Diari La Veu del País Valencià
Rajoy proposa buscar fórmules per a ‘acomodar millor la solidaritat territorial’
ACN / Madrid

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, s’ha mostrat aquest dimecres disposat a buscar fórmules “que acomoden millor la necessària solidaritat interterritorial”, però ha condicionat qualsevol pas cap a “solucions que siguen més justes” al “respecte a la legalitat i als drets de tots els espanyols”.

Al seu discurs d’investidura ha promès que defensarà “sempre” la unitat d’Espanya i la “sobirania nacional” buscant “en tot moment” l’entesa amb els grups que “comparteixen la defensa dels principis que recull la Constitució”. En aquest sentit ha insistit en la seua oferta de “diàleg” i de “cooperació” amb la Generalitat de Catalunya per a “donar resposta a les necessitats reals dels catalans”.

Rajoy ha abordat a la segona meitat del seu discurs el “desafiament sobiranista”, que segons ha afirmat és “el repte més greu que afecta Espanya” perquè ataca directament la seua “unitat, la sobirania nacional i la igualtat dels espanyols”.

Ha recordat que la seua posició sobre el procés sobiranista és “de sobres” coneguda i passa per la defensa de la sobirania espanyola i pel fet que “cap poder de l’Estat” pot privar els espanyols del seu “dret exclusiu a decidir sobre el seu futur ni sobre el seu territori”.

“Mantinc la meua disposició al diàleg”

Ha promès que aplicarà aquests principis buscant “en tot moment” l’entesa amb les formacions constitucionalistes i ha assegurat que –com segons ha apuntat ha fet tots aquests anys- manté la seua “disposició al diàleg i a la cooperació amb la Generalitat de Catalunya”.

En aquest punt ha fet referència a la necessària reforma del model de finançament que l’executiu espanyol havia d’haver aprovat al llarg de la primera legislatura de Rajoy i que –segons ha apuntat en diverses ocasions- es negociarà a la propera. En tot cas, ha condicionat aquesta reforma al compliment de la llei per part de les institucions catalanes. “Estic disposat a buscar fórmules que acomoden millor la necessària solidaritat interterritorial”, ha dit, “però el primer pas cap a solucions que siguen més justes passa pel respecte a la legalitat i als drets de tots els espanyols”.

Comparteix

Icona de pantalla completa