Diari La Veu del País Valencià
Cullera prioritza la tradició de prendre la fresca a la porta de casa per damunt dels vianants
RedactaVeu / Cullera

La tradició de prendre la fresca a la porta de casa s’imposa sobre el trànsit de vianants a Cullera, municipi en què seure a la porta de casa té, des d’aquesta setmana, prioritat enfront del vianant. Així ho ha aprovat l’Ajuntament de la ciutat riberenca amb una modificació de l’Ordenança de Tràfic i Mobilitat que dóna el vistiplau a una al·legació de la Policia Local.

Amb aquest canvi normatiu es regula la tradició “molt valenciana i històrica” d’eixir a “prendre la fresca” quan la calor apreta i es dóna preferència a les persones que estiguen assegudes amb les cadires a la vorera enfront del vianant. Això sí, “sempre que no hi haja perill per a la seguretat d’aquest últim i no es presenten problemes de mobilitat reduïda o que impedisquen passejar amb normalitat”.

Barris del nucli antic de Cullera amb voreres estretes

Així ho han explicat fonts municipals a EP, que han destacat que, d’aquesta forma, se cerca també “preservar la tradició molt valenciana d’eixir al carrer” en les nits d’estiu i relacionar-se amb amics i veïns, una pràctica que duu a terme habitualment la gent gran en molts pobles valencians i que, en el cas concret de Cullera, se centra en el nucli antic i la Vila, en els barris del Pou, Sant Francesc i el Raval.

Imatge d’un dels carrers del nucli antic de Cullera. Foto: Ajuntament de Cullera.

El passat mes de juliol es va aprovar l’Ordenança de Tràfic i Mobilitat que, durant la seua exposició pública, va rebre una al·legació de la Policia Local amb la qual es pretenia regular el pas dels vianants per les voreres en els diferents barris on està “molt estès” el costum de “prendre la fresca” a l’estiu. Es tracta de zones on les voreres són estretes i, per tant, es veia la necessitat de regular aquesta activitat i la circulació de vianants.

Dimarts passat, el ple municipal va aprovar la iniciativa, per la qual cosa es va modificar l’article 8 de l’ordenança, que estableix les normes generals dels vianants.

A partir d’aquest moment, s’estableix que els vianants transitaran per les voreres i passos a ells destinats “gaudint sempre de preferència els minusvàlids que es desplacen per elles en cadires de rodes o persones amb una mobilitat sensiblement reduïda o dificultosa per raons d’edat o estat”. En cas de no produir-se aquestes situacions, la tindran els vianants que circulen per la seua dreta segons el sentit de la marxa.

L’article, en el punt dos, determina que els ciutadans, “seguint una tradició històrica, podran ocupar part de les voreres de la via pública” i, en aquells carrers amb voreres “reduïdes i d’escàs tràfic, tant de vehicles com de vianants, també podran fer ús de part de la calçada”, on podran romandre asseguts en cadires a l’aire lliure “sempre que no s’interferisca la circulació de vehicles”. En aquest cas, aquestes persones tindran “preferència” sobre les que circulen per la vorera “sempre que en baixar aquestes de les mateixes no suposen cap tipus de risc per a aquestes últimes, tant pel seu estat com per la circulació de vehicles”.

Comparteix

Icona de pantalla completa