Diari La Veu del País Valencià
2,7 milions per a la promoció del valencià en ajuntaments, institucions i associacions
RedactaVeu / EP / València.

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha destinat un total de 2,7 milions d’euros per a la promoció del valencià en ajuntaments, mancomunitats de municipis i entitats locals, així com les ajudes a institucions, entitats i associacions, segons publica aquest dilluns el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV).

Com a novetat, en la convocatòria d’enguany d’ajudes en ajuntaments, mancomunitats de municipis i entitats locals menors valencianes s’inclou l’accés als municipis del Carxe: Iecla, Jumilla i Abanilla per a aplicar les recomanacions de l’informe de gener de 2016 del Consell d’Europa sobre la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries en la qual s’indicava la necessitat de potenciar el valencià en zones com el Carxe.

En un comunicat, el director de Política Lingüística, Rubén Trenzano, ha destacat que el Consell està “compromès” amb “la recuperació i promoció de l’ús del valencià”, per la qual cosa, la Generalitat vol impulsar i fomentar l’ús del valencià “en tots els àmbits de la societat valenciana”.

Ttrenzano i Marzà. Foto: EP.

En la convocatòria d’ajudes per al foment del valencià per a les institucions, entitats i associacions sense finalitat lucrativa, per primera vegada s’inclouen les persones jurídiques públiques i privades que realitzen projectes singulars de foment del valencià i del multilingüisme en l’àmbit social. Una altra de les novetats és la possibilitat que les xarxes universitàries, en les quals participen almenys tres universitats públiques valencianes, puguen accedir a aquestes ajudes.

Subvencions per a retolacions, cursos i campanyes de voluntariat

Quant a les subvencions per a ajuntaments, entitats locals i mancomunitats, l’import global màxim que podrà assignar-se en concepte de subvencions per a aquesta convocatòria serà d’1.000.000 d’euros. Els programes subvencionables seran retolacions i senyalitzacions; cursos de valencià destinats a empleats públics de l’Administració local, col·lectius específics i població adulta; campanyes i accions de voluntariat lingüístic; campanyes i accions d’acolliment lingüístic a nouvinguts; activitats culturals, accions, activitats i campanyes municipals de sensibilització i promoció de l’ús del valencià i creació i funcionament d’oficines o serveis de promoció del valencià.

També rebran subvencions els programes d’ús del valencià en les xarxes socials de l’entitat. A més, també és nou en aquesta convocatòria que les oficines de promoció del valencià podran ser pròpies dels ajuntaments o mancomunades entre diferents entitats locals amb la finalitat de donar servei a més nuclis poblacionals.

Institucions, entitats i associacions

D’altra banda, l’import global màxim que podrà assignar-se en concepte d’ajudes per a institucions, entitats i associacions sense finalitat lucrativa serà d’1.700.000 euros, la qual cosa suposa un augment de l’1,7% pel que fa a les ajudes de l’any passat, quan es van destinar per al mateix concepte 100.000 euros.

En concret, es divideixen en quatre modalitats, segons siguen per a institucions, entitats i associacions sense finalitat lucrativa, universitats o xarxes universitàries valencianes, centres valencians de l’exterior del territori valencià i entitats públiques i privades que presenten projectes singulars que fomenten l’ús del valencià i el multilingüisme en l’àmbit social.

Les activitats subvencionables per a les institucions, entitats i associacions seran subvencionades amb 800.000 euros i hauran de ser activitats que tinguen com a objectiu afavorir, difondre i promoure l’ús del valencià i la cultura valenciana en general; accions de voluntariat lingüístic; campanyes i accions d’acolliment lingüístic; activitats de formació en i del valencià dirigides a col·lectius específics, sempre que l’oferta formativa en la població o en l’entorn més immediat no siga suficient; activitats de foment de la lectura en valencià; activitats de divulgació de cinema i produccions audiovisuals en valencià; funcionament d’oficines o serveis de l’entitat de promoció de l’ús del valencià.

D’altra banda, les activitats de promoció del valencià per part d’universitats valencianes i xarxes universitàries seran subvencionades amb 300.000 euros, que es dividiran en 150.000 euros per a universitats i 150.000 euros per a xarxes universitàries amb entitat jurídica pròpia en les quals participen almenys tres universitats públiques valencianes.

La quantitat adscrita a entitats i centres valencians de l’exterior serà de 100.000 euros. Aquestes ajudes seran per a activitats que tinguen com a objectiu afavorir, difondre i promoure l’ús del valencià i la cultura valenciana en general. També podran subvencionar-se cursos de valencià, la compra de llibres en valencià i la subscripció a publicacions de premsa i revistes en valencià.

Projectes singulars

Així mateix, es destinen ajudes per valor de 500.000 euros a entitats públiques i privades que presenten projectes singulars que fomenten l’ús del valencià i el multilingüisme en l’àmbit social. Així, podran ser subvencionables projectes i activitats que fomenten l’ús del valencià i el multilingüisme en l’àmbit de la societat valenciana, la diversitat lingüística i cultural, i la interacció de col·lectius en cas d’exclusió social; projectes que fomenten el multilingüisme a través de mitjans telemàtics i projectes que posen a l’abast del públic productes audiovisuals que fomenten el multilingüisme, el coneixement i l’intercanvi cultural. També, projectes que possibiliten la creació de xarxes en entorns multilingües; projectes multilingües dirigits a grups amb el risc d’exclusió social i projectes que potencien les competències lingüístiques, el coneixement de llengües i cultures i l’estatus del valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa