Diari La Veu del País Valencià
Compromís demana en el Senat la tornada a la Dama d’Elx al País Valencià
RedactaVeu / Madrid

El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha presentat una moció en el Senat en la qual es demana que el Govern espanyol faça efectiva i definitiva la cessió de l’escultura ibera, coneguda com la Dama d’Elx, a aquesta localitat valenciana.

Segons ha manifestat el parlamentari de Compromís, “aquesta és una reivindicació històrica no únicament de la ciutat alacantina, sinó de tot el poble valencià; ja que el manteniment de l’escultura en el Museu Arqueològic Nacional de Madrid solament atén a una visió centralista del patrimoni cultural, on s’acaba convertint aquesta icona en una peça més, deslluint el seu gran potencial”.

En aquest sentit, ha afirmat que el seu trasllat a Elx la convertiria, en lloc d’en“una peça més d’un museu”, en el centre i màxim exponent dels espais museístics i oferta de les comarques valencianes“. Hui dia, a Madrid perfectament podrien deixar en l’Arqueològic una reproducció d’aquest bust, en l’apartat on ara està la Dama, al costat d’altres escultures iberes i que l’original torne al País Valencià”.

Mentalitat “centralista” i “provinciana”

Compromís reitera que la negativa de l’administració estatal a retornar aquesta peça a la seua ciutat d’origen és un fidel retrat de la mentalitat centralista i provinciana de qui ha estat i està el govern “més enllà del centre, de Madrid, existeix vida i cal aprendre a vertebrar, també en el cultural, l’Estat; els valencians estem també acostumats al maltractament en matèria cultural, ja que mentre veiem com no s’escatimen esforços econòmics per a museus i pinacoteques madrilenyes, museus com el Pius V de València són ignorats. O es contínua d’ocupa per part de Capitania General en el convent de Sant Domènec, la joia del gòtic valencià, alguna cosa impensable en la resta de l’Estat”.

Mulet espera que la resta de partits polítics amb representació en la Cambra alta es retraten quan aquesta moció de Compromís s’haja d’abordar en la pròxima convocatòria de la comissió de Cultura del Senat.

Comparteix

Icona de pantalla completa