Diari La Veu del País Valencià
Un monument amb 50 rellotges parats recordarà les víctimes del metro
RedactaVeu / València

Un monument amb 50 rellotges parats a les 13.10 hores −hora de l’accident del metro de València del 3 de juliol de 2006− recordarà les víctimes d’aquesta tragèdia. Aquest projecte, amb el nom ‘Prevalga Estafe’, és obra de l’artista alemanya establida a València Anja Krakowski.

D’aquests 50 rellotges, 43 simbolitzen els 43 morts i els set restants serviran de suport multimèdia per a connectar amb la web 0responsables.com o amb el blog de l’associació, entre d’altres, de manera que oferisquen informació de l’accident i de l’associació, segons ha informat l’Associació de Víctimes del Metro del 3 de Juliol (AVM3J) en un comunicat.

El col·lectiu inaugurarà, el dissabte 5 de novembre, a les 10.30 hores, el ‘Projecte Artístic 3 de Juliol’, que pretén ser una intervenció artística “contra l’oblit, un projecte viu destinat a perdurar en el temps i en la memòria col·lectiva”. “Un monument per a tota la societat valenciana, que ens recorde el compromís de construir una societat millor”, ha destacat l’associació.

El monument se situarà en el jardí situat sobre la corba on va tenir lloc l’accident de 2006 −en el qual van morir 43 persones i altres 47 van resultar ferides−, en la cantonada dels carrers Roís de Corella i Mestre Insulsa amb Sant Vicent.

L’associació ha destacat que la idea va sorgir en 2008 com “alguna cosa senzilla, simplement una placa, qualsevol cosa que els familiars poguérem dur a terme”. No obstant açò, “la idea va anar madurant i ens vam adonar que un fet tan greu com l’accident no ens afectava només a nosaltres”, ha assenyalat.

“Era el major accident de metre ocorregut a Espanya i un dels successos més tràgics ocorreguts a València, per la qual cosa vam creure oportú donar l’opció als ciutadans de participar en aquest projecte”, ha explicat el col·lectiu, qui ha indicat que així va nàixer el ‘Projecte Artístic 3 de Juliol’.

Així, en 2014, amb la col·laboració i supervisió de José Luis Pérez Pont, que va exercir de comissari del projecte, l’Associació de Víctimes del Metro va convocar un concurs artístic per a seleccionar un projecte d’art públic de caràcter “permanent”. El projecte va comptar amb el suport d’Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló (AVVAC), l’Associació Valenciana de Crítics d’Art (AVCA) i la Plataforma Valenciana x la Cultura (PVxC).

A més, atès que el col·lectiu volia que la societat “s’identificara amb el projecte”, es va oferir a la ciutadania la possibilitat d’exercir el seu vot durant el període digital, de manera que el projecte més votat per la voluntat popular comptara amb un vot en l’elecció del projecte. Finalment, el projecte més votat va ser ‘Prevalga Estafe’, obra de l’artista alemanya establida a València Anja Krakowski.

Comparteix

Icona de pantalla completa