Escola Valenciana guardona la Federació Valenciana de Nanos i Gegants

L’entitat cívica entrevista Carles Martí, president d’aquesta Federació mereixedora del tercer guardó de la Nit d’Escola Valenciana a l’Ús Social del Valencià
4 novembre 2016 01:00h
Carles Martí.
RedactaVeu / València

El tercer guardó de la Nit d’Escola Valenciana a l’Ús Social del Valencià el recollirà la Federació Valenciana de Nanos i Gegants, aquest dissabte 5 de novembre, a les 19 hores, al Teatre Echegaray d’Ontinyent. ‘La Nit a Cau d’Orella’ serà l’escenari on es fa valdre la tasca de persones i entitats que treballen per a assolir la normalització de la llengua des de diferents àmbits.

Escola Valenciana ha entrevistat el president de la Federació Valenciana de Nanos i Gegants, Carles Martí, a la seu de l’Associació de Gegants i Cabets d’Ontinyent, on es troben exposades tres parelles de gegants: els reis Cristians i els reis Moros –l’Aüelo i l’Aüela–, recreacions dels anomenats Carlets, realitzats per Carles Tormo el 1946, i els reis Jueus. La família de Cabets està formada pel Rei dels cabets, el Tricorni, el Popeie, Manduca, el Negre o Dues Cares, el Gros, el Barret Verd, el Tinyós i el Dues Puntes. Manuel Martínez Oviedo, el Ninero, fou l’artesà que donà forma de cabet a personatges cinematogràfics com Buster Keaton, Errol Flynn, Oliver Hardy o Popeye. Jordi Arrue va prendre com a model els vells gegants i cabets per a renovar les figures.

- Com naix la Federació Valenciana de Gegants i Cabuts? Amb quin objectiu?
La Federació es va començar a gestar el 2010 perquè véiem que hi havia prou desconnexió entre les colles valencianes i volíem potenciar el món geganter, de gegants i cabuts. Coneixíem la Federació que hi havia a Catalunya i la d’Aragó i vam fer una reunió on van vindre els presidents d’allà i ens van assessorar una miqueta. La idea era donar a conéixer aquest món, que les colles es conegueren entre elles, ajudar a fer noves colles... Hi ha molts pobles en els quals les colles només ixen per a festes i amb la Federació fem que puguen eixir més, que no es queden gegants sense eixir. Fem una borsa de geganters perquè, si cal gent per a traure gegants, criden i anem a ajudar-los. També ajudem amb tota la burocràcia i la paperassa a noves colles a constituir-se.  

- Quantes colles en formen part? Quines són les principals activitats que desenvolupen?
Ara, en aquest moment, som 20 colles. Vam començar amb deu. El 2012, s’hi van afegir tres més i, l’any 2014, set més. En la pròxima assemblea, que serà en un parell de mesos, tres colles més ens han enviat els papers perquè volen formar-ne part també.

Una de les activitats més importants que desenvolupem són les Trobades. Les colles es coordinen per a assessorar noves colles, passar els contactes, passar informació... Fem unes Trobades periòdiques. De moment n’hem fet dues: una el 2014 a Alcoi –va ser la primera, va ser la presentació– i, enguany –en febrer a Castelló. La idea és fer tots els anys, o cada dos anys, una Trobada a la qual estan convidades totes les colles de la Federació i algunes més. Tots els que estan federats poden oferir-se a celebrar Trobades. Hi ha colles que no fan Trobada, però estan convidades, i és una manera de fer-los vindre, que puguen eixir, que comencen a organitzar-se, veure com s’organitza tot...
 

- Avui ens trobem a la seu de Gegants i Cabets d'Ontinyent, un lloc ideal per a conservar en bon estat les figures. M’imagine les dificultats que travessen les associacions de Nanos i Gegants per a mantindre viu aquest element essencial de la nostra cultura. Quines mesures caldria prendre perquè les colles pogueren desenvolupar-se amb normalitat? 
Principalment, tindre un local en condicions, com tenen els d’Ontinyent, un lloc on pogueren estar els gegants exposats tot l’any i que la gent poguera visitar-los. Hi ha colles que, com nosaltres, estan en un segon pis, o en magatzems on hi ha més coses. Hi ha altres que els tenen a una planta baixa sense llum. Les nostres necessitats serien tindre un local en condicions, ajudes per a fer les Trobades. De vegades és complicat. Hi ha colles que tenen dificultats no només econòmiques sinó amb els ajuntaments, que els posen problemes a l’hora de traure’ls perquè la majoria són municipals.

A banda de les subvencions, també ens agradaria donar prestigi a la festa. Havíem comentat de començar a moure els fils perquè els gegants i cabuts foren Bé d’Interés Cultural, de manera que estigueren més protegits. 

- Com contribueix la Federació a la difusió del valencià?
A banda de la vessant de potenciació del món geganter, una altra vessant que tenim és la lingüística. Pensem que una manera de normalitzar l’ús de la llengua és fer en valencià totes les manifestacions, tota la comunicació entre els membres, tota la tramitació... Tot allò que fa la Federació està en valencià. Totes les colles són de municipis valencianoparlants, però la idea és que si entrara algun municipi castellanoparlant ho seguiríem fent igual.
 

- Què significa per a la Federació Valenciana de Nanos i Gegants rebre el reconeixement d’Escola Valenciana a l’Ús Social del Valencià?
És un orgull haver rebut aquest guardó en reconeixement a la nostra tasca. Des del 2010 estem potenciant el món dels gegants i cabets i donem les gràcies a Escola Valenciana per haver pensat en nosaltres per al lliurament d’aquest guardó i per fer valdre aquesta part de la cultura tradicional valenciana.

Ens agradaria que hi haguera un reconeixement institucional a través d’un Bé d’Interés Cultural i que açò vaja a més, que no es deixe perdre com va passar en alguns llocs a principi o a meitat de segle XX. En algunes localitats ho hem recuperat, en altres estem ajudant a recuperar-ho i també hi ha llocs que fa 200 o 300 anys que han deixat de tindre’n i els ajudem a constituir noves figures, noves peces, noves colles i gent per a portar-les. 
 
La  Federació Valenciana de Nanos i Gegants està formada per una vintena de colles procedents de Vinaròs (Colla de Nanos i Gegants), Benicàssim (Associació de Gegants i Cabuts), l’Alcora (Colla Gegantera l’Alcora), Castelló ciutat (Associació Cultural Botafocs i Associació de Dansants del Corpus), Vila-real (Colla Gegantera de Vila-real), Onda (Colla Gegantera Sant Roc), Borriana (Associació de Gegants i Cabuts), Moncofa (Colla de Gegants i Cabuts), la Vall d’Uixó (Associació Cultural Dames i Cavallers d’Uixó),  Godella (Grup de Danses El Poblet), Paiporta (Grup de Danses Sant Roc), Benetússer (Grup de Gegants i Cabuts), Novelda (Colla de Nanos i Gegants), Almassora (Associació Cultural El Torrelló), Ontinyent (Associació de Gegants i Cabets), Beniarrés, Alcoi (Grup de Danses Sant Jordi), Monòver (Colla de Nanos i Gegants), Alacant (Colla de Nanos i Gegants).
 
next