Diari La Veu del País Valencià
L’ensenyament públic, en vaga
RedactaVeu-Europa Press / País Valencià

Hui hi ha convocada vaga en tots els sectors educatius. Està convocat tot el funcionariat i treballadors/es dependents de totes les Administracions Educatives, i de les Universitats, tant al PAS laboral, PAS funcionari PDI laboral i PDI funcionari, igualment afecta tots els treballadors docents i no docents de l’ensenyament sostingut total o parcialment amb fons públics, monitors de menjador i altres activitats en centres públics i privats concertats, personal d’atenció educativa o assistencial externalitzat, personal de les escoles dependents de l’administració local, i personal de titularitat municipal, amb servei externalitzat.

Els motius pels quals STEPV ha convocat la vaga són la retirada del projecte de Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE) que ha presentat el Ministeri d’Educació, la paralització i revocació de les reformes i retallades que en l’àmbit de l’educació han aprovat els governs central i valencià i que estan suposant un greu deteriorament de la qualitat educativa i una agressió sense precedents als drets de les treballadores i els treballadors de l’educació, la revocació de l’acord de 3 d’abril de 2013 sobre provisió de llocs de treball en règim d’interinitat signat per la Conselleria d’Educació i determinats sindicats. En aquest sentit, es reivindica el manteniment de l’acord de novembre de 2010 i, per últim, que el valencià siga la llengua vehicular del sistema educatiu valencià.

Durant el dia se celebraran les concentracions i manifestacions per tot el País Valencià. A més, la Ruta del Balafiament proposa a València un viatge en autobús pels punts amenaçats per la política educativa de PP, a les 10 h des de la Conselleria d’Educació.

La Generalitat estableix serveis mínims per a la vaga

La Generalitat ha publicat aquest dimecres en el Diari Oficial (DOCV) els serveis mínims per a la vaga educativa convocada en l’ensenyament el 9 de maig, que estableix que en tots els centres ha d’estar present el director i en Educació Infantil, Primària i Secundària un professor per cada etapa educativa.

En concret, l’Administració decreta serveis mínims per al director del centre en funcions directives, amb exclusió d’activitats lectives. En el cas que hi haja més d’un torn, podrà ser rellevat el càrrec que preste el servei per un altre membre de la Junta Directiva.

A més, als centres d’Educació Infantil, Primària i Secundària Obligatòria, hi haurà un docent per cada etapa educativa, amb almenys un professor per cada sis unitats.

Als centres específics d’Educació Especial, es preveu un educador per cada cinc unitats, mentre que als centres d’ensenyament o educació amb internat, a més dels serveis establerts en els apartats anteriors, es prestaran els propis dels dies festius.

La resolució necessita que “als serveis competents de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, sentit el comité de vaga, correspondrà l’aplicació d’aquests serveis, que hauran de prestar-se amb els mitjans personals estrictament necessaris per a assegurar la seua prestació en condicions de màxima seguretat. Per tant, s’han de responsabilitzar les parts del compliment d’aquests serveis essencials mínims”.

Alhora, en l’argumentació de la Conselleria d’Economia, Indústria, Turisme i Ocupació s’assenyala que “l’exercici del dret de vaga que fa referència la present convocatòria, afecta el dret fonamental d’educació, ben constitucionalment protegit, amb independència del règim públic o privat de la seua prestació i que no es pot veure interromput totalment mitjançant el tancament generalitzat dels centres”.

El Consell apunta que per a decidir els serveis mínims s’ha tingut en compte “la vulnerabilitat dels menors afectats, la incidència a la societat en general” però també que “no cal impedir ni menyscabar l’exercici del dret de vaga”.

Tot i això, els serveis decretats han provocat crítiques entre els sindicats. Així, la Federació d’Ensenyament de CCOO (FE CCOO PV) manifestava aquesta setmana -quan es va conèixer la proposta que ara s’ha publicat- “la seua radical discrepància” perquè els mínims proposats són “abusius i lesionen el dret de vaga”.

Per la seua banda, el Sindicat de Treballadores i Treballadors del País Valencià (STEPV-IV) retreia que l’oferta de la Conselleria “obstaculitza el dret a vaga”.

Comparteix

Icona de pantalla completa