Diari La Veu del País Valencià
CCOO-PV enfoca les ombres en les bones dades de l’EPA

RedactaVeu / València.

Les dades de l’Enquesta de Població Activa corresponents al País Valencià en el 3r trimestre de l’any arrepleguen una reducció de la taxa d’atur que la situa en un 20,17 % (superior a l’estatal que està en el 18,91%). El nombre de persones aturades ascendeix a 490.500, la qual cosa suposa 29.100 menys que en el trimestre anterior.

Sobre aquest tema, Ana García, secretària de Formació i Ocupació de CCOO PV, recorda que “aquest és un trimestre sensiblement condicionat pel comportament del mercat laboral durant l’època estival”. La responsable considera positiva la dada, però matisa la normalitat que s’incremente el nombre d’ocupats i descendisca el nombre d’aturats en aquesta època.

Malgrat el descens, “no podem celebrar-ho com ens agradaria, ja que encara hi ha 490.500 persones que han manifestat la seua voluntat de treballar i segueixen sense rebre una oferta d’ocupació”. A més, al País Valencià no tota la caiguda de l’atur es deu a l’augment del nombre de persones ocupades, també és a causa de la reducció del nombre de persones actives que han caigut en el tercer trimestre en 7.600 persones.

El nostre model productiu ha consolidat la precarietat laboral. De fet, tota la nova ocupació assalariada creada en el trimestre és temporal. Així, la taxa de temporalitat arriba al 28,4%, és a dir, ha augmentat en més d’un punt (27,2% en el IIT de 2016).

La secretària d’Ocupació denuncia que “els centelleigs de la suposada eixida de la recessió oculten un paviment de precarietat, ocupació temporal i a temps parcial”. La fotografia general segueix mostrant ocupacions amb molt baixos salaris, en activitats de baix valor afegit, i un alarmant empitjorament de les condicions de treball.

Per demarcacions, València presenta la taxa de desocupació més elevada, del 21,43%, seguida per la de Castelló amb un 19,66% i la d’Alacant amb un 18,61%. La taxa de desocupació dels menors de 25 anys és del 42,53%. Milers de joves segueixen sense accés a un mercat explotador desigual i injust, que no obstant açò normalitzen han conegut una altra cosa: atur de llarga durada, contractes cada vegada més efímers, o allargament de jornades no retribuïdes, sumades a la deterioració de la protecció per desocupació.

La taxa d’atur entre les dones segueix collint la pitjor part, amb un 22,24% enfront del 18,39% masculí. La taxa de cobertura torna a descendir situant-se per sota del 50%.

L’escassa ocupació que es genera és precària i no podem permetre que s’instal·le la pobresa laboral, per la qual cosa és necessari protegir les persones mentre s’engeguen les mesures per a una protecció eficaç i real, capaç de cobrir les necessitats de les persones.

CCOO PV es compromet a combatre aquest model, des del diàleg i la concertació social, per a apostar per un enfortiment de sectors amb valor afegit (sector industrial, i+d+i,..) per a abonar la creació de treball estable, amb salaris decents.

L’aposta guanyadora (per al conjunt de la societat) està, al seu parer, en sectors amb capacitat de generar ocupació neta (renovables, rehabilitació energètica); ocupació com a eina de cohesió social (enfortiment dels serveis públics); així com el compromís de creixement salarial, en increment de demanda interna.

Si haguera de prioritzar una mesura, García Alcolea destaca la urgència de “polítiques expansives, un pla europeu d’inversions i un gran Pacte per l’ocupació” conclou.

Comparteix

Icona de pantalla completa