Diari La Veu del País Valencià
El dilema del PSPV davant el Comitè Federal del PSOE

Xavier Pérez / València.

Els representants del PSPV davant el Comitè Federal del PSOE tenen, aquest diumenge, a Ferraz, un vertader dilema i és que han de decidir entre el posicionament de l’actual gestora i propiciar una abstenció total o votar el ‘No és no’ davant la més que probable sessió d’investidura que se celebrarà la setmana que ve.

Aquest dilema no el tenen delegacions com l’andalusa, on, com en Fuentevejuna, “van tots a una amb Susana Díaz i el comitè director ja s’ha posicionat per una possible abstenció per a Rajoy.

Tampoc té aquest problema el PSC, el líder del qual, Miquel Iceta, ja ha dit que els set diputats catalans votaran No a la investidura, o els socialistes mallorquins que, amb Francina Armengol al capdavant, també aposten pel No. De tota manera, fins que no es vote la proposta, els posicionaments poden canviar bastant.

Ací, al País Valencia, més de 50 agrupacions locals del PSPV ja s’han manifestat en contra de donar-li el govern a Rajoy i comarques tan potents com el Camp de Morvedre, la Ribera Alta i la Baixa, la Costera, el Baix Vinalopó, l’Horta Sud, Utiel-Requena, la Plana Baixa, la Plana Alta o l’Alcalatén ja s’han pronunciat en contra de l’abstenció, la qual cosa suposa un problema més per a Ximo Puig i Blanqueries.

En aquest sentit, encara que no s’ha posicionat de forma directa, el secretari general del PSPV i president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat: “Jo he dit per activa i per passiva quina és la meua procedir, i la meua manera de procedir en aquests moments és escoltar i després d’escoltar decidirem”.

El cap del Consell ha assenyalat que, després del debat, caldrà prendre una decisió “en favor dels interessos dels ciutadans i de l’interès d’aquells que representem”.

Segons Puig, els ciutadans, després de les eleccions, “van dir el que van dir i sembla que els actors polítics no els han fet massa cas” i, sobre aquest tema, ha subratllat que “intentar dir-los als ciutadans, una altra vegada, que són ells els que han de canviar d’opinió per a desembossar aquesta qüestió em sembla bastant irresponsable”.

Quant a si ell és partidari de la disciplina de vot, ha apuntat: “Nosaltres acatarem i respectarem la majoria, ja que ho hem fet sempre. Jo ho vaig fer quan em van desautoritzar i no vaig poder fer l’Entesa −al Senat−, per la qual cosa és evident que en un partit democràtic, quan es prenen les decisions, aquestes afecten a tots”.

No obstant açò, ha destacat que “és evident que, prèviament a la decisió, tothom té dret a opinar i a exposar la seua posició”. “Jo he dit per activa i per passiva quina és la meua procedir i la meua procedir en aquests moments és escoltar i després d’escoltar decidirem”, ha afegit.

Els arguments de Lerma

Com no, Joan Lerma, un dels històrics del PSPV, expresident de la Generalitat i vicepresident del Senat, en unes declaracions a la cadena Ser, ha afirmant “que anar a unes terceres eleccions complicaria molt la situació del país. Està molt clar que el PSOE i els seus militants desitgen que el PP no governe, però cal tenir en compte que si no és possible, cal anar a unes terceres eleccions. Açò és el que cal tindre en consideració: quina de les dues opcions és millor” i ell opina que millor seria “no haver de votar una altra vegada”. També ha dit que s’ha d’acatar el que diga el Comité Federal.

Un dels protagonistes dels últims 15 dies i després del surrealista Comitè Federal en què va dimitir Pedro Sánchez és José Muñoz, el jove diputat a les Corts i membre de la nova gestora federal. De moment, ell no s’ha pronunciat obertament, encara que en alguna declaració ha confessat sentir-se còmode en el No. De tota manera, pel fet de ser membre de la gestora no s’ha pronunciat molt aquestss últims dies als mitjans de comunicació.

Un dels membres més destacats del socialisme valencià, membre del Comitè Federal i síndic a les Corts del PSPV, Manolo Mata, fins hui on té molt clar. Mata ha explicat que ell actuarà “amb llibertat” al Comitè Federal i ha recordat que sempre ha mantingut el “No a Rajoy. No hi ha un mandat i ningú els posa una pistola al coll per a votar en un sentit o l’altre.

“Jo actuaré amb llibertat i segons la meua consciència al Comitè Federal” del PSOE, ha remarcat, per recordar que sempre ha dit que votarà “No a Rajoy”.

Mata ha anat més lluny i ahir a les Corts va dir que a ell li agradaria “que no expulsaren ningú per prendre decisions que tenen a veure amb el futur del socialisme espanyol per a una generació”. Una opinió pareguda manté fins ara Carmen Montón, consellera de Sanitat i mà dreta de Pedro Sánchez en l’anterior executiva federal.

Un altre dirigent valencià i crític amb l’abstenció és Andrés Perelló, qui, en declaracions a La Veu, ha assenyalat que “en aquests moments la militància s’està manifestant massivament pel No a Rajoy, mentre que la gestora i una bona part dels membres del Comitè s’orienta cap a l’abstenció. Cal preguntar-se a qui representa aquest Comitè Federal”.

L’exeurodiputat i exalcalde de Bunyol ha reiterat que la seua posició “no ha canviat. No a Rajoy i, si anem a eleccions, candidat a primàries. Congrés com més prompte millor i secretari general en Primàries”.

Per la seua part, l’alcalde d’Alacant, Gabriel Echávarri, ha insistit que el Comitè Federal del pròxim diumenge votarà en contra de l’abstenció perquè el PSOE “no pot ser cooperador necessari” en la conformació d’un nou Govern del popular Mariano Rajoy, encara que ha recalcat que “com tots els socialistes” acceptarà la decisió resultant de la votació.

José Luis Ábalos, diputat estatal, també ha sigut molt contundent: “Defensaré el No fins al final al Comité Federal”, postura que ha defensat des del principi de la crisi del PSOE. Però, per contra, també ha afirmat que acatarà el que diga l’òrgan màxim entre congressos i no trencarà la disciplina de vot.

En definitiva, el PSOE té el diumenge un dels afers més difícils de la seua història i entre les solucions hi ha la possible abstenció davant la investidura de Rajoy, és a dir, entregar-li el govern al PP, cosa que no compateixen molts militants.

Per altra banda, l’altra possibilitat és que el Comitè Federal aposte pel ‘No és No’, que donaria pas a unes terceres eleccions, encara que aquesta opció sembla poc probable. El que sí està clar és que si hi ha terceres eleccions no seran el dia de Nadal. D’això ja se n’ha encarregat el Congrés −de fer una reforma exprés de la llei electoral i, per tant, serien el 18 de desembre, amb sols una setmana de campanya. Alea jacta est per al POSE.

Comparteix

Icona de pantalla completa