Diari La Veu del País Valencià
Igualtat puja la inversió social per habitant fins als 210 euros
EP / València

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que el seu departament supera “per primera vegada” els 1.000 milions de pressupost per a inversió social, la qual cosa suposa que la despesa mitjana per habitant al País Valencià se situarà en els 210 euros, “molt a prop de les autonomies millor finançades, com Andalusia (217 euros per habitant) o la Comunitat de Madrid (229 euros per habitant)”.

Així mateix, ha destacat que s’han incorporat al sistema de dependència 17.905 persones i s’han baixat a 13.000 persones les llistes d’espera en “només 14 mesos”.

Oltra ha presentat aquest dimecres els pressupostos de 2017 del seu departament en la Comissió d’Economia, Pressupostos i Hisenda, una intervenció que ha iniciat destacant que el Consell “continua amb el canvi de paradigma i rescatant persones” per a intentar que “les persones siguen un poc més felices”. “S’ha acabat l’època de les retallades”, ha destacat.

Després de recordar que el pressupost global de la Conselleria ascendeix un 7,1%, fins als 1.408 milions, 70 milions més que en 2016, ha destacat que aquesta inversió suposa elevar la inversió social per habitant al PV en 210 euros, al mateix temps que ha valorat que aquest augment, sumat al del 17% de 2016, suposa una pujada acumulada del seu departament del 24%, “molt per sobre de la resta de seccions pressupostàries”, el que, al seu judici, “demostra que la prioritat del Consell és rescatar persones”, ha remarcat.

Des del PP, la diputada María José Catalá li ha recriminat la incorporació, en els comptes de la Generalitat, de 1.325 milions per l’infrafinançament del PV i que el compte 409, de despeses extrapressupostàries, haja augmentat de 2015 a 2016 en passar de 7,8 milions a 54,2 milions.

Sobre aquest tema, Oltra ha assenyalat que els 1.325 milions són la “reivindicació” del Consell per a situar el territori valencià “en la mitjana de despesa” i ha subratllat que si aquests ingressos no arriben del Govern i es genera dèficit prefereix “incomplir la Llei d’Estabilitat Pressupostària que la de Dependència o la d’Igualtat”.

Respecte del compte 409, ha puntualitzat que amb el Consell del PP “sí que era un compte opac amb factures en els calaixos”, però ara “afloren” les quantitats i es coneixen. “Una cosa és despesa extrapressupostària i una altra factures en els calaixos, com hi havia quan governaven vostès”, li ha etzibat Oltra, que ha explicat que moltes partides ampliables han sigut pressupostades “al mínim i al ras” perquè a meitat d’any la llei permet augmentar la quantia i, d’aquesta forma, “no enganyen ni fan despesa fictícia”.

Prestacions de la dependència, 247,24M€

Així mateix, en la seua intervenció ha detallat que el pressupost de la Secretaria Autonòmica de Serveis Socials i Autonomia Personal ha ascendit fins als 809,27 milions i la d’Inclusió i de l’Agència Valenciana d’Igualtat, fins als 200,99 milions.

Concretament, el programa d’Ordenació i Prestacions de la Dependència s’ha incrementat un 1,5%, fins a aconseguir els 247,24 milions d’euros, en destinar 240 milions d’euros per a pagar les prestacions econòmiques derivades de la Llei de Dependència i 927.970 per a despeses derivades del pagament de sentències judicials. D’igual manera, ha indicat que la Renda Garantida de Ciutadania comptarà amb 41,09 milions d’euros.

A més a més, ha valorat l’increment d’un 62,17% de l’aportació al Pla Concertat per al finançament de Serveis Socials Generals, fins a 52,17 milions d’euros, la qual cosa permet “iniciar la implantació de la planificació del nivell d’atenció social primària a la Comunitat i la integració en els serveis socials dels serveis municipals d’atenció a la dependència”, ha sostingut.

Institut Valencià de les Dones

Ha emfatitzat que la Direcció General de l’Institut Valencià de les Dones i per la Igualtat de gènere incrementa enguany el seu pressupost un 17,1%, fins als 17,49 milions d’euros, per tal d’actualitzar i millorar la Xarxa Pública d’Atenció Social Integral per a dones víctimes de violència de gènere, que amplia les seues places en passar de 98 a 184. A més, també s’augmenta la línia d’ajudes a aquestes dones víctimes de violència de gènere fins als 600.000 euros i se’n destinen 11,9 per a la gestió de centres amb l’objectiu de lluitar contra aquest problema i que sàpiguen que “no estan soles”.

D’igual manera, la línia nominativa per a ajuntaments també creix en la Direcció General del Institut Valencià de les Dones, que es dota d’1,9 milions amb l’objectiu de “municipalitzar el servei” i fer-lo “de proximitat”, ja que ha explicat que, fins ara, el servei es prestava a través d’una empresa privada.

Atenció a majors i infància

La vicepresidenta ha detallat que els comptes del seu departament arrepleguen un pla de reordenació del sector residencial de persones majors a través del pla Queda’t Prop, per al qual s’han destinat 64,7 milions d’euros, ja que es pretén concertar un concurs públic de 3.300 places que substitueixen el segon terç del Programa d’Accessibilitat Social de l’exconseller Rafael Blasco, el qual, ha recordat, va ser declarat il·legal pel Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJCV).

També s’han pressupostat 30,17 milions per al finançament de places municipals públiques, la qual cosa permetrà ampliar 547 places en residències i 137 en centres de dia. “Es tracta d’un importantíssim esforç perquè els nostres majors tinguen una vida digna i no es convertisquen en el negoci d’alguns sense moral”, ha asseverat Oltra.

A aquestes quanties se sumen 3,1 milions per a obres de manteniment i millora de 41 centres residencials, un 11,72% més que en 2016, en les localitats de Benidorm, Torrent, Castelló, Manises, València, Borriana i Alcoi, entre unes altres. Aquesta quantitat també contempla el projecte de construcció d’un nou centre a Sant Mateu.

A més a més, la Direcció General d’Infància i Adolescència aconseguirà els 119,41 milions, un 10,4% més que en 2016, dels quals es destinaran 75 milions per a despeses de funcionament de centres i millorar les ràtios i la capacitació professional de les persones que atenen als xiquets que es troben en acolliment residencial, i 2,6 milions per a ampliar en 164 els nous acolliments familiars.

Oltra ha destacat l’increment de les despeses de personal, 98,37 milions, la qual cosa permetrà incrementar en 10 noves places la plantilla d’inspectors fins a les 19 persones “complint per primera vegada la ràtio establida per llei i també la resolució de les Corts”. També, permetrà ampliar amb 40 noves places funcionarials els serveis encarregats de gestionar la dependència per a poder així assumir les funcions de l’IVAS i reclassificar les places de serveis territorials i dels centres, ampliant la jornada de 36,15 a 38,45 hores.

Comparteix

Icona de pantalla completa