Diari La Veu del País Valencià
Homenatge a Juan Bautista Porcar, l’artista que calcà l’art rupestre de l’arc mediterrani

RedatcaVeu / Castelló de la Plana.

Aquest dijous la Sala San Miguel de Castelló de la Plana inaugura (20h) l’exposició ‘10.000 anys: Art rupestre castellonenc a l’obra de Juan Bautista Porcar’. L’exposició ha estat organitzada per la Fundació Caixa Castelló i la Diputació de Castelló de la Plana, per retre homenatge a la figura de Juan Bautista Porcar en el centenari del descobriment de les primeres pintures rupestres a les comarques del nord del País Valencià.

S’exhibiran fins a 52 obres de temàtica rupestre de Porcar de la col·lecció provincial, a més d’obres de col·leccions particulars de Castelló de la Plana. Entre la mostra s’hi podrà veure l’original del Relleu del Civil de ‘Coves de Ribasals’ del Museu de la Valltorta, segons han anunciat els organitzadors, on a més a més, hi haurà calcs originals de Juan Bautista Porcar i documentació de l’època, això com audiovisuals que estableixen un itinerari pedagògic amb l’objectiu de comprendre la importància de la pintura rupestre al nord del País Valencià.

Cal recordar però, que l’art rupestre de l’arc mediterrani fou declarat Monument històric-artístic en 1924, va merèixer ser inclòs en la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO en 1998 per ser testimoniatge únic i excepcional dels orígens de la nostra societat. Mostra de forma gràfica seqüències de la vida de les societats tribals que habitaven l’espai del prelitoral mediterrani mitjançant pintures i gravats realitzats amb pigments naturals que, pel seu estil i varietat temàtica, són úniques a Europa.

Juan Bautista Porcar Ripollés va participar en 1929 en el descobriment de la cova rupestre de La Joquera i en 1933 realitza, al costat de Gonzalo González Espresati i Eduardo Codina, el descobriment de l’important conjunt pictòric rupestre del Barranc de la Gasulla a Ares del Maestrat.

La seua sèrie de pintures rupestres tracta de recreacions realitzades a partir dels calcs que havia pres directament de les pintures parietals de la Gasulla en 1934. Sobre aquesta base compon uns quadres amb finalitat decorativa on les figures estan reproduïdes amb llibertat d’escala, mentre que en els fons es permet una major fantasia quant a variacions cromàtiques i toc de pinzell, fins al punt de construir, per si mateixos, vertaderes obres abstractes.

Comparteix

Icona de pantalla completa