Diari La Veu del País Valencià
Comença el Festival Cinema Ciutadà Compromés 2016
RedactaVeu / València

El passat 27 d’octubre va tindre lloc, a la Sala Alfons el Magnànim del Centre Cultural Beneficència del Museu d’Etnologia de València, l’acte de celebració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual i la inauguració del Festival Cinema Ciutadà Compromés.

L’Assemblea General de les Nacions Unides, cada 27 d’octubre, celebra el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual per a commemorar l’aprovació de la seva 21a reunió (1980), de la Recomanació sobre la Salvaguarda i la Conservació de les Imatges en Moviment. Els documents audiovisuals -les pel·lícules, els programes de ràdio i televisió, i els enregistraments d’àudio i vídeo- són patrimoni de tots i contenen informació clau dels segles XX i XXI, que forma part de la nostra història i identitat cultural.

La UNESCO va aprovar el 2005 la celebració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, com a mecanisme per conscienciar el públic sobre la necessitat de prendre mesures urgents i reconèixer la importància d’aquest tipus de documents. Enguany el lema del Dia Mundial és: “És la teua història, no la perdes!”

José Ignacio Pastor, director del Festival Cinema Ciutadà Compromès 2016 i president d’ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació) va enumerar els temes a tractar en el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual: homenatge a la memòria rescatada; cessió del fons documental Cipriano Mera a la Generalitat; Museu de la paraula, Arxiu de la memòria oral valenciana; declaració BIC dels arxius audiovisuals de RTVV i de RTVE al País Valencià i inauguració del Festival Cinema Ciutadà Compromés 2016.

La Taula presidencial la formaren: Francesc Tamarit, director Museu d’Etnologia; José Luis Moreno, director adjunt de Culturarts-IVAC ; Abel Guarinos, director de CulturArts; i José Ignacio Pastor, president d’Acicom i director del Festival Cinema Ciutadà Compromés 2016.

La primera acció de l’acte, la va desenvolupar el soci d’ACICOM, Valentí Figueres, de Los Sueños de la Hormiga Roja, que va explicar els documents i filmacions relatius al dirigent de la CNT, Cipriano Mera, materials que es volen cedir a la Generalitat perquè es puguen consultar a la Filmoteca Valenciana. També es va realitzar una projecció de mostra, de 3 minuts, de les imatges del soterrar de Cipriano Mera a París. Finalitzada la projecció, va tindre lloc l’acte de lliurament de les bobines originals per part de Valentí Figueras a Abel Guarinos, com a director de Culturarts, com a cessió en dipòsit per a la Filmoteca Valenciana.

La segona acció de l’acte va consistir en un exemple de cinema domèstic, com a part del programa d’ACICOM, ‘La memòria rescatada’. La va presentar el membre del Consell de Gestió d’ACICOM, Jaime Millas, periodista i escriptor, que explicà la selecció de gravacions familiars dels anys 1910-1950 en blanc i negre i 1960-1980 en color, fetes per la saga dels Millás Sagreras, en support pathe baby, 8 i super 8, i es visionaren tot seguit dues projeccions de 15 minuts. Posteriorment, Valentí Figueras comentà en directe diverses gravacions de cinema domèstic arreplegades per La Hormiga Roja i el seu portal web.

La tercera acció va consistir en la presentació de l’arxiu de la memòria oral valenciana com a motor del Museu de la Paraula, projecte del Museu d’Etnologia de la Diputació de València, a càrrec del seu director Francesc Tamarit, director del museu, i a Raquel Ferrero, tècnic responsable del projecte.

José Ignacio va fer un breu resum de les accions que realitzen “per a protegir el nostre tresor Audiovisual Valencià”, Arxiu de RTVV i Arxiu de RTVE al País Valencià, continuar exigint a la Generalitat Valenciana que els declare BIC, una vegada s’ha realitzat tot el procediment contemplat a la Llei Valenciana del Patrimoni.

Festival Cinema Ciutadà Compromés 2016

A continuació es va procedir a la presentació i inauguració del Festival Cinema Ciutadà Compromés 2016 que té lloc des del 27 d’octubre, fins al 23 de novembre.

Pastor va presentar els objectius del FCCC 2016, entre els quals figura:

Difondre produccions audiovisuals de contingut social, artístic i col·lectiu, i preferentment en valencià, mitjançant un circuit alternatiu al sistema comercial tradicional.

Facilitar la interacció entre el món audiovisual valencià: actors i actrius, realització, direcció, producció, tècnics, etc., amb la ciutadania en general i especialment amb les organitzacions socials i cíviques.

Consolidar una xarxa d’espais, públics i privats, de projecció de produccions audiovisuals valencianes socials i especialment per a aquelles basades en el micromecenatge ciutadà.

Facilitar la visibilitat i el reconeixement del món audiovisual valencià com a eina cultural i com a indústria cultural.

Incentivar i visibilitzar les obres audiovisuals de millor qualitat mitjançant el lliurament de premis.

El Festival Cinema Ciutadà Compromés, FCCC, està organitzat per ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació) amb la col·laboració d’un ample ventall d’organitzacions. Durant el mateix es realitzaran 28 sessions en 19 sales diferents.

Quant a la programació, aquest dilluns 31 d’octubre hi ha prevista una activitat complementària del Taller de Ràdios Associatives, després de dos sessions de treball en el Taller d’Audiovisuals de la Universitat de València, amb la visita a les 10.30h a Ràdio Klara atesos per Aniceto Arias i a les 12:00h a CV Ràdio, amb l’atenció de Vicent Quintana. L’alumnat del taller podrà participar en directe en dos models de ràdios: comunitària i comercial.

En aquest enllaç podeu consultar tota la programació.

Comparteix

Icona de pantalla completa