Diari La Veu del País Valencià
El PSOE arriba al Comitè Federal decisiu amb una majoria favorable a l’abstenció
Madrid / EP

El PSOE es troba ja a les portes del Comitè Federal definitiu per a desbloquejar la situació política en el país i ho fa amb el partit convalescent per “l’esquinçament” que va viure el passat 1 d’octubre, profundament dividit, però amb l’ànim menys crispat. Arriba a la cita clau amb el convenciment que la majoria serà favorable a l’abstenció, encara que els més ferris defensors de l’exsecretari general Pedro Sánchez estan disposats a mantenir el ‘no és no’.

Amb tot, pocs socialistes dubten que el resultat serà un altre que el de deixar governar el PP, encara que persisteix la incertesa sobre si s’abstindrà tot el grup o només ho faran els onze diputats que necessita Rajoy per a ser investit en una segona votació. Això sí, tant l’adreça de la Gestora com la federació més nombrosa, la d’Andalusia, rebutgen l’abstenció mínima i insisteixen que el diumenge la votació serà clara. Pel que fa al País Valencià, el PSPV-PSOE està dividit pel que fa la seua intenció de vot. El seu secretari general i president de la Generalitat, Ximo Puig, ha evitat fins a l’últim moment definir-se.

El president de la Gestora, Javier Fernández, va insistir, aquest divendres, que el que es decidirà demà diumenge és “abstenció o eleccions”, una disjuntiva davant la qual s’han anat situant amb major claredat en els últims dies els cridats a votar.

Així, la setmana va arrancar amb el pronunciament clar per primera vegada de la federació andalusa a favor de l’abstenció, paraula maleïda que pràcticament només s’havia atrevit a utilitzar el president de la Junta d’Extremadura, Guillermo Fernández Encalla, qui, això sí, ha preferit adoptar un perfil baix després que fóra el protagonista de la rebel·lió ‘tuitera’ que va esclatar en la primera setmana de la campanya gallega i basca, el primer avís de força dels qui més endavant farien el pas per a frenar Sánchez.

Sí que ho han defensat amb més claredat altres socialistes que han reprès el protagonisme en el ‘nou PSOE’. Ramón Jáuregui i Elena Valenciano ho han fet des de Brussel·les, com també ho ha fet Soraya Rodríguez en el Congrés.

Però, l’anellada d’Andalusia va ser clau perquè un dia després, en la reunió del Grup Socialista que va tenir lloc en la Cambra alta, diputats i socialistes començaren a defensar el canvi de vot amb major claredat. Tant és així que mentre que dilluns alguns tiraven comptes i parlaven que l’abstenció guanyaria en el Comitè Federal d’aquest diumenge per uns 40 vots, a la fi de setmana en algunes federacions es parlava d’una majoria més àmplia.

Els Pedristes “tiraran la resta”

Amb tot, els afins a la Gestora compten amb el fet que els ‘pedristes’ intentaran “tirar la resta”, tal com confirma a Europa Press un dels ‘barons’ del sector pròxim a l’exsecretari general en el Comitè Federal d’aquest diumenge.

Com a defensors del ‘no’ es mantenen, a més del PSC, les adreces del PSOE a Balears, Euskadi, Castella i Lleó, Madrid, Galícia, Cantàbria, Murcia, Navarra i La Rioja, encara que en algunes d’elles hi ha membres del Comitè Federal que votaran a favor de l’abstenció. També està dividit el País Valencià i Ximo Puig ha evitat fins a l’últim moment definir-se.

Mentrestant, Andalusia, Astúries, Extremadura, Aragó i Canàries són més proclius a l’abstenció. En un altre apartat es troba Castella-la Manxa, que ha tractat de desvincular-se d’aquest canvi de vot –encara que sí que va donar suport al moviment contra Sánchez– però finalment sembla que optarà per no anar a eleccions, la qual cosa comporta deixar governar a Rajoy.

Açò sí, fonts pròximes al president Emiliano García-Page subratllen, a Europa Press, que la seua federació veu més adequada una abstenció mínima en la qual, açò sí, estiguen implicats tots els territoris. Perquè si se cerca “un parany” i es pretén fer descansar en uns pocs, creuen que caldria anar a l’abstenció en bloc.

Però mentre que els ‘pedristes’ argumenten que l’abstenció de tot el grup cerca “humiliar” l’exlíder, els defensors d’aquest mètode recalquen que la mínima és una postura “vergonyant” que no té sentit.

L’avantatge d’aqueixa mínima és que evitaria l’escenificació de la divisió si algú trenca la disciplina de grup, com ja han assegurat que estan disposats a fer el PSC i dues diputades: l’aragonesa Susana Sumelzo i la jutge en excedència Margarita Robles, fitxada com a independent per l’exsecretari general.

“Fins a l’infinit” pot ser diumenge

La resta dels defensors del ‘no’ ja han assegurat que acataran la disciplina de vot. Així ho ha dit el que anara secretari d’Organització amb Sánchez, César Luena, tot i que aquest divendres diguera que està disposat a mantenir el no “fins a l’infinit”.

Mentrestant, els diputats per Balears i algun diputat per Galícia apuntaven, aquesta setmana, que caldria esperar a la decisió del Comitè Federal per a marcar el segon pas. Això sí, la presidenta balear ha avançat aquest divendres que si guanya el ‘no’ demanarà llibertat de vot, alguna cosa que ha defensat ja el diputat Odón Elorza, encara que no sembla que l’adreça de grup vaja a permetre-ho.

Malgrat que les diferències segueixen sent molt profundes, és unànime el sentiment que el clima del conclave d’aquest diumenge s’assemblarà més a les últimes reunions del Grup Socialista que a l’anterior Comitè Federal, que tots qualifiquen d’”espectacle lamentable”, tot i que discrepen en el repartiment de culpes.

Això sí, encara que la tensió s’ha rebaixat, el partit dista molt d’estar relaxat. De fet, alguns ‘barons’ crítics s’han queixat per no haver sigut rebuts en la seu per a parlar de la situació.

Un d’ells lamentava que no es reunira el Consell de Política Federal, com es va comprometre Fernández a fer i que tampoc se’ls haja convocat un a un a Ferraz. De fet, ha assegurat, només ha tingut un contacte telefònic amb el president de la Gestora fa més de huit dies.

També s’han queixat d’això públicament la presidenta de Balears, que va tenir ocasió de traslladar la seua posició a Fernández durant la recepció del 12 d’octubre en una acalorada xarrada en el Palau Real, i la presidenta de la Gestora del PSdG, Pilar Cancela, que va demanar també una reunió urgent després que l’òrgan que dirigeix el PSOE els retirara les competències per a organitzar les primàries i el pròxim congrés dels socialistes gallecs.

A més, també hi ha agitació en algunes federacions, on s’han anat aprovant resolucions pel ‘no’ a Rajoy, també en agrupacions de territoris on les adreces estan per l’abstenció, com a Cadis, Oviedo o Zaragoza. En moltes d’elles s’ha inclòs també l’exigència de consultar a les bases la decisió i convocar ja el congrés extraordinari per a triar el seu nou secretari general.

De fet, des de l’entorn de Sánchez lamentaven que el Comitè Federal del viratge polític vaja a tenir lloc el mateix dia que l’exsecretari general havia fixat per a les primàries del congrés que volia haver fet al novembre.

Però no s’espera que el malestar en part de la militància torne al carrer Ferraz, on el passat 1 d’octubre es van viure moments de molta tensió, segons alguns socialistes, protagonitzats per gent que no era del partit.

Mentrestant, segueix sent una incògnita quan reapareixerà l’exsecretari general, que no ha fet cap declaració pública –més enllà de missatges en Twitter– des que va dimitir l’1 d’octubre. Alguns diputats pròxims asseguren que no el veuen votant abstenció i, per això, confien en una abstenció mínima que li permeta afrontar aquesta votació.

Els afins a la Gestora veurien insostenible que Sánchez trencara la disciplina de vot i hi ha qui apunta que si es decideix l’abstenció només li queda absentar-se –una eixida que alguns estan disposats a deixar passar– o lliurar la seua acta de diputat.

Comparteix

Icona de pantalla completa