Diari La Veu del País Valencià
GVA i l’Ajuntament de València reclamen aigua del Xúquer de forma urgent per a l’Albufera
RedactaVeu / València

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural i l’Ajuntament de València han mantingut una reunió específica per a abordar la situació hídrica del parc natural de l’Albufera de València, ja que “transcorregut un nou any hidrològic sense que s’hagen aconseguit els 210 hm3 que preveu el Pla Hidrològic de Conca, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer no ha informat fins a hui la Conselleria de les mesures que pensa adoptar per a aportar aigua al llac valencià”.

“Hem enviat un escrit a la Confederació, ja que és precisament per a aquest tipus de situacions per a les úniques que el Pla Hidrològic estableix una reserva d’aigua específica per a l’Albufera −açò sí, sense indicar quanta ni d’on s’aportarà− en considerar suficients, en situació normal, les aportacions de tornades de regs i d’altres orígens”, ha recordat el director general de Medi Natural, Antoni Marzo.

I és que, segons fonts de la Conselleria, el Pla Hidrològic del Xúquer no fixa una “reserva” o “concessió” d’aigua específica per al llac, “motiu pel qual la Generalitat va presentar en el seu moment les corresponents al·legacions”. El Pla determina únicament que, en cas que no s’aconseguisca un determinat volum −derivat del vessament d’aigua de pluja, tornades de reg i aigües d’altres orígens−, en aquest cas, l’organisme de conca adoptarà les “mesures” per a aportar l’aigua necessària.

Sergi Campillo, regidor de Devesa-Albufera ha assenyalat que “el nivell del llac es troba molt baix” atès que s’ha extret aigua per a realitzar la perellonada dels “tancats”. Si no s’aporta aigua del Xúquer, serà impossible mantenir aquesta perellonada tant en els tancats com en les zones altes. Per aquest motiu, l’Ajuntament de València dirigirà una carta a la Confederació sol·licitant l’aportació d’aigua del Xúquer per al llac.

Ambdues administracions han recordat que el manteniment de la inundació hivernal de l’arrossar resulta “essencial” per a conservar la biodiversitat i plantegen la possible adopció d’altres mesures com la regulació de l’ús de l’aigua o l’anul·lació dels vedats aquàtics de zones no inundades. A més a més, l’aportació d’aigua dolça al parc resulta essencial per a contrarestar els problemes de salinitat dels seus sòls. També es considera necessari convocar una nova reunió amb Sindicats de Regants i CHJ per a l’estudi de solucions de cara a la pròxima perellonada.

Comparteix

Icona de pantalla completa