Diari La Veu del País Valencià
La llei de procediments d’emergència ciutadana entra en vigor aquest dimarts
RedactaVeu / València

Aquest dimarts, dia 8 de novembre, entra en vigor la Llei de Procediments d’Emergència Ciutadana, una llei impulsada per Podem i que pretén que aquelles situacions considerades d’emergència ciutadana i que afecten col·lectius d’especial vulnerabilitat, “troben solucions ràpides i eficaces des de l’administració”, segons Podem.

Aquesta norma redueix a la meitat els terminis màxims establits per a resoldre i notificar els procediments declarats d’emergència ciutadana i inclou el silenci administratiu positiu.

El diputat de Podem David Torres ha manifestat que “ningú posa en qüestió l’alarmant augment de la pobresa, de la desigualtat, de la vulnerabilitat i inseguretat que estem vivint com a conseqüència de la crisi i d’unes polítiques que no s’han dirigit a les persones, sinó que han anat en sentit contrari del que aquestes necessitaven, suportant la càrrega de les retallades i de les polítiques d’ajust”. Davant això, segons Torres, es tracta d’“una llei nova, que encaixa perfectament en el nostre ordenament jurídic” i ha insistit que obri el camí per a regular en condicions d’igualtat”.

La norma, segons Torres, és necessària pel context de pobresa que pateix el País Valencià i que s’ha vist agreujada en els últims anys, 34,7 per cent de la població enfront del 29,2 per cent estatal.

El parlamentari ha remarcat que “necessitem polítiques que posen les persones en el centre, i pensem que aquesta llei ho fa, en resoldre una situació de laxitud en l’administració púbica que ha fet que no totes les persones puguen accedir als recursos per a viure dignament”.

L’objecte de la llei és declarar d’ofici la tramitació d’urgència dels procediments administratius que la llei qualifica d’emergència social: els destinats a garantir a les persones més vulnerables els recursos econòmics i socials mínims i indispensables per a desenvolupar una vida digna.

La llei regula que l’administració pose els recursos necessaris perquè els processos administratius i la burocràcia no perjudiquen les persones que necessiten que les ajudes els arriben com més prompte millor. Si així i tot, l’administració no és capaç de donar resposta ràpida i eficaç, s’insta al fet que la persona beneficiària no s’hi veja perjudicada i se li concedisca l’ajuda per silenci administratiu positiu.

Les ajudes a les quals es refereix aquesta llei són, entre altres, les relacionades amb l’emergència social, prestacions econòmiques per acolliment de menors en les modalitats d’acolliment d’urgència, temporal, permanent, així com acollida en família extensa i en família acollidora i ajudes de menjador escolar i per a llibres de text en els centres educatius no universitaris de titularitat de la Generalitat i privats concertats, quan es tracte de sol·licituds formulades fora dels terminis establits en les respectives convocatòries i el motiu siga econòmic o de renda.

Comparteix

Icona de pantalla completa