Diari La Veu del País Valencià
València diu No al CIE de Sapadors
EP / València

Al voltant de 300 persones es van concentrar aquest dimarts a la vesprada en la porta del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de Sapadors a València, actualment tancat de forma temporal per una plaga de xinxes, com a gest de suport als interns que es van amotinar la setmana passada en Aluche (Madrid) i per a reclamar el tancament d’aquests “‘guantànamos’ europeus”, tal com aquesta plataforma, ‘CIEs No’, fa l’últim dimarts de cada mes.

La concentració ha sigut bastant més nombrosa que la d’altres ocasions, cosa que l’organització ha relacionat amb la “mediatització” del motí del passat dimarts en el CIE d’Aluche, on 39 algerians van romandre de nit i “a la intempèrie” durant onze hores en el terrat, segons han informat a Europa Press responsables de la Campanya pel tancament dels CIE.

Amb pancartes com ‘Els CIEs són autèntics ‘guantànamos’ europeus’, ‘Cap ésser humà és il·legal’ o ‘Tombem els murs de la vergonya’, la gent que ha donat suport a la manifestació també ha expressat la seua “força” i “reconeixement” als interns dels centres de Madrid i Barcelona que es van declarar en vaga de fam després del motí d’Aluche, fins a uns 70 en el de Zona Franca (Barcelona), on el diumenge va haver-hi un intent de fugida.

La protesta, que té el suport d’associacions com Amnistia Internacional i els col·lectius que integren la plataforma, també ha mostrat el seu suport als més de 60 interns del CIE de Sangonera la Verde de Múrcia que a principis d’octubre van intentar fugir.

En el cas de Sapadors a València, l’organització ‘CIEs No’ ha recordat que es troba tancat des de principis d’aquest mes per la plaga de xinxes que afectava “des de fa temps” les seues instal·lacions i sotmetia els interns a una “tortura quotidiana”, encara que “desgraciadament” preveu que una vegada escomesos els treballs continue obert de forma temporal.

Legítims moviments de resistència

‘CIEs No’ considera, “legítims i justs” tots els “moviments de resistència” dels interns, que ha subratllat que seguirà donant-los suport i en els quals creu que es demostra que “encara hi ha espai per a la solidaritat”.

Tancament “definitiu” de tots els CIEs

Els col·lectius que integren la plataforma han apel·lat a la “solidaritat i mobilització sostinguda” de la societat pel tancament “definitiu i sense condicions de tots i cadascun dels CIEs d’Espanya”. La protesta a València ha conclòs amb les proclames “Migrar és un dret, no un delicte” i “cap ésser humà és il·legal” per a acabar al crit de “Tanquem els CIEs!”.

Condicions lamentables

Sota el lema ‘La dignitat no pot ser tancada en un CIE’, l’organització de la protesta a València ha llegit el comunicat de la plataforma estatal en el qual han denunciat l'”atenció sanitària inadequada” que reben els interns -en Aluche “expulsats malgrat tenir un quadre febril complex”-, en contrastar “falta de peces d’abric” i “malalts escampats pel sòl”, al costat de casos d'”expulsió sense notificació” que no respecten el dret d’asil.

Amb tot, ‘CIEs No’ ha subratllat que “les lamentables condicions d’Aluche no són un problema puntual” d’aquest centre, sinó que “reflecteixen un problema estructural que afecta a tots”. A més de l’exemple de Sapadors amb una plaga, ha destacat el cas del CIE de Barranco Seco a Canàries, on les treballadores van sol·licitar el tancament per la situació “deficient” de les infraestructures.

Així mateix, els responsables de la concentració han recordat que “fins i tot el Ministeri de l’Interior va reconèixer davant un jutge que no pot garantir les mínimes condicions” en els centres i que açò “podria portar al tancament dels CIE per imperatiu legal”.

Per tot açò, la campanya estatal ha reivindicat que “la dignitat no pot ser sotmesa” en un centre i que els CIE “queden molt lluny de ser punts d’acolliment a immigrants: són calabossos ampliats en els quals es priva la llibertat de les persones”, amb la finalitat que aquestes siguen “deportades contra la seua voluntat”. Així mateix, ha denunciat que les polítiques migratòries de la Unió Europea “generen racisme institucional” en negar l’asil.

Comparteix

Icona de pantalla completa