Un festival de cinema que pretén millorar la nostra dieta mediàtica saturada de greix

La 2a edició del Festival Cinema Ciutadà Compromès continua el dia 2 de novembre amb la projecció de ‘Maestras de la República’
31 octubre 2016 01:00h
Sixto Ferrero / València.

L’Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM) va presentar la setmana passada la segona edició del Festival Cinema Ciutadà Compromès (FCCC) que tindrà lloc a diferents enclavaments de la ciutat de València i de Montserrat al llarg del mes de novembre, encara que aquest cap de setmana passat ja vam poder gaudir de Sonita als Cinemes Aragó de València i de la Mostra de Fons Històric.

José Ignacio Pastor, president d’ACICOM, resumeix la necessitat del festival amb una raó de pes, ja que des de l’associació tenen per finalitat “millorar la nostra dieta mediàtica, igual com fem quan seguim una dieta alimentària, perquè la que tenim ara és una dieta mediàtica rica en greix”, afirma Pastor, qui assegura que “intentarem afavorir una comunicació diversa i democràtica”.

Per aquest motiu, el festival tracta de difondre produccions audiovisuals de contingut social, artístic i col·lectiu, i preferentment en valencià, mitjançant un circuit alternatiu al sistema comercial tradicional, entre altres objectius. Podeu veure tota la programació clicant sobre l’enllaç.

Per què un festival compromès?

Des d’ACICOM entenen que la comunicació “ha de tindre un apoderament per part de la ciutadania”, però, a més a més, “el sector audiovisual ens preocupava per la crisi que pateix”. No obstant això, amb la preocupació de crear nous públics, “fa 4 anys, començàrem a fer coses, i l’any passat pensàrem en fer aquest festival” que enguany compleix el segon any. Tot parteix d’una idea senzilla, que “en lloc d’anar la gent al cine, que el cine vaja on està la gent” i així es muntà una xarxa i “amb col·lectius que tenen local (Xarxa d’Entitats) vam aconseguir un ventall de locals on es projecten. A banda, també està el conveni de col·laboració amb Aragó Cinemes, una cooperativa amb la qual ens entenem”.


L'organització de l'FCCC amb Abel Guarinos (IVC) i José Luís Moreno (IVAC).

Qui mire el llençol blanc no veurà l’última de Marvel, perquè en el FCCC “tot són pel·lícules d’alt contingut inquietant. No busquen només distraure, sinó incomodar-nos, fer-nos pensar com millorar la societat”.

El Festival Cinema Ciutadà Compromès compta, a més a més, amb la col·laboració d’un ample ventall d’organitzacions, gràcies a les quals és possible realitzar 28 sessions en 19 sales diferents:  Acció Cultural-Octubre Centre Cultura Contemporània, Ca Revolta, Casa de la Cultura de Montserrat, CAVE-COVA, CCOO-PV, Centre Cívic i Cultural Tres Forques, Centre Cultural La Beneficència, CGT-PV Biblioteca Llibertària Ferrer i Guàrdia, Col·legi Major Rector Peset, El Ventanal, Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació, IES Lluís Vives, Intersindical Valenciana, Mesó de Morella de l’Ajuntament de València, Fundació SGAE, Teatre El Micalet, UGT-PV i Aragó Cinema. En tots aquests esais podrem viure el festival que tindrà lloc des del 27 d’octubre fins al 23 de novembre.

Compartir borles amb el cineasta

Mai, potser, compartirem borles amb Woddy Allen als cinemes de la nostra comarca, però en l’FCCC això és possible. En eixe sentit, Pastor explica que “és interessant posar en contacte la gent que fa cinema amb el públic, això dóna satisfacció” i, a més, “trobem que no hi ha circuit del curtmetratge i ací es poden reunir amb altres companys i amb la gent que hi participa en aquest món”. Al remat això també “és donar visibilitat a la gent del sector.

S’hi podrà veure el documental Què ens passa valencians, amb la participació d’ACPV, on es tracten temes relacionats amb la corrupció o amb la dona com a protagonista. També s’oferirà Més enllà dels números, fet per dones a la pressió, segons ens explica el president. També s’han fet contactes amb altres festivals de valors, com l’Human Fest, però, finalment, “tenim un festival low cost” però que també “crearà un catàleg amb un circuit que s’oferirà a cases de cultura, centres juvenils, etc.”. Això, juntament amb les converses amb l’IVAC per a les properes edicions, són eines que ajuden el festival a consolidar-se com a alternativa al greix mediàtic.

Al festival “no cobrem entrada”, sinó que hi ha una taquilla inversa, “sense demanar donatiu”, insisteix, però “d’alguna manera la gent ha de saber que la cultura costa diners i amb les aportacions voluntàries mantindrem el festival”.

Premis i modalitats

Fins a 29 audiovisuals de diversos formats (curt, mitjà i llargmetratge) s’han presentat junt amb altres produccions fora de concurs que el jurat, presidit per la periodista Emilia Bolinches (vicepresidenta d’ACICOM), haurà de valorar per a, finalment, decidir quins són els títols mereixedors d’obtenir els guardons del FCCC 2016, el lliurament dels quals tindran lloc al Teatre El Micalet el 23 de novembre.

Les modalitats dels premis en són sis: Ficció, Documentals, Produccions de Col·lectius Ciutadans, Micromecenatge, Audiovisual en Valencià i premi especial del Públic. Amb caràcter informatiu, el festival oferirà també sessions de memòria oblidada de la CNT, curts sobre la igualtat de la dona, informes mediambientals de Samaruc Digital, els millors curts del 2016 seleccionats per l’IVAC i una selecció dels premis FCCC 2015.

En aquesta 2a edició, el festival eixirà de València amb una sessió especial en la Casa de Cultura de la població de Montserrat i participarà en el circuit d’exhibició comercial de la ciutat amb dues sessions dels documentals del mes a la sala Aragó Cinema.
 

 
next