perquè Maite Fernández entre al Consell Rector. De fet, Fernández va ocupar càrrecs de responsabilitat a RTVV durant les èpoques més aspres de la manipulació informativa i en què les víctimes de l’accident del metro o les informacions sobre els casos de corrupció del PP estaven vetats als informatius. A més, extreballadores que patiren abusos sexuals per part de l’exsecretari general de l’ens, Vicente Sanz, denunciaren que Fernández ho sabia i va callar.

“Tots els que tenen certa edat tenen experiència i, si fixem aquests límits, cap treballador o directiu de l’extingida RTVV podrà participar en la nova, perquè puc entendre que tots foren còmplices d’allò que diu”. Així va marcar Bonig el llistó d’una ètica que no pensa complir, ja que Fernández, ha dit, “és una gran professional”. I ja sense el pes de cap imperatiu categòric kantià, ha consumat la lliçó tot apel·lant que no és bo situar-se “per damunt de la moral per decidir què és bo o roí”. Finalment, en una aclaridora intervenció, Bonig ha acudit a la memòria històrica pròpia: “No anem a demanar perdó per ser del Partit Popular”.

Mentre, hemicicle endins, continuava la votació en dos urnes dels membres del Consell Rector. De la primera s’extreien 67 vots (el mínim més un dels dos terços dels 99 del parlament) per elegir el president, l’exlletrat de les Corts Enrique Soriano, i cinc membres més: José Martínez, Vicente Vergara, Vicente Cutanada, María Lozano i Rafa Xambó. De la segona, Mar Iglesias i Rafael Piqueras, també eren nomenats amb 66 vots. En canvi, Maite Ferández, consellera de la discòrdia, també provisional (només ho serà fins que es conforme el Consell de la Ciutadania i es designe un representant), obtenia uns insuficients 54 vots, per la qual cosa haurà de ser escollida per majoria simple en el termini d’un mes.

“Estic trist perquè nosaltres hem votat el que pactàrem i el PP s’ha situat fora de la normalitat democràtica, en l’espai dels antisistema i de l’extrema dreta”, ha criticat amb duresa Ximo Puig, president de la Generalitat, durant la ronda de declaracions posterior al passadís. Una opinió semblant a la del síndic de Compromís, Fran Ferri, qui ha acusat els populars de voler “boicotejar” la nova RTVV. “Una postura lamentable”, ha arrodonit el portaveu de Ciutadans, Alexis Marí, qui ha reconegut “pressions diàries” des del PP perquè l’ens públic quede aparcat. Finalment, Antonio Montiel, de Podem, ha titllat la marxa del PP de “menyspreu i rabieta lamentable”. “Quasi que ho agraïsc”, ha matisat acte seguit, “perquè [RTVV] naix sense taca i està bé que diguen [el PP] que no és la seua televisió”.

Comparteix

Icona de pantalla completa