Diari La Veu del País Valencià
La Vall d’Albaida firma l’acord amb el Consorci de residus, amb pla de minimització propi

RedactaVeu / Ontinyent.

Aquest dimecres s’ha firmat, després de molt de temps d’encallament, el conveni entre la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida i el Consorci de residus V5, acte al qual ha acudit el secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro; el president de la Diputació i alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez; el president del Consorci de Residus (COR) i alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà i el president de la Mancomunitat valldalbaidina i primer edil de la Pobla del Duc, Vicent Gomar.

Aquest acord, qualificat per Cerdà d’“històric”, representa per a totes les parts implicades un gran avanç ja que, com ha afirmat Álvaro, “és un punt d’inici important, després de moltíssims anys d’estar absolutament embarrancats”.

Des de la secretaria autonòmica, el seu representat, ha afirmat que “teníem clar que no hi havia cap altra via que no fóra donar-li a la Mancomunitat la capacitat de gestionar d’una manera autònoma”, afirmació que argumentava Álvaro arran de tot el treball fet des d’aquesta administració comarcal que ha qualificat d’“exemplar”.

A més, aquest ha continuat manifestant que “es tracta de posar en el mateix nivell de col·laboració la Mancomunitat i el Consorci, diguem que això és la via per a començar a treballar en el que ha de ser ara la definició o la concreció del Pla de Minimització”.

Moment de la signatura de l’acord. Foto: La Veu.

Aquesta signatura ha sigut el primer pas per a començar a treballar en fer una gestió de residus coherent amb aquest pla de minimització, segons Àlvaro. Encara que queda un altre punt que, tal com ha explicat el secretari autonòmic, “s’ha de parlar molt encara” que és la localització de les instal·lacions per a poder dur a terme aquesta gestió de residus.

Jorge Rodríguez, per la seua banda, ha posat en valor que “hui és un dia de felicitat” perquè finalment s’ha arribat a aquest acord. A més, recordava que “en l’anterior legislatura vam patir una imposició en la qual directament quasi se’ns negava la possibilitat de diàleg, perquè pareixia que els de la Vall d’Albaida érem una espècie d’aldea gal·la que teníem un capritx estrany que era preservar el nostre pla de minimització, semblava impossible que poguera arribar un moment en el qual hi haguera un canvi d’actors, un canvi de sensibilitats, que permetera que hui arribàrem a l’acord d’entrar en el Consorci per a poder instaurar el nostre pla de minimització”.

El president del COR, Roger Cerdà, ha explicat que des d’aquesta entitat “teníem clar que aquesta era una situació anòmala, que calia resoldre i que no tenia cap tipus de sentit mantenir viu un conflicte que podia solucionar-se simplement amb bona voluntat i amb diàleg”. I amb aquests dos elements s’ha tractat d’estudiar “la manera d’integrar eixe pla de minimització dins del pla de gestió del Consorci de Residus” respectant una reivindicació històrica que s’havia estat defensant per part de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida.

Finalment, Vicent Gomar, president de l’ens comarcal, ha convidat a totes les poblacions de la Vall d’Albaida que “s’incorporen al Consorci, que treballen per fer la disminució de residus. Entre tots podem tirar endavant aquest projecte”.

Comparteix

Icona de pantalla completa