Diari La Veu del País Valencià
Oltra: ‘Fins i tot hauria brindat amb un ministre valencià d’Hisenda’
EP / València

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha assegurat, aquest divendres, que “no per esperat és menys dramàtic” que no hi haja cap valencià en el nou govern de Mariano Rajoy i ha afirmat que, amb la incorporació d’un ministre d’aquesta comunitat autònoma al nou Executiu estatal, si haguera sigut en Hisenda, ella “fins i tot hauria brindat” i “tot perquè estic convençuda que millor que amb –Cristóbal– Montoro ens hauria anat”.

Oltra s’ha pronunciat en aquests termes en la roda de premsa posterior al ple del Consell en ser preguntada per la valoració del nou Govern de Mariano Rajoy, pel fet que no hi haja cap ministre valencià i perquè Montoro es mantinga al capdavant del Ministeri d’Hisenda.

La portaveu del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha qüestionat, en primer lloc, el percentatge de dones en l’Executiu, únicament un 35 per cent, la qual cosa, al seu judici, evidencia que “no dóna exemple de compliment de la Llei d’Igualtat” que parla de presència “equilibrada” entre dones i homes. Així, considera que “s’ha perdut una oportunitat d’enviar un missatge molt clar a la societat que les dones hem d’ocupar el lloc que ens correspon”.

Menysteniment i indiferència

Per a Oltra, és “un problema el menysteniment i la indiferència” a què el govern estatal “ens sotmet a cinc milions d’espanyols que no comptem per a estar en un consell de ministres ni per a inversions” i ha subratllat que, ja en el primer debat d’investidura, Rajoy va dir “que no érem prioritat per al Govern d’Espanya”, cosa que ara “evidencia”. En aquesta línia, el nou gabinet, segons el parer de la portaveu del Consell, mostra també, “en certa mesura, la irrelevància del PPCV”.

“Puc entendre les prevencions que es puguen tenir de nomenar (un ministre valencià) i que açò després porte problemes, perquè és el que té ser membre del PPCV, que al final sempre hi ha problemes”, ha dit, al mateix temps que ha apuntat que la gestió d’aquest partit en el territori “no ha brillat per la seua eficàcia”.

“L’actuació de Montoro no ha sigut diligent”

En conjunt, per a Oltra, alguns nomenaments són “certament notables”. En el cas de Montoro, ha subratllat que, en l’anterior etapa, “no ha conreat el consens però no solament a la Comunitat Valenciana sinó en molts territoris” i ha subratllat que té “caducat” el model de finançament ja fa dos anys sense “preocupar-se” de “renovar-lo”, la qual cosa “no és una actuació diligent”. Per aquest motiu, ha insistit que, si una cosa “tan important” com el sistema de finançament caduca a meitat de legislatura, “hauràs acabar-la amb un sistema nou i si és possible constitucional”, ha dit, per a confiar que esperen no tenir “conflictes en diferit”.

Imatge: EP.

Exigències i consells del Govern valencià a l’espanyol

Oltra ha resumit que, al nou govern, li exigirà un finançament constitucional, les inversions que corresponen per població “perquè no estem disposats al fet que ens traguen del mapa d’inversions”, la regularització del deute provocat per l’infrafinançament, el pagament del 50% de la dependència a la qual està obligat per llei i la reclamació del deute sanitari que supera els 300 milions d’euros.

Com a recomanació al nou Executiu, Oltra ha aconsellat que aprenguen “el tarannà, el diàleg i que entenguen que les comunitats autònomes són tan Estat com el Govern d’Espanya”. En aquest sentit, ha apuntat que, des de la “lleialtat constitucional”, espera que ho entenguen.

Preguntada pel fet que, si Rajoy haguera nomenat algun ministre valencià, hi hauria hagut alguna incidència en la reclamació de les demandes, Oltra ha considerat que “sí” ja que, segons ha precisat, en aqueixes reivindicacions hi ha “unanimitat” en les Corts Valencianes, almenys en finançament autonòmic, inversions estatals i deute, i també s’han subscrit per alcaldes, universitats, empresaris, sindicats i entitats. “És unànime de tot el poble valencià”, ha dit, i ha ressaltat que “clar” que “fins i tot hauria brindat” amb la incorporació d’un valencià en el Ministeri d’Hisenda.

No obstant això, s’ha mostrat “esperançada” i espera que Montoro atenga les reivindicacions de “tot un poble” i que l’absència d’un ministre de la Comunitat no reste fora a la reivindicació.

Valoració de Santamaria i Montserrat

D’altra banda, sobre la vicepresidenta, ministra de la Presidència i per a les Administracions Públiques, Soraya Sáenz de Santamaría, ha confiat que si té “la sensibilitat suficient d’entendre que la diversitat territorial és una riquesa per a Espanya i no un problema, ens posarem d’acord perquè, òbviament, la vicepresidenta té una imatge i un caràcter amable”.

Sobre la nova ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat, ha indicat que ha coincidit amb ella en algun debat televisiu i ja li ha enviat una carta perquè es reunisca el Consell Interterritorial per a abordar la dependència, la igualtat i la violència de gènere”. D’entrada, segons ha dit, té “bon ‘feeling’” i li dóna la “sensació” que té “sensibilitat” per temes socials “i és un punt que ens acosta”.

Comparteix

Icona de pantalla completa