Diari La Veu del País Valencià
Un jutge denega a una parella de dones inscriure el seu fill a nom de les dos

Europa press / Dénia.

El jutge encarregat del Registre Civil de Dénia (la Marina Alta) ha rebutjat la sol·licitud d’un matrimoni de dones per a inscriure a nom d’ambdues el fill que va donar a llum una d’elles, al no certificar que va ser concebut després d’un procés de reproducció assistida.

Així consta en una interlocutòria del jutge, amb data 22 d’agost, en la qual el jutge conclou que el xiquet “únicament” ha de figurar en el registre Civil amb el nom de la mare gestant, perquè no ha acreditat l’altra membre de la parella que haja sigut engendrat com a conseqüència de les tècniques de reproducció assistida.

En la interlocutòria, es detalla que la sol·licitant va acudir al registre a inscriure el bebè com del matrimoni, encara que sense la “certificació o informe del centre autoritzat que acreditara que l’embaràs ha sigut fruit d’un procés de reproducció assistida”.

Segons aquesta resolució, la dona es va negar a aportar-ho esgrimint tres arguments: l’article 44/5 de la Llei de Registre Civil, les “presumpcions de paternitat dels fills matrimonials” i la Llei Orgànica per a la Igualtat Efectiva de dones i homes. Un cop fet el trasllat de l’expedient al fiscal, es va mostrar disconforme amb la sol·licitud.

El jutge explica que la Llei 14/2006 sobre tècniques de reproducció assistida regula específicament la filiació dels fills nascuts mitjançant aquest procés, i estableix que quan una dona estiga casada amb una altra, aquesta última podrà manifestar que consent que es determine al seu favor la filiació respecte al fill nascut del seu cònjuge.

La parella té dos fills ja inscrits

Per la seua banda, el matrimoni ha iniciat una campanya de recollida de signatures a través de la plataforma Change.org en la qual expliquen que els seus altres dos fills ja estan inscrits legalment a nom de les dos en el seu llibre de família fa ja set anys.

No obstant açò, en el cas del tercer fill, nascut el 30 de juliol, expliquen que ha hagut de ser inscrit per decisió del Registre Civil de Dénia solament a nom d’una, la mare gestant, “com si es tractara d’una mare soltera i en un llibre de família diferent del dels seus altres dos germans”.

“La decisió del Registre Civil de Dénia es basa que no hem lliurat un paper que prove que el xiquet va ser gestat emprant tècniques de reproducció assistida. No obstant açò, a cap matrimoni heterosexual que acudisca al Registre Civil se li sol·licita cap paper que prove o bé la paternitat biològica (prova d’AND) o, en el cas que el marit no siga el pare biològic, com pot ser quan un marit és infèrtil, el certificat que demostre que l’esposa s’ha sotmès a tècniques de reproducció assistida”.

“Així doncs, –prossegueixen– darrere de la igualtat de gènere i la igualtat de drets entre matrimonis homosexuals i heterosexuals, demanem que se’ns apliquen les mateixes presumpcions de filiació matrimonial que se’ls apliquen als matrimonis heterosexuals”.

“Som una família i mentre estiga legalment inscrit amb solament una de les seues mares estarà desprotegit, ja que aquesta situació legal nega els seus vincles amb la seua mare, els seus dos germans, així com amb tota eixa part de la seua família. En cas que li passara alguna cosa a sa mare, el bebè quedaria com un xiquet sense progenitors, tot i que en realitat té dues mares”, conclouen.

Comparteix

Icona de pantalla completa