Diari La Veu del País Valencià
El Consorci del Millars eradica una planta invasora americana del riu

RedactaVeu / Almassora.

El servei de manteniment del Consorci riu Millars ha eradicat dos exemplars de la planta invasora sud-americana miraguà fals (Araujia sericifera) que creixien a les llacunes artificials d’Almassora (la Plana Alta). Fa uns dies la Guarderia del Consorci, en una de les rondes habituals de vigilància, va trobar la planta invasora creixent per damunt de la vegetació autòctona. És la primera vegada que es descobreix aquesta espècie en aquesta zona protegida, des que s’inicià el servei de vigilància, fa 7 anys, és per això, asseguren, que estaran molt atents perquè el miraguà fals no torne a aparèixer.

Es tracta d’una espècie amb una capacitat invasiva extraordinària que està estesa per la majoria de comarques litorals del País Valencià. La planta originària d’Amèrica del Sud, concretament d’Argentina, Uruguai, Paraguai i Brasil, arrela des del nivell de la mar fins a una altitud mitjana sempre que trobe molta humitat.

Tècnic amb el miraguà fals. Foto: Consorci Riu Millars.

El miraguà fals, arran del seu potencial colonitzador que amenaça les plantes natives mediterrànies, ha sigut inclòs al Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores. A l’estat espanyol està prohibida la seua possessió, transport, tràfic, comerç i la seua introducció en el medi natural, segons informen des del Consorci del Millars.

Des de la Marina Baixa fins al Baix Maestrat

A través d’un comunicat, aquest consorci ha informat que el miraguà fals al territori valencià es troba assilvestrat des de la comarca de la Marina Baixa fins al Baix Maestrat, no obstant això, també creix a diverses zones de regadiu de la comarca del Baix Segura. És considerada com a planta invasora perquè allí on arrela i s’estén sense problemes, crea un paisatge nou. Des del consorci asseguren que és freqüent trobar-la als tarongerars abandonats estenent-se com un mantell. És una planta enfiladissa que cobreix els arbres completament i no deixa passar la llum, cosa que provoca que sota aquesta planta no cresquen altres espècies de plantes.

L’antiga N-340 plagada de miraguà fals

Hi ha un lloc, no massa lluny del llit del riu Millars, on el miraguà fals es troba escampat d’una manera espectacular, destaquen des del Consorci del Millars. Es tracta d’un tram de l’antiga carretera N-340 entre Vila-real i Castelló de la Plana. Concretament des de la rotonda que passa per dalt de la CS 22 i les instal·lacions esportives Gaetà Huguet, on creixen a un costat i a l’altre de la carretera centenars de plantes de miraguà fals enganxades a tanques, portes i per damunt de conreus abandonats entre fàbriques i naus industrials.

Tècnic retirant el miraguà fals. Foto: Consorci Riu Millars.

Com ha arribat?

Els botànics afirmen que és molt probable que el miraguà fals arribara al País Valencià per a provar el conreu industrial i aprofitar la fibra que contenen els fruits. Aquests, semblants a xicotets melons, contenen una seda vegetal també anomenada miraguà que s’utilitza per a farcir coixins i matalassos.

“Que vinguera ací per a ser conreada és una hipòtesi bastant probable amb l’objectiu que s’intentara com a mínim el cultiu en un moment donat. Sabem que també s’ha indicat en alguns llibres que s’havia cultivat com a planta ornamental en alguns llocs a mitjan segle XX, però tampoc tenim cap certesa o comprovació. De fet, en molts llibres apareix com a espècie ornamental assilvestrada”, afirma Emili Laguna, botànic del Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) de la Generalitat Valenciana.

Comparteix

Icona de pantalla completa