Diari La Veu del País Valencià
Homenatge als empresonats a Sant Miquel dels Reis durant la Guerra Civil i el franquisme

ACN / València.

La Generalitat Valenciana retrà un homenatge als milers de persones que van ser empresonades al Monestir de Sant Miquel dels Reis de València durant la Guerra Civil i el franquisme. Tal com ha informat el govern valencià a través d’una nota de premsa, el pròxim 15 de novembre el monestir, actual seu de la Biblioteca Valenciana i de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, acollirà un acte en memòria i reconeixement de les persones que van ser condemnades per motivacions ideològiques i polítiques així com als seus familiars. Aquell mateix dia, s’inaugurarà un monòlit que recordarà els presos. El govern valencià ha informat que vol convidar a l’acte els familiars amb avantpassats empresonats a Sant Miquel dels Reis. Al respecte, ha habilitat una adreça de correu electrònic ( [email protected] ) a través de la qual els familiars han d’indicar el nom complet del familiar i el període de temps que va estar empresonat.

A través d’una nota de premsa, la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha considerat “de justícia retre homenatge a tots els que van pagar amb les seues vides o amb la privació de la seua llibertat perquè hui gaudim de la democràcia”. Amoraga ha explicat que la idea de l’homenatge sorgeix perquè “durant el meu primer any al capdavant de la direcció general, vaig rebre al meu despatx de Sant Miquel dels Reis persones que representaven diferents sectors culturals, ajuntaments o institucions que tenien en comú alguna cosa més que la seua defensa de la cultura “.

La directora general ha assenyalat que, en tots els familiars que visiten l’edifici, afloren “els sentiments de tristesa i de ràbia, per això aquest és un homenatge a eixa tristesa a eixa ràbia i a eixes llàgrimes abocades. És una forma metafòrica però necessària de dir-los: gràcies, a vosaltres vos devem açò. I gràcies a vosaltres, al vostre esforç, en aquest mateix lloc en què va haver-hi tant de patiment, hui tractem de fer més digna la nostra societat a través de la cultura”.

Per a la directora general “és una llàstima que les desenes d’estudiants que vénen diàriament al monestir no coneguen tota la història de Sant Miguel”, encara que reconeix que “hi ha una placa que de manera genèrica recorda que ací va haver-hi presos de consciència, però la placa està en un lloc poc visible i, a més, açò va ser presó des del segle XIX, per la qual cosa es feia necessari un homenatge específic”.

Amoraga ha demanat a la societat que utilitzen el correu electrònic per contactar amb la Generalitat Valenciana perquè “no hi ha dades fiables sobre la quantitat de presos que el franquisme va tancar en una presó totalment saturada”. És per això que la directora general demana que “els familiars ens escriguen el nom de la persona que va estar presa per a poder pronunciar el seu nom en veu alta en l’acte del dia 15, perquè, com va dir una de les Tretze Roses, els seus noms no s’esborren de la història. Aquest no és un acte de polítics. És un acte de persones per a les persones”, ha precisat.

En l’acte del dia 15 de novembre participarà Joan Busquets, un anarquista català que, actualment, viu a França i que es desplaça per explicar el seu testimoni com a pres a San Miquel dels Reis.

Jornades sobre l’exili

L’homenatge ve precedit per les primeres jornades que analitzaran l’exili exterior republicà i l’exili interior, les I Jornades d’Estudi Guillermina Medrano i Rafael Supervía en un recorregut de Washington a la Biblioteca Valenciana, on s’aprofundeix en el recorregut que aquests dos intel·lectuals valencians van realitzar quan es van exiliar.

Sant Miquel dels Reis com a presó

El Monestir de Sant Miquel dels Reis va esdevenir presó el 1856 per a presos comuns però, a partir de la Guerra Civil, els reclusos eren empresonats per les seues idees contràries a la dictadura. L’any 1966, una ordre ministerial va suprimir el monestir com a penal. En l’actualitat és seu de la Biblioteca Valenciana i de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Comparteix

Icona de pantalla completa