La Nit d'Escola Valenciana, els guardonats i el lema de les Trobades 2017

Carmen Agulló, l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida, Josep V. Garcia i la Federació Valenciana de Nanos i Gegants han sigut els premiats aquesta XIV edició
5 novembre 2016 01:00h
RedactaVeu / Ontinyent 

El Teatre Echegaray d’Ontinyent ha sigut l’escenari de la catorzena edició dels premis d’Escola Valenciana sota el títol ‘La Nit a Cau d’Orella’. L’acte, conduït per l’humor àgil i corrosiu de l’actriu i comedianta, Maria Juan, ha constituït tota una exhibició de balls populars, música tradicional a l’estil de la Colla El Regall i una gran festa de Gegants i Cabets. A més, aquesta vetllada ha marcat el punt de partida de les Trobades d’Escoles en Valencià, atès que Escola Valenciana ha revelat el disseny i el lema de les festes per la llengua de 2017. 

Els reconeixements

Escola Valenciana ha premiat amb els guardons "Intentant la llibertat", dissenyats per l’escultor Andreu Alfaro, quatre elements essencials. En primer lloc, la memòria. L’entitat cívica ha volgut atorgat una Menció Honorífica a la família de Josep Vicent Garcia, per “fer valdre la tasca del nostre amic i company Josep Vicent Garcia, un home que sense ser mestre sempre va ser un home d’Escola, i ens va oferir tot el seu temps lliure per a donar continuïtat als valors d’Escola Valenciana”, en paraules del president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno.
 

President de l'IEVA. Foto: Ulisses Ortiz.

Un altre factor que aquesta entitat considera clau per al desenvolupament de la llengua i la cultura és la protecció, difusió i creació de continguts que amplien el coneixement dels pobles que conformen la comarca. Així, l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida –IEVA–, ha rebut el Guardó Extraordinari, que ha recollit el seu president, Josep Calatayud.

Per a Escola Valenciana la tercera eina fonamental per a assolir la normalització de la llengua en tots els àmbits és l’escola, per això han volgut “posar en relleu l’escola ideal de Carmen Agulló, que també és la nostra escola: solidària, coeducadora, inclusiva, cooperativa, oberta al món, plurilingüe, participativa, respectuosa amb el medi ambient, coneixedora de les arrels i l’entorn immediat, compromesa amb l’entorn global, creativa, sensible a la cultura... Una escola capaç de corregir les desigualtats socials”, ha expressat Vicent Moreno. Per aquesta raó, la professora de la Universitat de València i autora de nombroses obres d’investigació, Carmen Agulló, ha rebut el guardó a la Trajectòria Individual. 
 

El guardonats a Ontinyent

L'entitat cívica defineix com a l’última peça imprescindible, l’herència col·lectiva: la cultura popular, per això han lliurat el premi l’Ús Social del Valencià a la Federació Valenciana de Nanos i Gegants, el guardó dedicat a col·lectius que basteixen la conservació i difusió del valencià.

La Nit a Cau d’Orella també ha servit a Escola Valenciana per expressar missatges contundents sobre temes d’actualitat com la llei d’igualtat lingüística i el requisit lingüístic: “Des d’Escola Valenciana estem demanant al Govern valencià que incloga la plena competència lingüística com a requisit per a l’accés a la funció pública. Fa més de 30 anys que la nostra entitat fa visible la necessitat de crear una llei d’igualtat lingüística que pose fi a la discriminació, el menyspreu per parlar valencià davant de les administracions públiques”. 
 

Vicent Moreno. Foto: Ulisses Ortiz.

Durant la intervenció, el portaveu d'Escola Valenciana també ha al·ludit al Decret de Plurilingüisme: “Necessitem un Decret més complet perquè hi haja un veritable canvi en les mentalitats i una major tolerància cap a la diversitat cultural” i ha matisat “el calendari d’aplicació és massa lent; després de quasi 33 anys de Llei d’Ús i Ensenyament creiem que la comunitat educativa està més que preparada per a assumir el valencià com a llengua vehicular a l’escola”.

També hi ha hagut paraules per a la Ràdio Televisió Valenciana. Vicent Moreno ha remarcat: “El 29 de novembre es compliran tres anys de l’emmudida RTVV i, malgrat els seus defectes, malgrat estar condicionada pel govern del PP, era l’únic mitjà de comunicació que teníem” i s’ha preguntat quant de temps cal per a la reobertura i la visualització de TV3 i IB3.
 

Foto: Ulisses Ortiz.

La recuperació dels balls populars

Un centenar de xiquets i xiquetes han participat en la XIV edició de la Nit d’Escola Valenciana. “Hui hem compartit amb vosaltres tot el treball que han desenvolupat les escoles d’ensenyament en valencià per recuperar balls populars ontinyentins que s’havien perdut fa dècades”, ha comentat el president de la Coordinadora per la Defensa i Ús del Valencià a la Vall d’Albaida, Josep Andrés Timor, que ha remarcat: “Gràcies a la tasca dels mestres, els pares i les mares, la nostra cultura popular té un futur. Tots els centres escolars de la Vall d’Albaida comparteixen la voluntat de mantenir les tradicions culturals. Ací, a Ontinyent, no hi ha cap escola, des de les escoles infantils a Centres d’Educació Permanent d’Adults, que no tinga els seus gegants i cabets”. 

L’acte ha comptat amb la posada en escena de les actuacions del CEIP Martínez Valls amb el ball dels cavallets, el CEIP Bonavista ha oferit als assistents el ball de la veta i el ball dels arquets, el CEE Vall Blanca ha mostrat un ball de diversitat funcional, així com el CEIP Lluís Vives ha exhibit el ball de cabets, el CEIP Rafael Juan Vidal la dansa africana. A l’exterior del Teatre Echegaray tothom ha sigut testimoni del ball dels locos de l’Olleria i les danses del CEIP Vicent Gironés, que han sorprés amb el ball dels gegants d’Ontinyent. La Colla El Regall ha sigut l’encarregada de posar el ritme a aquesta vetllada. 
 

Samarretes Trobades 2017. Foto: Escola Valenciana.

“En valencià, creixem”, lema de les Trobades 2017

“Amb el lema 'En valencià, creixem' fem notar que gràcies al valencià anem a més, perquè saber valencià ens fa grans, ens fa més intel·ligents i preparats per aprendre més llengües”, ha comentat el portaveu d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, i ha concretat: “Hem tractat d’establir un joc entre el sentit literal del verb ‘créixer’ i el sentit literari: ens fem més alts, creixem en alçada, i també creixem qualitativament, eixamplem coneixements gràcies al valencià”. De forma simbòlica, l’entitat ha inclòs dibuixos de nanos i gegants per a les samarretes de les Trobades, posant en relació la cultura popular valenciana amb el lema: “El valencià també provoca un efecte sobre els nanos: els fa créixer, els fa gegants”. 
 

Cartell Trobades 2017. Foto: Escola Valenciana.

El disseny de la samarreta de les Trobades 2017 és de la pintora i il·lustradora Anna Roig Llabata, que ha explicat que el disseny de les samarretes està conformat per “tres colors diferents i taques soltes, però totes tenen la mateixa intenció, totes tenen els mateixos colors, amb una idea de fons: mostrar una diversitat en transformació. Això és el que aplique al tema de gegants i cabuts, on els gegants són els pares i els xiquets són els cabuts!, en paraules de Roig. 

La Veu
next