Álvaro: 'Els residus tòxics no s'incineraran i els perillosos els reduirem al màxim'

Aquesta declaració del Secretari Autonòmic de Medi Ambient és una de les línies en la qual estan treballant per a la nova Autorització Ambiental Integrada (AAI) de Cemex de Bunyol
30 octubre 2016 01:00h
Julià Álvaro.
RedactaVeu / Ontinyent

El passat dilluns, el secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, i el Director General de Qualitat Ambiental, Joan Piquer, van exposar les línies generals de l'Autorització Ambiental Integrada (AAI), que s'està preparant per a la Cimentera Cemex en Bunyol, la qual té data prevista d'aprovació, el 9 d'abril de 2017. A la reunió que va tindre lloc a Godelleta van acudir els alcaldes dels municipis de la Mancomunitat de la Foia de Bunyol – Xiva, representants de  Cemex, associacions civils i ecologistes de la zona.

Álvaro, en declaracions a La Veu, ha explicat sobre el tema que “nosaltres el que diem és que no incinerarem els residus tòxics i els perillosos els reduirem al màxim. De tota manera, això és un procés, no està tancat, continuarem negociant, hem de revisar les al·legacions”. I, aleshores, una vegada s'hagen revisat “farem un nou esborrany de l'Autorització Ambiental Integrada, sobre allò es tornaran a fer al·legacions i, finalment, que haurem de resoldre”, ha determinat el secretari autonòmic.

Ecologistes en Acció, arran d'aquesta trobada, ha emès un comunicat en el qual ha fet saber que, en la present proposta de l’AAI, presentada per la Conselleria de Medi Ambient, tot i l'eliminació de residus tòxics, encara manté l'autorització per a incinerar residus perillosos, concretament, els codificats com LER 190205 i LER 190208. També, acusen a Compromís d'incomplir el programa electoral en el qual feien palesa la intenció d'eliminar “la incineració de qualsevol sistema de gestió de residus urbans”.
 
Cemex
Cemex Bunyol. Foto: Plataforma Aire Limpio Foia de Bunyol.

Álvaro ha continuat explicant a aquest diari que la voluntat del govern és que “isquem d'aquesta revisió molt millor del que entrem i, que la situació en la planta, siga molt millor. Nosaltres estem per no incinerar absolutament res, és un procés en el qual estem en marxa, però la realitat és que tenim uns residus i no tenim instal·lacions per a ells; per tant, hem de ser conscients que la realitat és la que és, però que el procés és cap a la reducció absoluta fins a la desaparició de la incineració”.

En eixe sentit, relatiu a la falta d'instal·lacions, Ecologistes en Acció asseguren que existeixen plantes de tractament de residus perillosos com la d'Ecocat, en Castelló de la Plana. I, preguntat per aquestes alternatives, el secretari autonòmic ha respost que: “si hi ha possibilitats de tractar els residus perillosos d'una altra manera, com que tindrem moltes reunions amb la gent d'Ecologistes en acció i, en qualsevol altre col·lectiu, ho podrem parlar i arribar a alguna solució”, a més, ha afegit pel que fa als residus perillosos “si els hi podem donar un tractament millor que la incineració, els hi donarem”.

Respecte a la quantitat de residus perillosos incinerats, l'entitat ecologista criticava la xifra de 55.000 tones, que de moment s'havia acordat entre la Conselleria i la Cimentera, la qual ja suposava una reducció respecte de les actuals 75.000.  Quant a aquest tema, Álvaro ha fet saber a La Veu que “les converses que tenim amb l'empresa estan ja en 55.000, però nosaltres considerem que s'ha de continuar retallant”. A més, ha afegit “el nostre objectiu seria acabar amb els residus perillosos, amb tots, si podem quedar-nos amb 30.000, millor que amb 40.000 i, per tant, nosaltres aconseguirem aquesta reducció com siga possible”. 

“Rodes no se'n cremaran allí”

Per últim, en relació als residus no perillosos, el secretari autonòmic ha declarat que “hi haurà un marge que no està tancat encara”. A més, respecte a una altra de les propostes d'incineració ha assegurat que “rodes no se'n cremaran allí”.

La Veu
next