Diari La Veu del País Valencià
Els valors republicans en el 80 aniversari de València com a capital de la II República
EP / València

La coordinadora d’Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) a la ciutat de València, Rosa Albert, ha reivindicat aquest dilluns els valors republicans, coincidint amb el 80 aniversari de la proclamació d’aquesta ciutat com a capital de la II República.

“És fonamental que el govern municipal fomente accions de justícia històrica en la ciutat, eliminant el franquisme de la llista de carrers, recuperant els grans noms republicans i avançant a fer de la ciutat, novament, la capital cultural de l’Estat”, ha assenyalat Albert en aquest sentit.

La responsable d’EUPV ha recordat que, amb aquesta jornada, es compleixen 80 anys de la proclamació de València com a capital de la II República, una condició que va ostentar des del 7 de novembre de 1936 fins al 31 d’octubre de 1937.

Rosa Albert ha assenyalat que “és just” recordar en aquesta data a totes les persones que van lluitar per defensar la llibertat, la igualtat i la justícia social durant aquest període, “que va suposar, a més, per a València, un moment de gran moviment social i cultural”.

Així mateix, ha considerat “molt important” que “no es perda la memòria històrica” i que “se seguisquen reivindicant els valors que van inspirar la II República”, per la qual cosa ha insistit en la conveniència que “el govern municipal fomente accions reivindicatives i de justícia històrica en la ciutat”.

En aquesta línia, ha apostat per eliminar “definitivament el franquisme de la llista de carrers”, recuperar “els grans noms republicans que van defensar, amb la seua vida, valors com la solidaritat, el laïcisme, la igualtat o la diversitat”, i “avançar a fer de la ciutat novament la capital cultural de l’Estat”.

Procés constituent republicà

Albert ha destacat també “la necessitat” de tornar a traure de l’oblit el procés constituent republicà “com a única eixida a la crisi sistèmica del règim del 78”. “El període en el qual València va ser capital de la II República va ser un temps d’avanços en drets i llibertats que ha de servir d’exemple per a avançar hui en aqueixos mateixos valors”, ha exposat.

Comparteix

Icona de pantalla completa