Diari La Veu del País Valencià
Puig demanarà a Rajoy que l’Estat assumisca la major part del deute autonòmic

ACN / València.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha mantingut una conversa telefònica amb el president del govern espanyol Mariano Rajoy en la qual li ha desitjat “sort” per a la legislatura que ara comença i li ha demanat una reunió per a abordar “el problema valencià” de l’infrafinançament i les inversions territorials al País Valencià, per sota de la mitjana estatal.

Així ho ha anunciat Ximo Puig a través del seu compte de Twitter, hores després que avançara, en el marc d’un acte reivindicatiu en matèria d’inversions per al transport metropolità, que enviaria una carta a Rajoy demanant-li una reunió urgent. Fonts de la Generalitat Valenciana han informat del contingut de la carta enviada pel cap del Consell aquest mateix dimecres al president espanyol. En la mateixa, Puig li avança que en la pròxima conferència de presidents autonòmics plantejarà que l’Estat assumisca la major part del deute de les comunitats autònomes, “en la línia del que impulsa Alemanya entre el govern central i els landers”.

En la carta, el president valencià manifesta que s’inicia una nova legislatura “on el diàleg, el pacte i la superació del partidisme han de ser peces fonamentals” i recorda a Rajoy que en el debat d’investidura va proposar “impulsar grans acords d’Estat que, coincidisc amb vostè, són imprescindibles d’assolir com abans millor”.

Al respecte, Puig remarca que, en relació al finançament i a la convocatòria de la conferència de presidents autonòmics, els informes d’Hisenda indiquen que “la Generalitat Valenciana es troba en una situació financera límit” i que existeix un “consens històric” a la societat valenciana “sobre la urgència de reformar el model de finançament autonòmic i d’acabar amb l’arbitrari tractament que rebem en les inversions dels pressupostos generals de l’Estat que tenen exemples evidents en el Corredor Mediterrani o la manca de suport al transport metropolità”.

El president valencià afegeix que, en la seua opinió, el debat territorial “no s’ha de plantejar com una confrontació entre les diferents comunitats autònomes mentre el govern esdevé un actor impassible” i aposta per “fugir tant del victimisme com de la irresponsabilitat de no ser conscients de l’escassetat de recurs que patim”.

Així, en aquest sentit, avança que demanarà durant la conferència de presidents que siga l’Estat espanyol qui assumisca la major part del deute autonòmic, en la línia del que ha fet el govern alemany amb els landers.

Puig indica que el País Valencià “presenta uns indicadors econòmics i socials que, tot i estar molt lluny dels nostres objectius, resulten esperançadors” però alerta que poden veure’s frustrats “si no rebem un tracte just que acabe amb l’infranfinançament i la infrainversió que patim”.

“Sense partidismes, des de la lleialtat institucional, però també des de la fermesa, espere que puguem mantenir un diàleg sincer, constructiu i lleial” assenyala el cap del Consell que afegeix que la Generalitat Valenciana “no renunciarà en cap cas a reivindicar un tracte just que garantisca la igualtat entre tots els espanyols i la singularitat dels territoris”.

Per tot això, Ximo Puig assenyala que “en el moment en què la seua agenda li ho permeta” sol·licitarà una reunió per a explicar “amb més profunditat la situació i les propostes” que té la Generalitat Valenciana per contribuir al fet que el País Valencià i l’estat espanyol “isquen de la crisi sense deixar ningú al camí”. La carta finalitza felicitant Rajoy pel seu nomenament i desitjant-li “encert en la seua difícil tasca”.

Comparteix

Icona de pantalla completa