Diari La Veu del País Valencià
Èxit en la I edició dels Premis Literaris Ciutat de Benicarló

Javier Cid / Benicarló.

La I edició dels Premis Literaris Ciutat de Benicarló es van celebrar ahir a l’auditori Pedro Mercader de Benicarló, on es va atorgar el premi d’àlbum infantil il·lustrat a Fátima Fernández i Juan Hernaz per La maleta de l’avi; el premi de narrativa memorialística a Joan Garí per L’única passió noble i el premi internacional de divulgació científica a Joan Borja per Sobre l’alquímia de la vida. Per la seua banda, el premi de gastronomia literària va quedar sense guanyador per decisió del jurat.

L’acte va estar emmarcat per la música del grup cadufer Free Jazz Boleros que va acompanyar tota la gala que va estar presentada per la periodista Reis Juan i l’actor Francesc Anyó que van realitzar un diàleg cultural en un lliurament que va entretenir a tots els presents per ser un esdeveniment diferent a altres entregues literàries del mateix estil. “Em fa extraordinària il·lusió com ha quedat la gala d’aquesta nit. Hem situat Benicarló en el lloc que volíem per reclamar la capitalitat cultural” va assegurar el regidor de cultura, Josep Barberà, en declaracions a La Veu.

Els premis, organitzats per l’Ajuntament de Benicarló i Onada Edicions giren al voltant de la creació literària i porten de la mà una intensa setmana d’activitat cultural que ha inclòs i encara comprèn concerts, recitals poètics, exposicions i conferències englobades sota un concepte genèric que vol definir la veritable essència dels premis: ‘Territori de Creació’.

Xaro Miralles, alcaldessa del poble del Baix Maestrat, va assegurar que els premis Ciutat de Benicarló “no es limiten en un premi anual sinó que són un aparador cultural per a entendre el nostre territori com una creació que pose en valor la memòria, la gastronomia, la ciència i la il·lustració”.

Fátima Fernández, Joan Garí i Joan Borja amb els seus premis. Fotografia: La Veu PV

Els guanyadors van ser obsequiats amb una escultura dissenyada per l’escultor basc Iñaki Ruiz de Eguino, una de les principals figures del panorama artístic internacional i la vetllada va culminar amb un sopar preparat i servit pels alumnes de cuina i hostaleria del Centre Integrat Públic de Formació Professional.

‘Territori de Creació’, però, no acaba amb aquesta setmana d’intensa i extensa activitat cultural que va donar començament el darrer dia 2 de novembre i conclourà demà dia 6 sinó que la intenció de la Regidoria de Cultura és “continuar amb aquests premis en pròximes edicions i consolidar-los. Hui els ulls de la cultura miren a Benicarló. La despesa en cultura no és mai despesa”, va reconèixer Barberà.

A l’acte van assistir personalitats del món cultural i polític del País València com ara Adolf Sanmartín, director territorial de Presidència de la Generalitat; Manuel Forcano, director de l’Institut Ramon Llull; Joan Domènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans; Toni Gisbert, secretari d’Acció Cultural del País Valencià; Roser Sebastià, d’Òmnium Cultural així com diferents membres de la corporació municipal.

Així mateix, el regidor de Cultura i l’alcaldessa van expressar l’agraïment del consistori a totes les empreses que han col·laborat amb els premis i la marca cultural ‘Territori de Creació’: Ashland Chemical, IFF, Fundació Caixa Benicarló, el Centre Integrat Públic de Formació Professional, Acció Cultural del País Valencià, la Universitat Jaume I i Onada Edicions.

El regidor de cultura, Josep Barberà, parlant abans del sopar. Fotografia: La Veu PV

Comparteix

Icona de pantalla completa