Elx acull aquest dissabte el Lliurament dels IV Premis El Tempir

Joaquim Serrano i el Casal Popular del Tio Cuc, entre els guardonats, enguany, de les modalitats Elx i Migjorn
2 novembre 2016 01:00h
RedactaVeu / Elx

Aquest dissabte de novembre tindrà lloc l’acte de lliurament dels IV Premis El Tempir a fi de reconèixer la trajectòria cívica d’aquelles persones, entitats o empreses, públiques o privades, que s’han distingit pel treball diari a favor de la llengua i la cultura valenciana en tres àmbits geogràfics ben concrets: país, migjorn i Elx. El sopar i lliurament tindran lloc al restaurant La Taula de l’Hotel Jardín Milenio a les 20.30 h. Els premiats rebran com a guardó una escultura dissenyada i realitzada pel prestigiós artista elxà Antoni Pons.
 
Enguany, la categoria d’Elx recau en Joaquim Serrano Jaen, doctor en Història per la Universitat de València i que fins fa ben poc exercia com a professor a l’IES Sixto Marco. Des de la Junta Directiva d’El Tempir s’entén que “en la seua persona concorren dues facetes que l’han fet mereixedor d’aquest reconeixement”: la primera, el desenvolupament de tota una trajectòria científica en el camp de la història local, principalment, a favor de la recuperació i la dignificació de la memòria històrica de la ciutat d’Elx. La segona, que el desenvolupament d’aquesta trajectòria sempre s’ha realitzat des de la coherència lingüística exemplar de qui estima profundament la seua llengua i cultura i l’honra a través de la seua activitat professional.
 

Joaquim Serrano.
 
Pel que fa al IV Premi El Tempir en la modalitat Migjorn, enguany ha sigut concedit al Casal Popular Tio Cuc d’Alacant en el seu 5é aniversari d’existència. El Tempir considera que el Casal Popular Tio Cuc és mereixedor d’aquest Premi “perquè representa un model exemplar i d’èxit en l’autogestió assembleària per a la dignificació i la recuperació lingüística i cultural de la nostra ciutat veïna”. A més, és impulsor d’altres tantes iniciatives cíviques i culturals que han florit els darrers anys a Alacant i que han ajudat al fet que la capital de l’Alacantí es retrobe amb la seua valencianitat. A més, “El Tio Cuc també ha dut a terme una tasca important de recuperació i dignificació de la memòria històrica d’Alacant com els homenatges a Miquel Grau, el reconeixement i la difusió de la revista El Tio Cuc o la posada en valor del patrimoni arquitectònic com el de les Torres de l’Horta d’Alacant”.
Els Premis constitueixen una proposta en positiu per a dur a terme la valoració de la tasca dels guardonats, tracten de cohesionar la personalitat lingüística i cultural del sud valencià, i de la resta del país en general, des d’una vessant inclusiva i propositiva, com a models o referents socials a seguir, i alhora contribueixen a integrar la identitat valenciana del sud dins un projecte cohesionador del País Valencià.

Les persones i les institucions guanyadores rebran com a distintiu una escultura dissenyada i realitzada pel prestigiós artista elxà Antoni Pons que tracta de conjuminar els recorreguts sinuosos dels rius Vinalopó i Segura per l’extrem meridional del país i la forma d’un dels gallons que configuren l’aparell de la Mangrana dins la representació de la Festa o Misteri d’Elx, Patrimoni de la Humanitat i element simbòlic de la valencianitat del sud. 

L’acte, conduït enguany pel filòleg i periodista Alfons Pérez, comptarà amb l’actuació del cantautor Andreu Valor i amb la presència de Vicent Soler, conseller d’Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana, com a convidat especial, que farà de mantenidor en aquesta quarta edició dels premis.

Amb Vicent Soler, les persones assistents podran analitzar i intercanviar opinions sobre el dèficit públic que patim els valencians i el model de finançament necessari perquè els valencians comptem amb unes condicions dignes de vida i de treball. 
 
Per últim, cal destacar que el passat diumenge, a l’Aplec del Puig, El Tempir va ser guardonat amb el premi Bloc d’Honor “per ser exemple d’un model de valencianisme que aposta per la cohesió social amb un discurs tremendament inclusiu i positiu en la defensa de la valencianitat lingüística i cultural de les terres del sud”.  Durant l’acte, Josep Escribano, president d’El Tempir, va explicar quin era el projecte d’El Tempir per a les terres del sud, que es resumia en tres verbs i les accions que per a la seua entitat implicava cadascun: “Som, integrem i construïm”.  A més, va destacar-hi la igualtat lingüística com una exigència democràtica necessària en la construcció del migjorn i de la resta del país.
 
 
 

 
next