Diari La Veu del País Valencià
50.000 persones col·lapsen València a favor de l’escola pública
EFE / ACN / València

La jornada de protesta, convocada per la Plataforma Estatal per l’Escola Pública, ha comptat amb un seguiment entre el professorat de centres públics i concertats del País Valencià del 65% segons els sindicats, mentre que la Generalitat el redueix a un 23,14%.

La manifestació d’aquesta vesprada ha partit a les 19:00 hores de la plaça de Sant Agustí en un ambient relaxat i festiu però reivindicatiu, i amb una pancarta al capdavant amb el lema “per l’escola pública. Més inversió, més qualitat, més valencià i més dignitat”.

Uns 50.000 persones, segons els sindicats convocants, han participat a València en aquesta protesta, la majoria pares acompanyats dels seus fills, molts d’ells xicotets.

Segons els sindicats, amb aquest protesta es pretén que el Govern reflexione i consensue una llei que, tal i com està concebuda ara, només propicia la privatització i no defensa els interessos dels ciutadans.

La marxa ha transcorregut de forma pacífica, per un centre de València tallat al trànsit, fins a la seu de la Delegació del Govern, en el carrer Colom, on ha finalitzat amb xiulades i cridant consignes en contra de les retallades i contra els continguts de la nova llei educativa.

Seguiment de la vaga general

Les federacions d’ensenyament d’UGT i CC.OO al País Valencià han oferit dades que assenyalen que el seguiment ha sigut del 65%. Aquests dos sindicats han remarcat que en l’ensenyament concertat ha hagut gran seguiment per part de les cooperatives i han afegit que les famílies han participat en les protestes “fent que els centres estiguen literalment buits”.

El sindicat STEPV, majoritari al territori, ha elevat el seguiment en un 70% entre els docents, amb un ampli seguiment a les universitats on ha sigut del 90 o 100% a la Universitat de València, del 30% a la Universitat Politècnica de València, del 40% a la Universitat Jaume I de Castelló i d’un 45% a la Universitat d’Alacant.

A l’ensenyament públic no universitari, STEPV situa el seguiment en un 70% del professorat, un 73% de l’alumnat i un 20% del personal no docent. El sindicat també ha xifrat en un 80% el seguiment a les cooperatives de l’ensenyament privat concertat i d’un 25% a la resta de centres.

La Federació de Pares i Mares d’Alumnes de València (FAPA-València) ha assenyalat que el seguiment fet a través de les AMPA ha estat del 75%. FAPA ha celebrat que la gran quantitat d’AMPA “compromeses i amb ells molts pares i mares, conscients de la lluita a favor de l’escola pública, hui no han portat els seus fills i filles als centres”.

Per la seua banda, la consellera d’Educació María José Català, ha ofert aquestes dades: fins a les 11.00 hores Català ha xifrat el seguiment de la vaga en l’escola pública en un 28,88 %, mentre que als centres concertats ha sigut de l’1,43 %.

Català ha agraït que ‘la major part de la comunitat educativa haja seguit amb normalitat la jornada lectiva’ i ha apuntat que, al seu judici, “els alumnes l’últim que necessiten és perdre un dia d’escola”. La titular d’Educació ha explicat que són els propis directors dels centres els qui informen de les absències i que les dades són arreplegades a través d’un programa informàtic.

Un jove llança una pedra durant la manifestació celebrada hui a València amb motiu de la vaga general contra la reforma educativa. Centenars d’estudiants que hi participen, han romàs durant una mica més de mitja hora en el carrer d’accés de les Corts Valencianes, on s’estava celebrant un ple, en impedir-los la policia acostar-se fins al parlament autonòmic. Els estudiants han partit, sobre les dotze del migdia, de la Facultat de Psicologia, de l’Avinguda Blasco Ibáñez, i quan han arribat a l’altura de les seus de Bankia i el Banc d’Espanya alguns d’ells han començat a llançar ous i altres objectes, segons fonts policials, que han assenyalat que no hi ha cap persona detinguda.
Un jove dóna una puntada de peu contra la porta de la seu central de Bankia a València

durant la jornada de vaga general en el sector d’educació.

Fotos: EFE / Kai Försterling

Tres joves detinguts

Durant les mobilitzacions dels universitaris al matí, s’han produït alguns incidents al campus universitari de Blasco Ibañez de València amb la crema de pneumàtics i el llançament d’objectes a la policia per part d’un reduït grup de manifestants. La policia estatal ha denunciat que dos agents han estat ferits amb caràcter lleu.

La manifestació ha transcorregut amb el lema ‘Contra el capitalisme en la universitat, estudiants en peu de guerra’. Els moments de tensió més grans s’han viscut a la zona comercial i d’entitats bancàries de València quan un grup de manifestants ha llançat objectes a les seus de Bankia i del Banc d’Espanya.

També s’han viscut moments de tensió quan els joves han intentat accedir a les immediacions de les Corts Valencianes, blindades per un fort desplegament policial. Tres menors han estat detinguts pels agents un cop finalitzades les protestes, segons que ha confirmat la policia.

Dos policies ferits lleus en altercats amb estudiants

Segons han informat fonts del Cos Nacional de Policia, de moment no hi ha hagut detinguts per aquests incidents, ocorreguts en l’inici de la vaga general convocada a tot l’Estat espanyol per la Plataforma Estatal per l’Escola Pública.

Amb motiu de la vaga general, s’ha muntat en aquesta zona, on està la Universitat Politècnica de València i diverses facultats, un piquet informatiu a primera hora del matí.

Un grup d’estudiants han tallat el trànsit de l’avinguda, han tombat contenidors i han intentat cremar pneumàtics i tallar la via del tramvia. A més, segons les mateixes fonts, han trencat els cristalls d’un cotxe oficial de la Policia autonòmica i han provocat bonys en el vehicle.

Dos agents de la Policia Local que han intentat impedir que cometeren aquests actes han resultat ferits lleus, segons fonts policials.

Accions del 9-M

Matí. Concentracions – Manifestacions.

DÉNIA. Plaça Arxiduc Carles fins Ajuntament. 11 hores.

ALTEA. Plaça Ajuntament. 11 hores.

BENIDORM. Plaça Triangular. 11 hores.

ALACANT. Direcció Territorial Educació. 12:00 hores

ELX. Manifestacions Plaça Algeps. 11:00 hores.

ELDA-PETRER 12:00 CP PADRE MANJÓN

TORREVELLA. 12 HORES. PLAÇA AJUNTAMENT

PORT SAGUNT. Manifestació des del Parvulari Joaquín Rodrigo. 10:00 hores.

MISLATA. Concentracions informatives a l’hora d’entrada als centres. 10:00- Trobada a la Pl. Ajuntament.

XIRIVELLA. Plaça Ajuntament. 11:00 hores.

GANDIA. Plaça Ajuntament. 12:30 hores.

ONTINYENT. 11 HORES. PROP

VALÈNCIA. Manifestació que s’iniciarà a Facultat Gª – Història. 12 hores.

VINARÒS. Plaça Ajuntament. 11 hores.

VALL D’UIXÓ. Plaça Ajuntament. 12:30 hores.

CASTELLÓ. Concentració a les 11 h davant de l’IES Ribalta. Marxa cap a la DT d’Educació (av. del Mar). Concentració a les 12 h davant la DT d’Educació.

A més, la gent de la Ruta del Balafiament proposa a València un viatge en bus pels punts amenaçats per la política educativa de PP: a les 10 des de la Conselleria d’Educació.

Vesprada. Manifestacions

València. Plaça Sant Agustí. 19:00 hores

Castelló. Plaça Mª Agustina. 19:00 hores.

Alacant. IES Jorge Juan. 18:30 hores.

Manifest del sindicat STEPV.

Fotos 9-M. STEPV.

Comparteix

Icona de pantalla completa