Diari La Veu del País Valencià
La literatura en valencià celebra ‘l’èxit rotund’ d’aquesta Plaça del Llibre
RedactaVeu / València

Aquest cap de setmana ha tingut lloc la 4a edició de la Plaça del Llibre que, com a principal novetat, comptava amb el canvi d’ubicació a la plaça de l’Ajuntament de València. Enguany, les 34 editorials i les 7 llibreries s’obriren a la ciutadania i ompliren la plaça d’activitats al voltant de la literatura en valencià.

La Plaça del Llibre és una iniciativa de l’Associació d’Editors del País Valencià, Acció Cultural del País Valencià, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i el Gremi de Llibrers de València, un encontre inclòs en el Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura de la Generalitat Valenciana. Així mateix, la Generalitat ha estat implicada especialment en la celebració de l’esdeveniment, igual com l’Ajuntament i la Diputació de València. Després de quatre dies amb la plaça plena de llibres en valencià, tot són bones sensacions.

La participació d’editorials i llibreries també ha experimentat un augment notable respecte a l’edició anterior, ja que hi han acudit representants de tot el territori catalanoparlant per participar en l’ample programa de presentacions i signatures de llibres, d’espectacles musicals i d’animacions infantils i en un espai dedicat especialment als més menuts de la casa durant tota la Plaça: “La Plaça menuda”. Aquesta edició ha estat “especial” perquè és la primera vegada que se celebra a la plaça de l’Ajuntament, “comptàvem amb un escenari de luxe”, i això, segons els organitzadors, ha propiciat una gran afluència de públic, ja que es calcula que han passat més de 5.000 persones per la Plaça del Llibre al llarg dels quatre dies.

Carmen Amoraga a la Plaça del Llibre. Foto: @AmoragaCarmen.

Jesús Figuerola, president de Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL), ha destacat que “la quantitat de títols que hi ha hagut aquests dies a la plaça suposa la major concentració de llibres diferents en la nostra llengua que hi ha hagut mai al País Valencià”. A més, amb “l’excel·lent acollida que ha tingut la Plaça del Llibre per fer-se a la plaça de l’Ajuntament, afirma que hi ha hagut un èxit rotund d’assistència als actes”. En eixe sentit, la Directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, celebrava a través de les xarxes socials el fet que per primera vegada es celebrara a la Plaça de l’Ajuntament, un fet el descrivia com de “Normalita. Felicitat, Literatura. Amics”.

Els més venuts

Allò que en primer lloc han destacat és la xifra de llibres venuts: quasi 2.500. Això vol dir que s’han duplicat les vendes respecte de l’any passat, han anunciat. Així, entre els més venuts de literatura infantil i juvenil es troben: Sensacionari, d’Albert Bertomeu (Bromera); Abecedari il·lustrat, de Carles Cano (Barcanova); A mi, què em passa?, de Carme Morera i Tona Català (Vincle); Dani Miquel (Andana Editorial i Bromera); Melcioret vol ser músic, de Miquel Àngel Múrcia i David Palmer (Edicions 96), i L’estranya que habita els meus somnis, de Lourdes Boïgues (Bullent).

Pel que fa als adults, els més venuts han sigut les novetats: Un monstre em ve a veure, de Patrick Ness (Sembra Llibres); Si ha nevat, de Paco Esteve (Bromera); La cuina de l’Albufera, d’Emili Piera (Perifèric Edicions); Allò que va passar a Cardós, de Ramon Solsona (Editorial Proa); Per sempre, de Santiago Díaz (Lletra Impresa Edicions), o El guardià de les trufes, de Fèlix Edo (Ed. Barcino). Davant les dades, han volgut destacar el fet que una editorial amb tan sols sis mesos de trajectòria com és Lletra Impresa Edicions, liderada pels escriptors Juli Capilla i Mercè Climent, aconseguisca tenir un llibre entre els més venuts de la Plaça del Llibre en aquesta edició.

La Plaça continua

Tot i que la Plaça ha plegat, cal recordar que fins al 30 d’octubre, a l’Octubre CCC continua l’exposició Nosaltres, les escriptores. Valencianes en el temps. Una mostra on es fan visibles més de 400 escriptores valencianes en una exposició que intenta ser un catàleg de totes les dones que, des del segle XV fins ara mateix, han escrit en aquest territori, en totes les llengües i usant tots els gèneres. On es pretén, a més, ajudar a introduir la visió de gènere als plans de promoció de la lectura que es dissenyen a les biblioteques i als centres escolars i universitaris.

L’organització, no obstant això, ha volgut fer públic el seu agraïment a tots els assistents i per la participació del públic en els diferents actes realitzats en una iniciativa on es fomenta l’ús del valencià a la ciutat, com també la lectura en la nostra llengua. Respecte això, Jesús Figuerola ha afegit que, amb aquest “èxit rotund” que ha estat la quarta edició, “es consolida una nova fira a la ciutat de València”.

Comparteix

Icona de pantalla completa