Diari La Veu del País Valencià
Les Falles de València, candidates oficials a ser patrimoni de la UNESCO

EP / Madrid.

La Secretaria de la UNESCO ha anunciat, aquest dilluns 31 d’octubre, que les Falles de València entren a formar part de la Llista Representativa del Patrimoni Immaterial de la Humanitat, ja que compleix “satisfactòriament” els cinc criteris requerits, segons arreplega Europa Press del projecte de decisió.

Aquesta candidatura, proposada pel Consell de Patrimoni Històric d’Espanya, on està representat el Ministeri de Cultura i les comunitats autònomes, es decidirà en la pròxima reunió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda de Patrimoni Cultural Immaterial, que tindrà lloc del 28 de novembre al 2 de desembre a Addis Abeba (Etiòpia).

Compatible amb els drets humans

En primer lloc, aquesta nominació satisfà criteris com la seua compatibilitat amb els drets humans, l’obertura a “qualsevol grup social”, de qualsevol edat, professió, classe social i dimensió cultural, i permet, a més, “una representació i participació de les dones en la planificació i la realització cada vegada major”, tal com indica el projecte de decisió.

Així mateix, suggereix que el fet que les Falles formen part d’aquesta llista podria suposar que altres festivals que tenen el foc com a protagonista criden l’atenció i que es millore “la reflexió col·lectiva i la comprensió social, tant a Espanya com a l’estranger”.

A més, afegeix que les Falles de València destaquen per la creativitat en les arts i oficis i la seua salvaguarda permet la continuïtat de moltes habilitats, al mateix temps que l’ús de tints satírics, poemes i altres formes de literatura també poden ser vistos com “una important font d’inspiració perquè el patrimoni cultural immaterial siga rellevant en el món contemporani”.

“Transmissió intergeneracional activa”

La UNESCO destaca també, en el seu informe, la “transmissió intergeneracional activa” i les comissions falleres, que asseguren la “viabilitat” d’aquesta festivitat; així com la participació activa de les comunitats, ajuntaments i universitats.

Finalment, assenyala que la festa de les Falles es va incloure en 2012 en l’Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià, mantingut i actualitzat pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esports. Més tard, també es va incloure en el Registre de Béns d’Interès Cultural del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport d’Espanya.

Com veu la UNESCO les falles?

En la seua descripció, la Secretaria de la UNESCO assenyala que es tracta d’una tradició que celebra l’arribada de la primavera. “Erigida en la plaça del poble, a la falla se li cala foc al final de la festa, que va del 14 al 19 de març, per a simbolitzar l’arribada de la primavera, la purificació i el rejoveniment de l’activitat social de la comunitat. Mentrestant, bandes de música desfilen pels carrers, menjades a l’aire lliure es duen a terme i els focs artificials, en escena”, afegeix.

Comparteix

Icona de pantalla completa